Doğbeyazıt'tan Van'a sevk edilen Koçyiğit ailesinin üç çocuğu Muhammet Ali, Fatma ve Hülya'nın kuş gribi hastalığı nedeniyle yaşamlarını yitirmesinden sonra Türkiye çapında kanatlı hayvanlara karşı hassasiyetin arttığı gözleniyor.
Birçok yerde kanatlı hayvan tüketimi sonrası rahatsızlananlar hastanelere, besledikleri kümes hayvanları telef olanlar da yetkililerle başvuruyor.
ERZURUM: KAZ ETİ YEDİLER, ZATÜRREE TEŞHİSİYLE TEDAVİYE ALINDILAR
Erzurum'un Horasan İlçesi’ne bağlı Adnan Menderes Mahallesi’nde oturan Hamza Oğuzhan’ın üç çocuğu Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nde zatürree teşhisi ile tedavi altına alındı.
Hamza Oğuzhan’ın (58) çocukları Semra (14), Hülya (6) ve Dilara (4) 10 gün önce kesip yedikleri kaz etinden rahatsızlandılar. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Çocuk İntaniye Servisi’ne getirilen üç çocuğa ‘zatürree’ teşhisi konuldu.
Hastanede tedavi altına alınan üç çocukla ilgili olarak Hastane Başhekimi Prof. Dr. Akın Aktaş, “Horasan’dan gelen Oğuzhan ailesi gribal enfeksiyon teşhisi ile geldi. Bölgede kuş gribi görüldüğü için değerlendirmemizi ona göre yapıyoruz. Ailemiz de yaklaşık 10 gün kadar önce kaz keserek etini yemişler. Ama biz zatürree teşhisi koyduk. Tedavileri sürdürülüyor” diye konuştu.
ERZURUM NUMUNE’DE KUŞ GRİBİ İÇİN ÜNİTE KURULDU
Doğu’daki tüm hastaneler ile sağlık kuruluşlarında görevli doktor ve personelin izinleri kaldırıldı. Bu yörelerdeki sağlık kuruluşlarında görevli olduğu halde izine çıkan personel geri çağrıldı. Erzurum Numune Hastanesi’ndeki İntaniye Servisi’nde yoğun bakım ünitesi kuruldu. Kuş gribi şüphesiyle gelecek hastaların tedavi göreceği 20 yataklı yoğun bakım ünitesinden başhekim yardımcısı sorumlu olacak. Ünitede dahiliye, çocuk ve intaniye uzmanları görev yapacak. Numune Hastanesi Başhekimi Selçuk Bozhalil, kuş gribi vakalarına müdahale için hazır hale getirilen ünitenin gece- gündüz demeden hizmet vereceğini bildirdi. Bu arada Numune Hastanesi’nde görevli personele kuş gribi konusunda bir seminer verildi. İntaniye Uzmanı Dr. Ahmet Yenisolak, hastalığın bulaşma, yayılması ile korunma yolları hakkında bilgi verdi.
5 KİŞİ SİİRT'TEN DİYARBAKIR'A SEVK EDİLDİ
Siirt'in Baykan ilçesinde “kuş gribi” şüphesiyle aynı aileden 5 kişi Diyarbakır'a sevk edildi.
Alınan bilgiye göre, ilçeye bağlı Ziyaret beldesindeki sağlık ocağına 3 gün önce Çelikli Köyü'nden başvuran Esra Baysal (11), Ebru Baysal (10), Sedat Baysal (8), Fatih Baysal (2) ve Serpil Baysal adlı bebek, “kuş gribi” şüphesiyle önce Siirt Devlet Hastanesi'ne, ardından Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi.
Baykan Kaymakamı Ahmet Karakaya, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ilçede uzman hekim olmadığından pek çok hastayı Diyarbakır'a sevk ettiklerini belirterek, “Ancak ciddi bir durum yok. Şimdiden bir şey söylemek doğru değil” dedi. Ziyaret Beldesi Sağlık Ocağı Başhekimi Mahsun Çiçek ise, 3 gün önce kendilerine Çelikli Köyü'nden 5 kişinin grip olduklarını belirterek, başvurduğunu belirtti.
Akciğer enfeksiyonu teşhisiyle tedavi ettikleri aynı aileden 5 kişiyi daha sonra evlerine gönderdiklerini, ancak durumlarında düzelme olmaması üzerine bugün geri çağırdıklarını belirten Çiçek, “Kuş gribi şüphesiyle hastaları Siirt Devlet Hastanesi'ne sevk ettik. Durumları kötü değildi. Ancak küçük çocuğun durumu pek iyi değildi” dedi.
KAYSERİ: BESLEDİKLERİ 40 TAVUKTAN 27'Sİ ÖLDÜ
Kayseri'nin Kocasinan İlçesi Boztepe mahallesinde Kızılkaya ailesi, besledikleri 40 tavuklarından 27’sinin ölmesi üzerine Tarım Müdürlüğü’ne başvurdu. Ölen tavukları yakarak imha eden Tarım Müdürlüğü ekipleri, alınan örnekleri de Ankara’ya gönderdi.
