Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,7900
EURO
43,5004
IMKB
9.700,000
ALTIN
4.054,710
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 16 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KÜRT SORUNU İÇİN YENİ ÖNERİ!
KÜRT SORUNU İÇİN YENİ ÖNERİ!
 
Başbakan Erdoğan'ın, "Türkiye'de kürt sorunu diye bir şey yok" demesine karşın, bir grup aydın yok denilen sorun için yeni öneri hazırladı. Yazar, sanatçı, akademisyen, işadamı, eski bakan ve milletvekillerinin de aralarında bulunduğu aydınlar, Kürt sorununun çözümü ve bölgede kanın durması için bir araya geldi.
 
22.12.2006 - 11:41

Yazar, sanatçı, akademisyen, işadamı, eski bakan ve milletvekillerinin de aralarında bulunduğu aydınlar, Kürt sorununun çözümü ve bölgede kanın durması için bir araya geldi. Farklı siyasi görüş ve çevrelerden 100'ü akademisyen 320 imzacı hazırladıkları ortak bildiride, "Birimizin kaybı, hepimizi eksiltiyor" diyerek kamuoyunu şiddeti yaratan nedenler üzerinde düşünmeye ve yüzleşmeye davet etti. "Yaşamı siyasetin merkezine alan bir açılım talep ediyoruz" diyen aydınlar, çözümün sorumluluğunu siyasi iradenin üstlenmesini istediler. Aydınlar, "dağdaki gençleri toplumsal hayata katacak yasal düzenlemeler ile yüzde 10 seçim barajının da düşürülmesi" gibi somut önerilerde de bulundular.
'Silahlar susmalı'

Geçen yıl "Silahlar sussun, çatışmalar dursun" çağrısında bulunan aydınlar, bu kez daha büyük bir katılımla "Savaşın değil barışın dilini konuşalım, sivil çözümde buluşalım" başlıklı bir bildiri hazırladı. Aralarında Yaşar Kemal, Adalet Ağaoğlu, Osman Kavala, Prof. Gençay Gürsoy, Prof. Şebnem Korur Fincancı, Murathan Mungan, Vedat Türkali, Müjde Ar, Oya Baydar, Prof. Ahmet İnsel, Prof. Mete Tunçay, Prof. Baskın Oran, Hale Soygazi, Doç. Halil Berktay, Prof. Asaf Savaş Akat, Prof. Zafer Üskül, Necmiye Alpay, Murat Belge, Pınar Kür, Ahmet Ümit, Uğur Yücel'in de bulunduğu aydınlar, silahlı eylemlerin durması kararını çatışma ortamının sona ermesi için ciddi bir açılım olarak gördüklerini bildirdiler. Şiddetin çözüm getirmediğini kaydeden aydınlar, "Çatışma ortamının tamamen sona ermesi için, eylemde, fikirde ve yüreklerde silahların bütünüyle susması gerekiyor" dedi. Şiddetin her türünün reddedilmesi ve savaş dilinin bırakılması gerektiği vurgulanan bildiride şöyle denildi:
'Bir terörist kalmayıncaya kadar' diye başlayan militarist asayiş politikası, kanı durdurmuyor, kinci söylemi besliyor ve bölge üzerinde hesapları olan güçlere bağımlılığı artırıyor. Oysa sorun bizim sorunumuz, hepimizin çabalarıyla ancak bu topraklarda çözülebilir.
Öncelikle, devlet kurumlarından, çatışmaları ve ölümü değil, yaşamı siyasetin merkezine alan bir açılım talep ediyoruz. Çözümün sorumluluğunu, siyasi irade üstlenmelidir."
'Kürt kimliği' talebi

