Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
40,8638
EURO
47,8563
IMKB
10.871,000
ALTIN
4.413,650
 
Hava Durumu ANKARA
16 / 33 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
MECLİS'TE YENİ DÖNEMDE YENİ UYGULAMALAR
MECLİS TE YENİ  DÖNEMDE YENİ UYGULAMALAR
 
TBMM yeni yasama yılına yeni “İç tüzük” değişikliğini uygulayarak girecek.TBMM'de, iç tüzük değişikliğinde ve Meclis'in fiziki yapısında uygulanmaya başlanan değişiklikler hayata geçmeye başladı. Meclis kampüsü içinde yeni halkla ilişkiler binasının inşaat çalışmaları devam ederken, Meclis’i gizli kameralarla koruma projesi kapsamındaki çalışmalara da hız verildi.
 
26.8.2008 - 03:52
TBMM Başkanı Köksal Toptan tarafından hazırlanan ve 2. yasama yılında Anayasa Komisyonu’nda görüşülerek kabul edilen ve yeni yasama yılında da Genel Kurul'da görüşülecek olan yeni İç tüzük değişikliği pek çok yenilik getiriyor.

-İÇTÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ-
Meclis tarihinde ilk kez Genel Kurul'da katip üyeler yerine eğitimli spikerler görev yapacak. Genel Kuruldaki evrak okuma görevi, katip üyeler yerine Başkanlık Divanınca belirlenecek, spikerlik eğitimi almış görevliler tarafından yerine getirilecek.Sivil toplum kuruluşlarının yasama çalışmalarına daha aktif bir şekilde katılmaları sağlanacak. Komisyonlara, hükümet temsilcisi ve uzmanlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de çağrılacak.

-YASAMA FAALİYETLERİNE SİVİL TOPLUM ÖRGÜLERİ DE KATILACAK-
Komisyonlara, hükümet temsilcisi ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de çağrılacak. Komisyonlar, gündemiyle ilgili sivil toplum kuruluşlarından yazılı veya sözlü görüş isteyebilecekler.

Bütçe kesin hesap ve faaliyet raporlarının görüşülmesi de yeni esaslara bağlanıyor. Buna göre Plan ve Bütçe Komisyonu, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin bütçelerini, kesin hesaplarını ve faaliyet raporlarını ilgili komisyonlara, mahalli idarelerin genel faaliyet raporunu ise İçişleri Komisyonuna gönderecek. Komisyonlar, bütçeler ve kesin hesaplarla ilgili görüşlerini iki ayrı rapor halinde kendilerine havale tarihinden itibaren 10 gün içinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna iletecek.

-ALT KOMİSYONLAR KURULACAK-
İçtüzük değişikliğine göre; Plan ve Bütçe Komisyonunda, "Bütçe" ve "Kesin Hesap" olmak üzere iki ayrı alt komisyon kurulacak. Bütçe alt komisyonu, bütçe kanunu tasarısı ve ekleri ile diğer komisyonlar tarafından idare bütçeleriyle ilgili hazırlanıp gönderilen raporları görüşecek.

Kesin hesap alt komisyonu ise kesin hesap kanunu tasarısı ve ekinde yer alan belgeleri, genel uygunluk bildirimini, Sayıştay raporları ile diğer komisyonlardan gelecek kesin hesap ve faaliyet raporları hakkındaki raporları ele alacak. Alt komisyonlar hazırladıkları raporları, Plan ve Bütçe Komisyonuna sunacaklar.

-SAYIŞTAY RAPORLARININ GÖRÜŞÜLMESİ-
Plan ve Bütçe Komisyonu, Sayıştay tarafından sunulan raporları, ilgili komisyonlara havale edilmesi için TBMM Başkanlığına sunacak.

Komisyonlar, kendilerine gönderilen raporlarla ilgili görüşlerini 30 gün içinde Plan ve Bütçe Komisyonuna iletecekler.

Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülerek. TBMM Başkanlığına sunulan Sayıştay raporları, genel görüşme konusu olacak. Genel Kurulda bu raporlar üzerinde siyasi parti gruplarına, komisyona, hükümete ve şahısları adına 2 milletvekiline söz verilecek.

