ÇÖPLÜKTE KEMİK ARATTILAR
Bulunan kemiklerin "hayvan kemiği" olarak değerlendirildi. Bilirkişi olarak görev yapan doktorlar, yapılan kazıda her hangi bir yuvarlak yassı kemik (kafatası) bulunmamasını, kemiklerin insan kemiği olmadığı biçiminde değerlendirildi.
1996 yılında kaybolan Hakkı Yıldırım'ın cesedinin gömüldüğü gerekçesiyle Diyarbakır-Hani yolunun 12. kilometresinde kazı yapılması kararlaştırıldı. Cumhuriyet Savcısı İsmail Aksoy'un nezaretinde bilirkişi olarak Dr. Agah Durtaş'ın bulunduğu kazıda, çok sayıda kemik parçasının bulunması kazıda görevli personel arasında heyecan yarattı.
200 METRELİK KAZI
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2009/688 soruşturma numaralı ve 3 Nisan 2009 tarihli "Delil Tespit Tutanağı"na, Hürriyet ulaştı. Tutanağa göre, bir tanık daha önce buralara öldürülen kişilerin cesetlerinin gömüldüğünü öne sürdü ve bu yeri gösterdi. 15 imzalı tutanağa göre ceset aranmasıyla ilgili tutanak şöyle:
İş makinesiyle yaklaşık 40 metrekarelik bir alan 1,5-2 metre derinliğinde diğer cesetlerin bulunduğu belirtilen yamaç ve dere yatağında ise 200 metre uzunluğunda 1 metre genişliğinde 50 santimetre derinliğinde kazılar yapıldı. Yapılan bu kazılar kamerayla görüntüye alındı ve fotoğrafları çekildi."
KEMİKLER ÇÖPLÜKTE BULUNMUŞ
Tutanağa göre, bulunan kemiklerle ilgili olarak şu değerlendirme yapıldı:
"Bu kazılar neticesi yapılan ilk tespitlere göre insan kemiğiyle uyumlu olmadığı görülen ve hayvan kemiği olarak değerlendirilen kemikler olmak üzere dere yatağında toplam 6 adet, daha önce çöplük olarak kullanılan alanda iş makinesiyle yapılan kazı neticesi 455 adet olmak üzere toplamda 461adet muhtelif kemik parçaları bulundu. Söz konusu bu kemik parçalarının olay yeri inceleme ekibindeki görevliler vasıtasıyla doktor bilirkişinin yapmış olduğu sınıflandırma çerçevesinde 6 grup halinde 22 adet delil poşetinde muhafaza altına alındı. Ayrıca yamaçta yapılan kazı neticesi yıpranmış muhtemelen gömlek olarak değerlendirilen Çetinkaya marka bez parçası bulundu. Bu bez parçası da 23 numaralı delil poşetine konuldu. Yapılan kazıda herhangi bir yuvarlak yassı kemiklere rastlanılmadı."
ADLİ TIP İNCELEYECEK
Müşteki vekilleri Muharrem Erbey ve Serdar Çelebi, kazı neticesi bulunan tüm kemik ve gömlek parçasının gerekli inceleme yapılmak üzere Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesini, bunların insan kemiği olması halinde, kimlik tespiti yapılmasını ve Hakkı Kaya'nın çocuklarıyla kan örneklerinin karşılaştırılmasını istediklerini tutanakta belirttiler. Avukatlar, şu aşamada yeni bir kazı yapılmasını istemediklerini söylediler.
AYGAN'LA GÖRÜŞTÜKTEN SONRA
Avukatlar, kayıp Hakkı Kaya'nın çocuklarının, halen yurtdışında yaşayan ve halen PKK'nın kontrolünde bulunan Abdülkadir Aygan'la görüştüklerini, yapılacak yeni görüşmeden sonra eğer yeni bir yer belirlenmesi halinde kazı isteğinde bulunacaklarını kaydettiler.
Hürriyet/Saygı Öztürk