Dağlardaki gençlerin toplumsal-kamusal yaşama katılabilmelerini sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğinin kaydedildiği bildiride, "Şiddet ortamının tümüyle sona ermesi ve bölgede askerlik yapan gençlerin hayatlarını kaybetmelerinin önünün alınması için de bu açılım acilen gereklidir" denildi.Nüfusun geniş bir kesiminin iradesinin parlamentoya yansımasını engelleyen yüzde 10'luk seçim barajının indirilmesi gerektiği vurgulanan açıklama şöyle devam etti: "Tüm kültürlerin olduğu gibi, Kürt kimliği, dili ve kültürünün, kamu yaşamının bütün alanlarına dahil olmasının önündeki yasal engeller kaldırılmalı, ifade ve örgütlenme özgürlüğü eksiksiz sağlanmalıdır.
Derin yoksulluk ve yoksunlukla gelen umutsuzluk kıskacının kırılması, bölgeler arası ekonomik ve sosyal eşitsizliklerin aşılmasına yönelik yeni bir hamlenin başlatılmasıyla mümkündür."
Savaşın değil, barışın dilini konuşalım
Şiddet politikaları nedeniyle çok şey kaybettik. Yıllardır binlerce insanımız öldü, sosyal dokumuz tahrip oldu. Silahlı eylemlerin durması kararını, çatışma ortamının sona ermesi için ciddi bir açılım olarak görüyoruz. Sivil çözüm dinamiklerinin gelişmesi için, bu durumu hep birlikte değerlendirebiliriz, değerlendirmeliyiz. Ancak, çatışma ortamının tamamen sona ermesi için, eylemde, fikirde ve yüreklerde silahların bütünüyle susması gerekiyor.
Yaşadığımız acılar, yeri doldurulamayacak kayıplar göstermiştir ki, şiddet çözüm getirmiyor. Demokratik siyaset zihniyetinin yerleşebilmesi için, şiddetin her türünün reddedilmesi ve savaş dilinin bırakılması gerekiyor.
"Tek bir terörist kalmayıncaya kadar" diye başlayan militarist asayiş politikası, kanı durdurmuyor, kinci söylemi besliyor ve bölge üzerinde hesapları olan güçlere bağımlılığı arttırıyor. Oysa sorun bizim sorunumuz, hepimizin çabalarıyla ancak bu topraklarda çözülebilir. Öncelikle, devlet kurumlarından, çatışmaları ve ölümü değil, yaşamı siyasetin merkezine alan bir açılım talep ediyoruz. Çözümün sorumluluğunu, siyasi irade üstlenmelidir.
İnsan hayatını temel alan bir güven ortamı yaratılması için atılması gereken adım, dağlardaki gençlerin toplumsal-kamusal hayata katılabilmelerini sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılmasıdır. Şiddet ortamının tümüyle sona ermesi ve bölgede askerlik yapan gençlerin hayatlarını kaybetmelerinin önünün alınması için de bu açılım acilen gereklidir.
Nüfusun geniş bir kesiminin iradesinin parlamentoya yansımasını engelleyen yüzde on seçim barajının indirilmesi, temsilde adaleti sağlayacak önemli bir adım olacaktır.
Tüm kültürlerin olduğu gibi, Kürt kimliği, dili ve kültürünün, kamu yaşamının bütün alanlarına dahil olmasının önündeki yasal engeller kaldırılmalı, ifade ve örgütlenme özgürlüğü eksiksiz sağlanmalıdır.
Derin yoksulluk ve yoksunlukla gelen umutsuzluk kıskacının kırılması, bölgeler arası ekonomik ve sosyal eşitsizliklerin aşılmasına yönelik yeni bir hamlenin başlatılmasıyla mümkündür.
Özgürlük ve güven içinde yaşamak isteyen herkesi; şiddeti yaratan nedenler üzerinde düşünmeye, yaptıklarımız ve yapmadıklarımızla samimi bir şekilde yüzleşmeye davet ediyoruz.

Ortak bir geleceğe umutla sarılabilmek için, yazgılarımızın birbirine sıkı sıkıya bağlı olduğunu görmek zorundayız. Birimizin kaybı, hepimizi eksiltiyor.

Savaşın değil, barışın dilini konuşalım. Sivil çözümde buluşalım.

