Devlet Memurları Kanun Tasarısı Taslağı'na göre, ''personel ve başarı değerlendirmesi'' üst üste iki kez ''olumsuz'' sayılan memurlar başka bir personel ve başarı değerlendirme amirinin emrine atanacak. Burada da ''olumsuz'' değerlendirme alan memurlar ile değerlendirmesi 10 yıl içinde toplam 4 defa ''olumsuz'' olan memurların görevlerine son verilecek.
Hükümet adına toplu görüşmelere katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Devlet Memurları Kanun Tasarısı Taslağı'nı görüş için konfederasyon başkanlarına verdi.
Taslağa göre, memurlar toplu olarak göreve gelmeme veya hizmetin yavaşlatılması veya aksatılması sonucunu doğuracak eylemlerde bulunamayacak. Memurların greve karar vermeleri, grev düzenlemeleri, ilan etmeleri ve bu yolda propaganda yapmaları yasak olacak. Memurlar, herhangi bir greve veya grev teşebbüsüne katılamayacak, grevi destekleyemeyecek veya teşvik edemeyecek. Memurlar, görev alanlarıyla ilgili olarak gizlilik derecesi bulunmayan bilgileri, basın ve yayın organları ile haber ajanslarına kurum amirinin izniyle verebilecek.
EVLİLİK, ÖLÜM
Memura, eşinin doğum yapması, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, eşinin veya çocuğunun ölümü, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü halinde isteği üzerine 5 iş günü izin verilecek. Kadın memura çocuklarını emzirmeleri için doğum tarihinden itibaren ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci 6 ayda güde 1.5 saat süt izni verilecek. Süt izninin hangi saatler arasında kaça bölünerek kullanılacağı kadın memurun tercihine bırakılacak. Kadın memura, doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta analık izni verilecek. Çoğul gebelik halinde doğum öncesi 8 haftalık analık izni süresine 2 hafta daha eklenecek.
EVLAT EDİNENE DE İZİN...
Doğum yapan memura doğum sonrası analık izni sürelerinin bitimi tarihinden itibaren, eşi doğum yapan memura çocuğun doğduğu tarihten itibaren 12 aya kadar istekleri üzerine aylıksız izin verilecek. Bu izin 3 yaşını doldurmamış bir çocuğun evlat edinilmesi halinde de evlat edinmenin kesinleştiği tarihten itibaren evlat edinen memura aynı koşullarda verilecek.
OLUMSUZ NOT ALAN NE OLACAK?
Her memura ait bir ''personel ve başarı değerlendirme dosyası'' bulunacak. Memurlardan, 100 tam not üzerinden yapılan değerlendirme sonucu ''personel ve başarı değerlendirme'' notu ortalaması 0-59 olanlar ''yetersiz'', 60-69 olanlar ''geliştirilmesi gerekli'', 70-79 olanlar ''yeterli'', 80-89 olanlar ''iyi'', 90-100 olanlar ''çok iyi'' kabul edilecek. Not ortalaması ''yetersiz'' olanların değerlendirilmeleri ''olumsuz'', diğerleri ''olumlu'' sayılacak. Personel ve başarı değerlendirmesi üst üste iki kez ''olumsuz'' sayılan memurlar, başka bir personel ve başarı değerlendirme amirinin emrine atanacak. Burada da ''olumsuz'' olan memurlar ile değerlendirmesi 10 yıl içinde toplam 4 defa ''olumsuz'' olan memurların görevlerine son verilecek. Bunlar bir daha memur olarak istihdam edilemeyecek. Personel ve başarı değerlendirme formunun şekli, içereceği sorular, düzenleneceği haller, düzenleme zamanı, itiraz yollarını gösteren hususlar Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak genel yönetmelikle belirlenecek. Memurlar, kanun, tüzük ve yönetmeliklerin öngördüğü kılık ve kıyafet kurallarına uymak zorunda olacak.
BASAMAK İLERLEMESİ
İlk defa memur olarak atanacaklar, birinci basamaktan göreve başlayacaklar ve basamak ilerlemesine ilişkin esaslar çerçevesinde 10. basamağa kadar ilerleyebilecekler. Personel ve başarı değerlendirmesi olumsuz olan yıllar hariç, bulunduğu basamakta 3 yıl çalışan memurlar, bu sürenin dolmasını izleyen yılın başından geçerli olmak üzere bir üst basamağa ilerlemiş sayılacak. Basamak ilerlemesi yapmış sayılanlardan ilerlemeye müstahak olmadığı sonradan tespit edilenlerin bu basamak ilerlemesi, ilerlemiş sayıldığı tarihten geçerli olmak üzere iptal edilecek.