Sayıştay tarafından sunulan, ancak yasama döneminin sonuna kadar Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ya da Genel Kurul'da görüşülmeyen raporlar hükümsüz sayılacak
-MECLİS GİZLİ KAMERALARLA KORUNUYOR-
Meclis tarihinde ilk kez yoğun güvenlik önlemleriyle korunuyor. Meclis’in yeni güvenlik sistemi ile ilgili çalışmalara devam ediliyor. Güvenlik sistemi çerçevesinde Meclis Başkanı, Başkanvekilleri, İdare amirleri, Komisyon başkanları ve milletvekili makam odaları gibi özel çalışma hayatına yönelik alanlar kapsam dışı bırakılırken, iktidar ve muhalefet iç kulislerine de kamera yerleştirilmeyecek. Ancak, bu bölümler dışında Meclis'in her tarafına kameralar yerleştirilmeye başlandı. Meclis, 24 saat kamera sistemiyle korunacak.

-YENİ BİNALAR-
Milletvekillerinin daha rahat çalışmalarını sağlayacak yeni 40 metrekarelik odaların yapım inşaatı çalışmalarının da yeni yasama yılıyla birlikte çalışmalarına hız verecek. 8 katlı olarak planlanan binanın 1, 2 ve 3. katlarında milletvekilleri hizmet ofisleri ve çeşitli toplantı salonları yer alacak. Binanın alt zemin katında yer alacak olan Doktorluk biriminin Dikmen Caddesi'nden ayrı bir girişi olacak. Yine aynı katta komisyon ve eğitim salonları, yemek salonları, banka, lostra, kuaför ve spor merkezinin bulunduğu bir sosyal alan yer alacak. Garaj olarak planlanan 1, 2 ve 3. bodrum katların bir bölümünde 512 araçlık bir otopark yer alacak. Komisyon odaları AB müktesebatına uygun hale getirilecek. (ANKA)
(BK/ZG)


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


MHP'DE 40.KURULUŞ YILDÖNÜMÜ HAZIRLIKLARI

AKP VE CHP'NİN PEŞİNDE KOŞTUĞU İSİM KARARINI VERDİ

CHP'Lİ SEVİGEN'DEN ERDOĞAN'A AHMEDİNEJAD SORUSU
»  'AKP, CUMHURİYET'E KARŞI SABIKALI'
»  AKP'Yİ ERİTEN DİŞLİNİN İSTİFASI BEKLENİYOR
»  YAŞARLAR BİRBİRİNE GİRDİ
»  MERKEZ SOL'DA BİTMEYEN YENİ PARTİ KAVGASI
»  DİŞLİ'YE MAL VARLIĞI BASKISI ARTIYOR
»  SOL'DA İKİ YENİ PARTİ KURULUYOR
»  CHP DE AKP DE BU DSP'LİNİN PEŞİNDE
»  AKP'NİN, SOL'UN KALELERİNİ ALMA PLANI
»  EDİBE SÖZEN'İ ASIL BU OLAY BİTİRDİ
»  AKP DİYARBAKIR İL BAŞKANI İSTİFA ETTİ.
»  ERDOĞAN, SÖZEN'E NEDEN GICIK KAPTI!
»  PROVOKATÖR AYNA İÇİN SUÇ DUYURUSUNU SAVCILIK KABUL ETMEDİ
»  AKP KAPATILMADI, ŞENER KAYBOLDU
»  ÇANKAYA NOTERİ DEMESİNLER VETOSU
»  ERDOĞAN BAKÜ'YE GİDİYOR
»  ERDOĞAN'IN 10 SIR GÖRÜŞMESİ
»  AHMET TÜRK'TE BU OLAYI ÇÖZEMEDİ
»  KABİNE'YE EKİM AYARI
»  BAYKAL'DAN YEREL SEÇİM STARTI
»  ZEKİ SEZER, SOL'U, 'GECEKONDU'YA GÖTERECEK
»  BAHÇELİ'DEN AKP'YE HODRİ MEYDAN
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.