Akademisyenler

Dr. Selma Acuner, Yrd.Doç.Dr.Hülya Adak,Prof.Dr. Fikret Adaman,Prof.Dr. Asaf Savaş Akat,
Prof.Dr.Gülen Aktaş,Yrd.Doç.Dr. İlker Aktügün,Prof.Dr. Nazan Aksoy,Dr. Cengiz Aktar,Yrd.Doç.Dr. Ayşe Gül Altınay, Prof.Dr. Kuban Altınel, Dr. Şahin Alpay, Prof.Dr. Hacer Ansal, Prof.Dr. İbrahim Anıl,Prof.Dr. Yeşim Arat, Prof.Dr. Sadun Aren,Prof.Dr. Selim Badur, Prof.Dr. Yaman Barlas,Prof.Dr. Murat Belge, Prof.Dr. Halil Berktay,Prof.Dr. İlhan Berktay, Yrd.Doç.Dr. Hale Bolak, Prof.Dr. Ayşe Buğra, Prof.Dr. Reşit Canbeyli, Prof.Dr. Ahmet Çakmak, Yrd.Doç.Dr. Koray Çalışkan, Yrd.Doç.Dr. Ayşe Betül Çelik, Doç.Dr. Zeyep Direk, Prof.Dr. Alp Eden, Prof.Dr. Fazıl Hüsnü Erdem, Prof.Dr. Sema Erder, Prof.Dr. Nergis Erdoğan, Prof.Dr. Kadir Erdin, Prof.Dr. Mustafa Ertaş, Doç.Dr. Ruhi Köse, Prof.Dr. Kuvvet Lordoğlu, Yrd.Doç.Dr. Özgür Müftüoğlu, Yrd.Doç.Dr. Berna Müftüoğlu, Prof.Dr. Ali Nesin, Prof.Dr. Baskın Oran, Prof.Dr. Ayşe Öncü,Doç.Dr. Ahmet Özer, Prof.Dr. Süleyman Özyalçın, Dr.Murat Paker, Prof.Dr. Mehmet Elbistan, Prof.Dr. Doğu Ergil, Prof.Dr. Nazım Ergin, Prof.Dr. Büşra Ersanlı, Prof.Dr. Ayşe Erzan, Prof.Dr. Selçuk Esenbel, Prof.Dr. Şebnem Korur Fincancı, Prof.Dr. Fatma Gök,Prof.Dr. Günay Göksu Özdoğan,Prof.Dr. Melek Göregenli, Prof.Dr. Cengiz Güleç, Prof.Dr. Ayla Gürsoy, Prof.Dr. Gencay Gürsoy, Prof.Dr. Şükrü Hatun, Prof.Dr. Sibel Irzık, Prof.Dr. Gürol Irzık, Doç.Dr. Mahmut İlhan, Prof.Dr. Nihal İncioğlu, Prof.Dr. Ahmet İnsel, Prof.Dr. Erol Katırcıoğlu, Doç.Dr. Ferhat Kentel, Doç.Dr. Ferda Keskin, Prof.Dr. Çağlar Keyder,Prof.Dr. Fuat Keyman, Doç.Dr. Dursun Kırbaş, Prof.Dr. Oya Köymen, Doç.Dr. Nadir Özbek, Prof.Dr. Şevket Pamuk, Prof.Dr. Jale Parla,Prof.Dr. Nihal Saban, Prof.Dr. Mithat Sancar, Dr. Esra Mungan, Prof.Dr. Serpil Sancar, Prof.Dr. Piraye Serdaroğlu, Doç.Dr.Semra Somersan,Yrd. Doç.Dr. Cem Somel, Prof.Dr. Nesrin Sungur, Prof.Dr. Burhan Şenatalar, Prof.Dr. Betül Tanbay, Prof.Dr. Turgut Tarhanlı, Prof.Dr. Taner Timur, Doç.Dr. Nilgün Toker, Prof.Dr. Gülay Toksöz, Prof.Dr. Rezzan Tuncay, Prof.Dr. Mete Tunçay, Yrd.Doç.Dr. Ufuk Uras, Doç.Dr. Tanay Sıtkı Uyar, Prof.Dr. Zafer Üskül, Prof.Dr. Füsün Üstel, Yrd.Doç.Dr. Nazan Üstündağ, Doç.Dr. Gündüz Vassaf, Doç.Dr. Mesut Yeğen, Doç.Dr. Zafer Yenal, Prof.Dr. Nurhan Yentürk, Prof.Dr. Tahsin Yeşildere, Dr. Murat Yılmaz, Prof.Dr. Şahika Yüksel, Yrd.Doç.Dr. Deniz Yükseker, Prof.Dr. Yusuf Zeren,