DİSİPLİN CEZALARI
Kamu hizmetlerini, mevzuat hükümlerine uygun şekilde yerine getirmeyen, uyulması zorunlu hususlara uymayan veya yasaklanan işleri yapan memura durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre ''uyarma'', ''kınama'', ''aylıktan kesme'', ''basamak ilerlemesinin durdurulması'' ve ''memurluktan çıkarma'' cezalarından biri verilecek. Taslakta, memurluktan çıkarma cezası verilmesini gerektiren fiil ve haller arasında, ''siyasi partiye üye olmak, yetki almadan gizli belgeleri açıklamak, siyasi ve ideolojik eylemlerden arananları görev mahallinde gizlemek, amirine, mahiyetindekilere, iş arkadaşlarına ve hizmet sunmakla yükümlü olduğu kişilere karşı fiili tecavüzde bulunmak, Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanun'a aykırı fiilleri işlemek'' de sayıldı. Memurluktan çıkarma cezası alanlar bir daha memur olarak istihdam edilemeyecek. Süresi içinde itiraz edilmeyen disiplin cezaları ile itiraz üzerine verilen kararlara karşı yargı yolu açık olacak. Kamu hizmetlerinin yürütülmesi bakımından görevi başında kalmasında sakınca görülen memurlar, ihtiyati tedbir olarak görevden uzaklaştırılabilecekler. Bir disiplin soruşturması nedeniyle alınan görevden uzaklaştırma kararı en çok 3 ay devam edebilecek. Bu süre içinde hakkında karar verilmeyen memur görevine başlayacak.
Devlet Memurları Kanun Tasarısı Taslağı'na göre, işkence veya gayri insani muamele suçları nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları doğrultusunda devletçe ödenen tazminatlardan dolayı sorumlu personele rücu edilebilecek. Hükümeti temsilen toplu görüşmelere katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in görüş için konfederasyon temsilcilerine verdiği taslağa göre, bu kanun kapsamındaki kurumlarda, kamu hizmetleri, memurlar, diğer personel kanunlarına tabi olarak çalışan personel, sözleşmeli personel ile geçici personel ve işçiler eliyle yürütülecek. Bu istihdam şekilleri dışında personel çalıştırılamayacak.
Bu çerçevede, özel bir meslek bilgisi ve ihtisasına ihtiyaç duyulan işlerde yıllık sözleşme ile tam veya kısmi zamanlı sözleşmeli personel istihdam edilebilecek. Kadrosuz memur çalıştırılamayacak. Memurların kasıt, kusur, ihmal veya tedbirsizliğinden doğan zararların ilgili memur tarafından ödenmesi esas olacak. Kişiler, kamu hukukuna tabi görevlerle ilgili uğradıkları zararlardan dolayı bu görevleri yerine getiren personel aleyhine değil, ilgili kurum aleyhine dava açabilecek.
Ancak kamu kurum ve kuruluşlarına tevdi veya bu kurum ve kuruluşlarca tahsil veya muhafaza edilen para ve para hükmündeki değerli kağıtların ilgili personel tarafından zimmete geçirilmesi halinde, zimmete geçirilen miktar, cezai takibat sonucu beklenmeden Hazine tarafından hak sahibine ödenecek. Kurum, genel hükümlere göre sorumlu personele rücu edecek. İşkence ya da zalimane gayri insani veya haysiyet kırıcı muamele suçları nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince verilen kararları doğrultusunda devletçe ödenen tazminatlardan dolayı sorumlu personele rücu edilebilecek.
-HİZMET FARKI EK ÖDENEĞİ-
Memurlara bu kanundaki temel görev aylığı cetvelinde yer alan ancak henüz tespit edilmeyen göstergelerin aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda temel görev aylığı ödenecek. Memurlara, yapılan hizmetin güçlüğü, sorumluluğu, riskleri, iş yoğunluğu gibi kriterler dikkate alınarak, Bakanlar Kurulunca uygun bulunanlara en yüksek temel görev aylığının yüzde 20'sini geçmemek üzere ''hizmet farkı ek ödeneği'' ödenebilecek. Bu ödeme hiçbir şekilde memurun kendi temel görev aylığının yüzde 40'ını, Emniyet Genel Müdürlüğü ile diğer kurumlardaki memurlardan pilot, pilot adayı ve uçuş ekibi personelinin ise kendi temel görev aylığının yüzde 50'sini geçemeyecek.
