Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
40,3252
EURO
46,9643
IMKB
10.371,000
ALTIN
4.334,980
 
Hava Durumu ANKARA
20 / 33 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
MAHMUR, MÜLTECİ KAMPI DEĞİL,PKK ŞEHRİ GİBİ
MAHMUR, MÜLTECİ KAMPI DEĞİL,PKK ŞEHRİ GİBİ
 
Yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı Kuzey Irak'taki Mahmur kampı, 1994'te Siirt, Şırnak ve Hakkâri'den gelen Türk vatandaşlarıyla oluştu. Kamp yöneticileri PKK'ya sempatilerini saklamıyor, ama kampta yaşayanların halktan kişiler olduğunu söylüyor
 
6.2.2007 - 08:15
"Güvenlik güçlerinin baskısına maruz kaldıkları" iddiasıyla 1994'te Siirt, Şırnak ve Hakkâri'den sınırı aşarak Kuzey Irak topraklarına geçen ve sayılarının 10 bin civarında olduğu tahmin edilen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yaşadığı Mahmur kampının akıbeti bir kez daha gündemde. Türkiye özlemi ile dolu olduklarını belirtirken "Etle tırnak ayrı olur mu? Saatimizi bile Türkiye'ye göre ayarlamışız" diyen Mahmurluların kampında terör örgütü PKK'nın etkisi, duvarlardaki posterlerden yapılan açıklamalara kadar birçok noktada kendisini hissettiriyor.
Milliyet, son dönemde yeniden gündeme gelen Mahmur'a girerek, kamptaki yaşamı izledi, göç eden aileleri dinledi.
"Köylerinin yakıldığı, resmi görevlilerce işkence yapıldığı, güvenlik güçlerinin ateşi sonucu yakınlarının öldüğü ve yaralandığı" iddiasını öne sürerek 1994 yılında Kuzey Irak'a kaçan aileler, önce sınırdaki Şeraniş, ardından da Atruş kampında barındılar.
Aileler, PKK ile Mesud Barzani liderliğindeki KDP'nin çatışmasının ardından Ninnova ve Dokuzağaç bölgesinden ayrıldılar. Dönemin Irak lideri Saddam Hüseyin'in yer vermesi üzerine aileler 1999'da Erbil'in Mahmur kasabasına yerleştiler.

BM'nin çabaları
Geri dönmeleri için Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, ABD ve Türk yetkililerce sürdürülen ortak girişimlerden bugüne kadar sonuç alınamadı. PKK tarafından "eğitim kampı" olarak kullanıldığı iddiası üzerine BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin isteği üzerine, önceki hafta ABD ve Irak Ulusal Muhafızları'nca kampta yapılan arama sonrası, ABD'nin Terörle Mücadele Özel Koordinatörü emekli Orgeneral Joseph Ralston kampı ziyaret etti.
Bu arada kampta yaşayanlara "mülteci" statüsü verilmesi için yapılan çalışmalar son a aşamaya geldi. "PKK kampı" olduğu iddiaları üzerine 2004 sonlarında kampa yaptığı yardımları kısan ve aktif desteğini zayıflatan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği de, kampın yönetiminde yeniden etkin olmak ve yardım faaliyetlerine başlamak için yeni bir girişim başlattı.
Şu anda yerel Kürt yönetimi ve Mahmur Kaymakamlığı'nın kontrolünün ağırlık taşıdığı kampta yaşayanlara bir ay içinde mültecilik statüsü ile birlikte birer kimlik verilmesi bekleniyor.
Irak topraklarında zor koşullarda yaşayan, bugüne kadar bine yakın kayıp verdiği söylenen ailelerin bir umudu da Türkiye'ye dönmek.


'Seçilmişler' yönetiyor
Güvenliği Kuzey Irak'taki Kürt polislerce sağlanan Mahmur kampı, aralarında kadınların da bulundugu 45 kişilik bir heyet (halk meclisi, adıyla anılıyor) ve 3'ü kadın 12 kişiden oluşan "belediye meclisi" tarafından yönetiliyor. "Belediye başkanı" her yıl yapılan seçimle belirleniyor.
3 bin kişinin oy kullanma hakkına sahip olduğu kamptaki hizmetler ve altyapı çalışmaları, BM ve yerel Kürt hükümetinin sağladığı kaynaklarla sürdürülüyor.
3 bin 500 öğrencisi bulunan kampta BM'nin yaptırdığı okullarda bir bölümü kadın olmak üzere toplam 100 gönüllü öğretmen görev yapıyor. Eğitimde genel hatlarıyla Türkiye modeli uygulanıyor. Kamptaki okullarda Türkiye'den getirilen ders kitapları Kürtçeye çevrilip fotokopiyle çoğaltıldıktan sonra ögrencilere dağıtılıyor.