Adalet Ağaoğlu Selma Ağabeyoğlu, Ezel Akay, Tuncay Akgün,Orhan Alkaya, Şamil Altan, Üstün Akmen, Necmiye Alpay, Şahin Alpay, Çağatay Anadol, Müjde Ar, Fahri Aral, Ruşen Arslan, Hüseyin Atabaş, Sabih Ataç, Akın Atalay, Abdullah Aydın, Zekeriya Aydın, Ayşe Semiha Baban, Ergun Babahan, Metin Bakkalcı,
Celal Başlangıç, Ali Bayramoğlu, Oya Baydar, Cengiz Bektaş, Mehmet Bekaroğlu (21.dnm.M.vekili), Bahri Belen, Sevim Belli, Celal Beşiktepe, İbrahim Betil, Şefik Beyaz, Tuncay Birkan, Kemal Birlik (18.dnm.M.vekili), Akın Birdal, Tanıl Bora, Adnan Bostancıoğlu, Gaye Boralıoğlu, Abdülkadir Budak, Celalettin Can, Caner Canerik , Arif Ali Cangı, Zeynep Casalini, Gülsüm Cengiz, Fırat Ceweri, Ergin Cinmen, Ahmet Hakan Coşkun, Bilge Contepe,Musa Çam, Önder Çakar, Oral Çalışlar, İpek Çalışlar,Murat Çelikkan, Aziz Çelik, Fethiye Çetin, Hikmet Çetinkaya, İhsan Çölemerik, Aydın Çubukçu, Özlem Dalkıran, Meral Danış, Şeyhmus Diken, Adalet Dinamit, Erdal Doğan, Orhan Doğan (19.dnm.M.vekili), Necmettin Demiralp, Levent Dönmez, Dr.Tarık Ziya Ekinci, Tahsin Ekinci, Berzan Ekinci, Adnan Ekmen ( Eski Devlet Bak.), Aydın Engin, Yılmaz Ensaroğlu,Şükrü Erbaş, Yalçın Ergündoğan, Neşe Erdilek, Aslı Erdoğan, Barışta Erdost, Oktay Etiman, Dr. Tülay Ertan, Tuğrul Eryılmaz, Seydi Fırat, Yüksel Genç, Gündüz Gençay, Güngör Gençay, Aslı Göksel, Dr. Zeki Gül, Hülya Gülbahar, Ayşe Günaysu, İhsan Gündoğdu,Berat Günçıkan, Mahir Günşıray, Yaşar Güven, Üstün Hakman, Ziya Halis (Eski Çalışma Bak.), Ayşe Berktay Hacımirzaoğlu, Pınar İlkkaracan,Dr. Necdet İpekyüz, Şükran İrençin, İbrahim İspir, Hicri İzgören, Mahmut Kaçan, Murat Kalaycıoğlu, Canol Karagöz, Ercan Karakaş (Eski Kültür Bak.),Osman Kavala,Yıldırım Kaya, Salman Kaya (19.dnm.M.vekili), Atilla Kaya, Yaşar Kemal, Filiz Kerestecioğlu, Muammer Ketencioğlu, Erol Kızılelma, Muhsin Kızılkaya, Önder Kızılkaya, Vasıf Kortun, Nedim Köroğlu, Mustafa Köz, Pınar Kür, Hilal Küvey, Latif Küvey, Beral Madra,Perihan Mağden, Mıgırdıç Margosyan, Çiğdem Mater, Tayfun Mater, Nadire Mater, Orhan Miroğlu, Murathan Mungan, Gündüz Mutluay, Turgay Oğur, Yılmaz Onay, Mehmet Özer,Nuray Mert, Noyan Özkan, Fadıl Öztürk ,Hüsnü Öndül, Seyfi Öngider, Adnan Özyalçıner, Mesut Öztürk, Dr. Ali Kemal Parlak, Özdem Petek, Macit Piruzbeyoğlu (21.dnm.M.vekili), Barış Pirhasan, Yıldız Ramazanoğlu, Turabi Saltuk, Hasan Saltık,Necmettin Saloz, Suzan Samancı, Gülnur Savran, Özgen Seçkin, Pınar Selek,Sennur Sezer, Mehmet Emin Sever (19.dnm.M.vekili), Müge Sökmen,Hale Soygazi, Elif Şafak, Ümit Şahin, Aydın Şimşek, Hakan Tahmaz, Nimet Tanrıkulu, Tevfik Taş, Zerrin Taşpınar, Melek Taylan, Mebuse Tekay,Latife Tekin, Ahmet Telli, Ece Temelkuran, Sezai Temelli, Mahmut Temizyürek, Doğan Tılıç, İsmail Hakkı Tombul,Rojbin Tugan, Ali İbrahim Tutu (19.dnm.M.vekili), Deniz Türkali, Vedat Türkali, Ali Uçansu, Yeşim Ustaoğlu, Mehmed Uzun, Ahmet Ümit, A.Haluk Ünal, Vedat Ülger, Ferda Ülker,Coşkun Üsterci,İlknur Üstün, Fatma Nevin Vargün,Nihat Yıldırım, Dt. Celal Yıldırım, Güler Yıldız, Eşber Yağmurdereli, Feridun Yazar,Uğur Yücel, Ragıp Zarakol,