Personelin yıllık performans değerlendirme sonuçlarına göre temel görev aylığının yüzde 5'ini ve ilgili kurum bütçesine memurlar için konulan toplam personel giderleri ödeneğinin yüzde 1'ini geçmemek üzere, öngörülen performans ödeneğinden karşılanmak üzere performans ödemesi yapılabilecek. Bu ödeme için kamu idarelerinin üst yöneticilerinin, belediyelerin kurdukları birliklerde birlik meclisinin, kamu iktisadi teşebbüsleri ile bağlı ortaklıklarında yönetim kurulunun onayı alınacak. Ödeme, değerlendirmeyi takip eden yılda, aylık olarak yapılacak.
-DERS ÜCRETİ-
Kanuna tabi kurumlara ait her derece ve türdeki eğitim ve öğretim kurumlarında yaygın eğitim yapan kurumlarda veya kurslarda fiilen ders verenler ile kendilerine ders görevi verilenlere her ders saati için ''150'' gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpılması sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere ders ücreti ödenecek. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarının kadro ya da pozisyonlarında görevli öğretmenler ile okul müdürlüğü, müdür baş yardımcılığı veya müdür yardımcılığını ikinci görev olarak yürütenler temel görev aylığı veya sözleşme ücreti karşılığında, öğretmenler haftada 18 saatten az olmamak ve diğerleri ise 8 saate kadar ders okutmakla yükümlü olacak.
Yükümlü oldukları ders saatlerini kurumunda dolduramayan öğretmenlere görev yaptıkları veya ikamet ettikleri belediye sınırları içinde kalmak kaydıyla öğretmen ihtiyacı bulunan kurumlarda görevlendirilmek suretiyle zorunlu ders saatleri tamamlatılacak. Haftalık ders programında yer alması ve fiilen yapılması şartıyla haftada en fazla 20 saate kadar ders ücreti ödenecek.
-SOSYAL YARDIMLAR-
Emniyet Genel Müdürlüğü özel harekat birimi personeli, çevik kuvvet birimlerinde çalışan personel ve bunlarla birlikte harekata katılan diğer personelden beslenmesi ve kumanya verilmesi gerekenler, yataklı tedavi kurumları, pansiyonlu okul, ceza ve infaz kurumlarında hasta, öğrenci, tutuklu ve hükümlüler için çıkarılan yemeklerden ücretsiz olarak yararlanacak memurlar ile bu kapsamda yapılacak yardıma ilişkin hususlar ile ilgili mevzuatı uyarınca üniforma giymeleri zorunlu olanlara yapılacak giyecek yardımına ilişkin usul ve esaslar, Maliye Bakanlığınca hazırlanacak yönetmelikle belirlenecek. Memurların her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya sosyal güvenlik kurumundan aylık almayan eşi için ''1500'' gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı tutarında aylık eş yardımı ödenecek.
-İKİ ÇOCUĞA KADAR YARDIM-
Memurların her bir çocuğu için ''500'' gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık çocuk yardımı ödenecek. Ancak ikiden fazla çocuk için bu yardım yapılmayacak. Memurlardan sosyal güvenlik mevzuatına göre cenaze yardımından yararlanmayan eşi ile ikiden fazla dahi olsa çocuk yardımına müstahak çocuğu ölenlere ''15.000'' gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda cenaze yardımı verilecek.
Kanunda yer alan mali haklar ile sosyal yardımların hesaplanmasına esas olmak üzere belirlenen gösterge rakamlarının parasal tutarlara çevrilmesinde uygulanacak aylık katsayısı, genel ekonomik durum ve mali imkanlar ile geçim şartları göz önünde bulundurulmak suretiyle Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile belirlenecek. Memurların sosyal yardımlarından herhangi bir vergi ve kesinti yapılmayacak.
Sosyal güvenlik priminin hesaplanmasında temel görev aylığı esas alınacak. Düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurumunun başkanlarına bu görevde bulundukları sürece, onuncu basamakta Başbakanlık Müsteşarı için öngörülen gösterge rakamı esas alınarak temel görev aylığı, üyelerine ise bu miktarın yüzde 95'i aylık olarak ödenecek.
-EĞİTİM MERKEZİ VE SOSYAL TESİSLER-
Taslağın geçici maddesine göre, özel kanunlardaki hükümler saklı kalmak üzere, bu kanun kapsamındaki kurumların eğitim merkezi, sosyal tesis veya dinlenme tesisi gibi yerlerde yürütülen faaliyetlerine kanun yürürlüğe girdiği tarihte son verilecek. Bu faaliyetlerin yürütüldüğü veya bu faaliyetlere tahsis edilen yerlerdeki taşınır ve taşınmazlardan devri mümkün olanlar, ihtiyaç duyan kurumlara devredilebilecek. Kurumca satılması öngörülen taşınır ve taşınmazlar, genel hükümlere göre satılacak. Devlet Memurları Kanun Tasarısı Taslağı, 23'ü geçici madde olmak üzere 134 maddeden oluşuyor.