Nafiye Kızılkaya, evinin bahçesinde beslediği 40 tavuğun tavukların 4 gün önce hastalandığını ve 27’sinin öldüğünü söyledi.
Tavuklarının kuş gribinden ölmüş olmasından şüphelenen Nafiye Kızılkaya, Tarım Müdürlüğü’ne durumu bildirdi. Tarım Müdürlüğü’nden gelen ekipler, evin bahçesinde ölü tavukları yakarken, tavuklardan örnek alarak Ankara’ya gönderdi.
SAĞLIK KONTROLÜ
Nafiye Kızılkaya’nın kızı Güler Kızılkaya, tavukların hastalanması üzerine endişeye kapıldıklarını belirterek 4 çocuğunu hastaneye götürdüğünü anlattı. Kızılkaya, doktorların çocukları sağlıklı bulduğunu, kan ve idrar tahlili yapıp, gönderdiklerini söyledi.
HAYVANLAR İMHA EDİLDİ
Tarım Müdürü Adnan Akay da ailenin ihbarı üzerine, ekiplerinin tavukları imha ettiğini ve örnek alarak Ankara’ya gönderdiğini doğruladı.
Akay, “Kızılkaya ailesinin bize tavuklarının öldüğü ve kuş gribinden endişe ettikleri yolunda başvuruları oldu. Ekiplerimiz ölen tavuklarını imha ederek, örnek alıp, Ankara’ya gönderdi. Şu anda herhangi bir endişe edici durum yok. Kayseri’de kuş gribine rastlanmadı” dedi.
Tarım Müdürü Adnan Akay, Kayseri’de kuş gribi olmadığını, buna karşın gerekli önlemleri aldıklarını ve vatandaşlardan da kendilerine 24 saat ihbarda bulunmasını istedi.
Akay, Kayseri’de 150 broyler (et tavuğu), 170 de yumurta tavuğu işletmesi bulunduğunu, bu işletmelerde 1 milyon 800 bin adet yumurta tavuğu, 600 bin de et tavuğu bulunduğunu kaydetti.
ADANA-CEYHAN: 6 TAVUĞU ANİDEN TELEF OLDU
Adana'nın Ceyhan İlçesi’nde 35 yaşındaki çiftçi Ömer Sevilgen’e ait 6 tavuğun aniden telef olması korku yarattı. Belediyeevleri Mahallesi’nde oturan Ömer Sevilgen’in evinin bahçesindeki kümeste yetiştirdiği tavuklarından 6’sı telef oldu. Bugün sabah kümesten yumurta almak isterken 6 tavuğun leşiyle karşılaşan Sevilgen, Türkiye gündemine oturan kuş gribi vakası nedeniyle paniğe kapılıp, İlçe Tarım Müdürlüğü’ne haber verdi.
Olay yerine gelen ekipler, yaptıkları incelemeler sonucu tavukların gıda zehirlenmesinden ölmüş olabileceklerini açıkladı. Ancak, tavukların leşleri kesin ölüm nedenlerinin belirlenmesi için Adana Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Biyolojik Tahlil Merkezi’ne gönderildi.
Ceyhan İlçe Tarım Müdürü Ömer Söğüt, tavukların birileri tarafından da zehirlenmiş olabileceğini söyledi.
AFYONKARAHİSAR: HASTA HOROZ TELAŞ YARATTI
Afyonkarahisar'da Gedik Ahmet Paşa Camii yanındaki çöp konteynerinin önüne bırakılan hasta bir horoz çevrede endişe yarattı. Hasta horozu görenler kuş gribi haberlerinin etkisiyle hayvana yaklaşmaktan ve dokunmaktan çekindi, esnaf ise Afyonkarahisar Belediyesi Zabıta ekiplerine haber verdi.
Hasta hayvanın can çekiştiğini ve kuş gribi olma ihtimalinin bulunduğunu ekiplere bildiren esnaf, vatandaşların hayvana yaklaşmasını engelledi. Bölgenin temizliğinden sorumlu temizlik görevlileri hasta horozu alıp, çöpe atmak istedi fakat halk buna engel oldu.
Olay yerine gelen Afyonkarahisar Belediyesi Zabıta Müdürü İsmail Atlı, konuyu Tarım İl Müdürlüğü ekiplerine bildirdi. Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, üzerinde ‘Kuş Gribi Acil Önlem Paketi’ yazan koliden çıkardıkları dezenfekte kıyafeti ve eldivenleri giyerek hasta horozu bir poşete koyup laboratuvar incelemesine almak üzere götürdü. Hasta horozun götürülmesinin ardından belediye temizlik görevlileri çevrede dezenfekte çalışması yaptı.