Müslüm C. Akalın( Ş.urfa Baro Bşk.), Ömer Akat ( Batmanlılar Der.Bşk), Nebahat Akkoç ( KA-MER Bşk.),
Yusuf Alataş ( İHD Bşk.), Ahmet Alp ( Bingöl Baro Bşk.), Nevzat Anuk ( Hakkari Baro Bşk.),
Dr. Adem Avcıkıran ( Diyarbakır Tabip Odası Bşk.),Saadet Becerikli ( Batman İHD Bşk.),
Şahismail Bedirhanoğlu ( Günsiad Bşk.), Ayhan Bilgen( MAZLUM-DER Bşk.), Aydın Cıngı ( SODEV Bşk.), Ayhan Çabuk ( Van Baro Bşk.),Dr. Metin Çılgın ( Mardin Tabip Odası Bşk.), Abdulhakim Daş ( DGD Platformu Bşk.), Timur Demir ( Ağrı Baro Bşk.),Alican Ebedinoğlu ( D.Bakır Esnaf ve sanat.odası Bşk.), Nurşirevan Elçi ( Şırnak Baro Bşk.), Dr. Vedat Ünlü Gedik ( Batman Tabip odası Bşk.),Mehmet Güleryüz
( Ul.arası Plastik Sanatlar Der.Bşk.), Mahmut Güven ( Mardin Baro Bşk.), Dr. Vedat Kalender ( Şanlıurfa Tabip odası Bşk.), Özgür Ulaş Kaplan ( Tunceli Baro Bşk.), Ahmet Öcal ( Diyarbakır MÜSİAD Bşk.), Yavuz Önen ( TİHV Bşk.),M.Ali Özel ( Siirt Baro Bşk.), Sedat Özevin ( Batman Baro Bşk.), Zozan Özgökçe( Van Kadın Der. Bşk.),Vecdi Sayar ( PEN Bşk.), Sait Sever ( Muş Baro Bşk.), Sezgin Tanrıkulu
( Diyarbakır Baro Bşk.), Mesher Yürek( Bitlis Baro Bşk.), Taner Yüzgeç ( İnş.Müh.Odası.Bşk.)

(Milliyet)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


CEMAATLERLE AKP'NİN ARASI AÇIK

YEDEK KALP İÇİN ASKER ÖLDÜRDÜLER

SADDAM DAVASINDA TÜRKİYE SANSÜRÜ
»  'AKP DÖNEMİNDE ORMANLARDA YASADIŞI YAPILAŞMA OLMADI'
»  İSTANBUL'DA TAKSİLER GECE ÇALIŞMAYACAK
»  MECLİS YILBAŞINA KADAR ÇALIŞACAK
»  TUHAF YARIŞMAYA SORUŞTURMA
»  VEKİLLER SEKS'İ AZ KONUŞTU
»  ERMENİ OYUNUNA GELEN RAMBO
»  'KIBRIS'TA TAVİZ YOK,73 MİLYONUN GELECEĞİ VAR'
»  AKSU’DAN, YILBAŞI VE KURBAN GENELGESİ
»  İSTANBUL'DA KÖPEK BALIĞI YAKALANDI
»  ÇUVAL OLAYININ KASETİ KÜRTLERDE
»  BOLU TÜNELİ BAYRAMDA AÇILABİLİR
»  YUNANLILAR KARDAK'A KEÇİ BIRAKMAK İSTEDİ
»  TBMM BAŞKANI ARINÇ'IN 'SİNE-İ MİLLET' AÇIKLAMALARI
»  ERDOĞAN, MUMCU'DAN 10 BİN YTL TAZMİNAT KAZANDI
»  ARINÇ'TAN TÜBİTAK ÖDÜL TÖRENİNE KATILMAYAN SEZER'E TAŞ
»  KUBİLAY'I ANMA TÖRENLERİ SOLU KARŞI KARŞIA GETİRDİ
»  “AKLANIP-PAKLANILACAK” DOSYALAR
»  ZEMZEM KULESİNDE 700 TÜRK
»  FOTOROMAN AŞKINDAN ÇANKAYA MASALINA
»  ŞIRNAK'TA AYDOĞAN PAŞA'YA PKK SUİKASTİ
»  DERNEKLERE BALANS AYARI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.