|
 |
 |
|
DOLAR |
38,8520 |
 |
|
 |
EURO |
43,3708 |
 |
|
 |
IMKB |
9.668,000 |
 |
|
 |
ALTIN |
4.001,330 |
 |
|
|
|
Şehir Seçimi

|
|
|
|
|
 |
|
|
|
 |
|
MEB'DEN OKS İÇİN BİR DİZİ YENİLİK!
|
 |
 |
 |
|
|
Milli Eğitim Bakanlığı, 2007 OKS için bir dizi değişikliğe gitti. Yeni tercih ve yerleştirme ile birilkte ilköğretim diploma notu sınav puanına eklenecek. İşte değişikliklerin detayları: |
|
|
 |
|
|
|
|
 |
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2007 OKS için getirilen yeniliklerin en önemlisinin, ''yeni tercih ve yerleştirme sistemiyle ilköğretim diploma notunun, ortaöğretime geçişte sınav puanına etkilendirilmesi'' olduğunu bildirdi.
MEB, Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) ile ilgili bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerle ilgili açıklama yaparak, kamuoyunda yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermemek için yeni düzenlemenin bu yıl nasıl uygulanacağı konusunda bilgi verdi. 2007 OKS için ''sadeleştirme ve basitleştirme'' amacıyla birtakım yenilikler getirildiği belirtilen açıklamada, bu yeniliklerin en önemlisinin, yeni tercih ve yerleştirme sistemiyle ilköğretim diploma notunun orta öğretime geçişte sınav puanına etkilendirilmesi olduğu kaydedildi.
Önceki sistemde iki ayrı tercih ve yerleştirme uygulaması yapıldığı hatırlatılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi: ''Bu uygulamada, sürekli yaşanan tercih kargaşası, boş kalan kontenjanlar ve velilerin daha fazla kayıt dönemi beklentileriyle ilgili sorunlar söz konusuydu. Bu yıl uygulanacak yöntemle bu sorunlar yaşanmayacak, daha adil ve basit bir sınav dönemi gerçekleştirilecek.
Buna göre, adaylardan sadece bir defaya mahsus olmak üzere 20 tercih alınacak. (Mevcut sistemdeki birinci ve ikinci yerleştirmedeki toplam tercih sayısı 20'dir) Birinci yerleştirme işlemleri yapılacak ve buna göre kayıtlar gerçekleştirilecek. Öğrenciler kazandığı halde kayıt yaptırmama veya kayıt yaptırsalar dahi geri alma hakkına sahip olacak.'' Kayıt sonrasında boş kalan kontenjanlar tespit ve ilan edilecek. Adaylardan; yeni tercih istenmeden, daha önceki tercihleriyle yeniden yerleştirmeye katılma istekleri alınacak.
Adaylar birinci kayıt döneminde kayıt yaptırmış olsalar bile kayıt haklarından vazgeçerek ikinci yerleştirmeye girebilecek. İkinci yerleştirmeye katılan adayların ilk tercihleri (20 tercih) dikkate alınarak tekrar yerleştirme yapılacak. Bu şekilde boş kalan kontenjan sayısının en aza inmesi, okulların homojenliğinin korunması ve yüksek puanla alt bir okula kayıt yaptıranların daha üst bir okula gidebilmesi sağlanacak. İkinci tercih kargaşası yaşanmayacak.
-İLKÖĞRETİM BAŞARI PUANI UYGULAMASI-
Öğrencilerin orta öğretime geçişlerinde okul başarılarının etkili olması amacıyla ilköğretim diploma notlarından elde edilecek İlköğretim Başarı Puanı (İBP) sınav puanına eklenerek yerleştirme puanı oluşturulacak. Bu amaçla öğrencilerin diploma notlarından İBP hesaplanacak. Hesaplanmada, sınava girsin girmesin bütün adayların diploma notlarından yararlanılacak. Elde edilen İBP, toplam ağırlıklı standart (100 - 500 puan aralığına dönüştürülmemiş) puana yüzde 15 oranında eklenecek. İBP katkılı toplam ağırlıklı standart puan, 100-500 puan aralığına dönüştürülerek yerleştirme puanı hesaplanacak. Başarıyı ayırıcı özellikteki hesaplama yöntemiyle okuldaki en yüksek diploma notuna tam puan verilecek. Böylece bütün okul birincileri aynı çizgiye getirilerek, daha alt diploma notuna sahip öğrencilerin İBP puanları belirlenecek.