Türkçe 'yabancı dil'
Dersler Kürtçe verilirken, Türkçe ve İngilizce "yabancı dil" olarak okutuluyor. Öğrencilerin iş bulmasını çabuklaştırmak için önümüzdeki dönemlerde kampta düz lisenin yanında meslek liseleri de açılması düşünülüyor. Liseyi bitiren öğrencilerin bir bölümü ise Erbil'deki Selahaddin Üniversitesi'nde okuyor.
Okullardaki, sınıflar ve kitaplar terörist Abdullah Öcalan'ın posterleriyle süslenirken, okul ve diğer kurumlara çatışmalarda yaşamını yitiren PKK'lılar ile ünlü Kürt büyüklerinin adları verilmiş.
Kampta 9 yıldır gonüllü öğretmenlik yaptığını belirten Menaf Sait, "Türkiye'de öğretmenlik yapanların verdiği hızlı kurslarda başarı gösterenlerin okullara öğretmen olarak atandığını ve eğitimde Türkiye'yi model aldıklarını" söylüyor.


'Türkçe konuşsun'
Irak'ta yaşamalarına rağmen Türkiye ile bağlarını koparmamaya çalıştıklarını vurgulayan Mahmurlular, "Türkiye bizim vatanımız, evimiz, toprağımız orada. Çocuklarımızın Türkçeyi unutmaması için Kürtçenin yanında Türkçe de konuşuyoruz. Bu kapsamda derslere Türkçe dilbilgisi koyduk" diyor.
Kampı yöneten "belediye" ve "halk meclisi" üyeleri, terör örgütüne yakınlıklarını gizlemiyor, PKK'nın ateşkes kararını destekliyor.
Kamptaki kurumlara Kürtçe adlar veren kamp yönetimi, her tarafı Öcalan'ın ve çatışmalarda yaşamını yitirmiş örgüt üyelerinin resimleriyle donatmış.

'Türkiye'ye döneriz'

"Mahmur Kampı Belediye Encümen üyesi" Abdullah Mele Ahmet, kampta yaşayanların tamamına yakınının "PKK'ya sempati duyduğunu" gizlemiyor ve şunları söylüyor:
"Biz PKK vatandaşıyız, sempatizanlarıyız. Onların fikir ve görüşlerini beğeniyoruz, kabul ediyoruz. PKK kimlik davası yapıyor. 'PKK'lı değiliz' demiyoruz. Ancak burada yaşayanlar sivil halktır. Kampta bir tek tabanca, bir tek mermi yok. Kampımız herkese açıktır. Gelip kontrol edebilirler. Her gün heyet geliyor. Askeri kampla bir ilişkimiz yoktur. Burada yaşayanlar genelde çocuk, kadın ve yaşlılardır.
Türkiye devleti ve vatandaşı bizim düşmanımız değil. Biz hâlâ Türk vatandaşıyız. Yurdumuz Türkiye'dir. Baskıya uğradığımız için göç ettik...
Türkiye Cumhuriyeti adım atarsa hem bizim için hem Türkiye için iyi bir adım olur. Kürt sorununda olumlu adımlar atılırsa Türkiye'ye döneriz."(MİLLİYET)





Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


WİLSON, BAHÇELİ'YE MİLLİYETÇİLİĞİ SORDU

CHP'DEN ATA RAKI DAVASI

ŞEFİMİZ OLMADAN ASLA
»  UĞUR DÜNDAR CANLI YAYINDA HÜNGÜR HÜNGÜR AĞLADI
»  PAKİSTAN DEVLET BAŞKANI MÜŞERREF, TÜRKİYE'DE
»  CERRAH'I MÜDÜR KURTARDI!
»  METEOROLOJİ'DEN GİZLİ BUZLANMA UYARISI
»  ZİRVEDE LAİKLİK POLEMİĞİ
»  BAYINDIRLIK BAKANI HALKI KANDIRIYOR MU?
»  ANTALYA'DA KONRKUNÇ CİNAYET
»  ÇİLLER, MUMCU'YA NE DEDİ?
»  ERDOĞAN, 4 YILDA 17 KEZ ANTALYA'YA GİTTİ
»  ''BİZ MİLLİYETÇİLİĞİ SÖYLEMLE DEĞİL EYLEMLE YAPIYORUZ ''
»  AKP'Lİ ÇÖMEZ İLE CHP'Lİ DİREN ABD'YE GİTTİ
»  ROMANTİK DEVRİMCİ'DEN 'YEŞİL DEVRİM'AÇIKLAMASI
»  İŞTE "UNUTULAN" YAKALAMA EMRİ
»  TBMM'DEN, SOYGUN'A SORUŞTURMA, LÖSEV'E 200 YTL BAĞIŞ
»  ŞENER: DEVLET, DERİN DEVLETİ TASFİYE EDER
»  PKK'LI TERÖRİSTLERE IRAK VATANDAŞI KİMLİĞİ
»  KAPLUMBAĞALARIN TOPLU İNTİHARI
»  FRANSA'DA KÜRT OPERASYONU
»  İSRAİL'İN 'ORGANİK TARIM' DEDİĞİ PETROLMÜŞ!
»  TÜRKİYE ABD'Yİ KÜRT BÖLGESİNDE HAREKATA ZORLUYOR
»  SEZER'DEN TARTIŞILACAK LAİKLİK TANIMI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.