-TEK PUAN, TEK ÜCRET-
Önceki sistemde Devlet Parasız Yatılılık (DPY) ve Bursluluk Sınavı, OKS ve Polis Koleji sınavları için ayrı puan hesabı yapıldığı hatırlatılan açıklamada, bunun bazı karışıklıklara neden olduğu belirtildi. Bu yıl, hangi sınavı seçerlerse seçsinler tüm adayların OKS'ye girdikleri kabul edilerek, 2 tür puan hesaplanacağı bildirilen açıklamada, şöyle denildi: ''OKS-MF puanla öğrenci alan okullar dışındaki tüm okullara yerleştirmede, 8. Sınıf DPY ve Bursluluk, Polis Koleji Aday Tespit sınavları ile özel okullarda OKS-TM (Türkçe Matematik) puanı kullanılacak. Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Yerleştirme işlemlerinde, Fen Liseleri ve Sağlık Meslek Liseleri yerleştirmesinde ise OKS-MF (Matematik Fen) puanı dikkate alınacak.'' Adaylar, tek oturum olarak uygulanacak OKS için sınav tercihleri ne olursa olsun 20 YTL ücret ödeyecek.
-ENGELLİ ADAYLARA EK SÜRE-
Ortopedik engelli, işitme ve konuşma engelli, hiperaktif veya öğrenme güçlüğü olan engelli adaylara talep etmeleri halinde sınavda 30 dakika ek süre verilecek. Öte yandan, okullardaki başvuru işlemlerinde yaşanan problemlerin en aza indirilmesi amacıyla OKS ile DPY ve Bursluluk (5,6,7,9,10 ve 11. sınıflar) sınav başvuru dönemleri ayrı zamanlarda yapılacak.
RANDEVU SİSTEMİ-
Önceki yıllarda hatalara neden olan ''tercih değişikliği işlemi'' kaldırılarak, başvuru ve tercih işlemlerine randevu sistemi getirildi. Öğrenci velileri başvuru öncesi tercih talep formlarını doldurup hazırlık yapacak, okuldan randevu alarak, kayıt işlemlerini tamamlayacak. Veliler, formun sisteme girildikten sonra alınan taslak çıktısını ikinci kez kontrol edecek.
Onay işlemi, belgenin taraflarca imzalanmasıyla gerçekleşecek. Adaylar, başvurularını internet üzerinden kendileri de yapabilecek, ancak daha sonra başvurularını okul müdürlüğüne onaylattıracak. Süreç boyunca adaylar, başvuru ve tercih bilgileriyle onay durumlarını, T.C. kimlik numaralarını girerek, internetten izleyebilecek. Böylece yanlış tercihlerin yerleştirme sonunda ortaya çıkması engellenecek.
-SINAVLA İLGİLİ WEB SAYFASI-
MEB, öğrenci, veli ve yöneticilerin sınavlarla ilgili her türlü bilgi ve desteği bulabileceği bir web sayfası da hazırlıyor. Sayfada geçmiş yıl soruları, deneme sınavları, sınavlarla ilgili duyurular ve açıklamalar yer alacak. Sınav puan ve yerleştirme sonuçlarına ait tüm bilgi ve belgeler internet aracılığıyla öğrencilere ulaştırılacak. Bu nedenle başvuru esnasında öğrencilerden adres bilgisi alınmayacak. Bütün bu konulara ilişkin detaylı açıklamalar ve hesaplama yöntemleri, '' www.meb.gov.tr'' internet adresinde yayınlanacak e-başvuru kılavuzunda yer alacak.
 |
|
|
|
 |
|
|
Toplam yorum |
0 |
|
Onay bekleyen |
0 |
|
|
 |

Yorumunuz editörlerimiz
tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır. |
|
|
|
 |
Bu haber henüz yorumlanmamış...
|
 |
|
 |
Bu kategorideki diğer haberler |

|
|
|
|
|
|
 |
|
|
ÇOK OKUNANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
İsrail ordusu, kabinenin aldığı "Gazze'deki işgali genişletip kalıcı hale getirme" kararını sahada ... |
 |
|
 |
 |
|
Yükseköğretim Kurulu üyeliğine ve 7 üniversiteye yapılan rektör atamaları Resmi Gazete’de yayımlandı. |
 |
|
 |
 |
|
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, artan hükümet borcu ve yüksek faiz nedeniyle ... |
 |
|
 |
 |
|
Yemek Kartı Hizmetleri Derneği, yemek kartı yardımlarının SGK primine tabi olup olmadığına ilişkin ... |
 |
-
|
 |
 |
|
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu ihalelerinin artık EKAP üzerinden tamamen elektronik ... |
 |
|
 |
 |
|
Bursa’da bir berber dükkanında çırak olarak çalışan Ali Elhalifa, silahlı saldırı sonucu yaşamını ... |
 |
|
 |
 |
|
Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç ve yönetime tepkiler yükselirken kongre üyeleri olağanüstü genel ... |
 |
|
 |
 |
|
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kamuoyunda tartışma yaratan "bardak alımı" iddialarına ... |
 |
-
|
 |
 |
|
6 Mayıs’ta 3.444 dolara kadar yükselen ons altın bu tarihten sonra düşüş kanalına girdi. |
 |
|
 |
 |
|
Dünya Bankası, Suriye'nin Uluslararası Kalkınma Birliği'ne (IDA) olan yaklaşık 15.5 milyon dolarlık ... |
 |
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
YAZARLAR |
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
ÇOK YORUMLANANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
Yükseköğretim Kurulu üyeliğine ve 7 üniversiteye yapılan rektör atamaları Resmi Gazete’de yayımlandı. |
 |
|
 |
 |
|
Yemek Kartı Hizmetleri Derneği, yemek kartı yardımlarının SGK primine tabi olup olmadığına ilişkin ... |
 |
|
 |
 |
|
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, artan hükümet borcu ve yüksek faiz nedeniyle ... |
 |
|
 |
 |
|
İsrail ordusu, kabinenin aldığı "Gazze'deki işgali genişletip kalıcı hale getirme" kararını sahada ... |
 |
-
|
 |
 |
|
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu ihalelerinin artık EKAP üzerinden tamamen elektronik ... |
 |
|
 |
 |
|
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kamuoyunda tartışma yaratan "bardak alımı" iddialarına ... |
 |
|
 |
 |
|
Bursa’da bir berber dükkanında çırak olarak çalışan Ali Elhalifa, silahlı saldırı sonucu yaşamını ... |
 |
|
 |
 |
|
Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç ve yönetime tepkiler yükselirken kongre üyeleri olağanüstü genel ... |
 |
-
|
 |
 |
|
6 Mayıs’ta 3.444 dolara kadar yükselen ons altın bu tarihten sonra düşüş kanalına girdi. |
 |
|
 |
 |
|
Dünya Bankası, Suriye'nin Uluslararası Kalkınma Birliği'ne (IDA) olan yaklaşık 15.5 milyon dolarlık ... |
 |
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
ANKET |
|
 |
 |
|
|
|
|
 |


 |
Medya
Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden
kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan
haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması
durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır.
Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait
yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz. |
 |
|
|
|