ABD-İsrail ilişkilerinin en gergin dönemlerinden birine girdiği sırada gerçekleşen ziyarette, Obama ve Netanyahu Beyaz Saray'da iki kez görüştü.
Oval Ofis'te basına kapalı olarak yapılan ilk görüşme yaklaşık 1.5 saat sürdü. Görüşmede Obama ve Netanyahu arasında tokalaşma görüntüsünün alınmasına dahi izin verilmedi.
Obama ile resmi görüşmesinden sonra bir süre Beyaz Saray'da kalan Netanyahu, danışmanlarıyla konuştuktan sonra ABD Başkanı'yla bir görüşme isteğinde daha bulundu.
Bunun üzerine Obama konutundan ayrılarak Netanyahu'nun yanına geldi ve iki lider yaklaşık 35 dakika süren bir görüşme daha gerçekleştirdi. Görüşmenin hemen ardından Beyaz Saray'dan ayrılan Netanyahu, gazetecilere dahi bakmadan süratle limuzinine binip gitti.
Beyaz Saray'dan görüşmeler hakkında henüz herhangi bir açıklama gelmezken, diplomatik çevrelerce Obama'nın Washington ziyaret eden müttefik bir ülkenin başbakanı ile buluşmasından görüntü aldırılmaması ya da açıklama yapılmamasının olağandışı olduğu yorumları yapıldı.
Kritik görüşmeden saatler sonra Netanyahu'nun ofisinden kısa bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada, görüşmenin "iyi bir atmosferde" geçtiği belirtilirken, liderlerin danışmanlarının bugün tekrar buluşacağı ifade edildi.
ABD ZİYARETİ GEÇİŞTİRMEK İSTİYOR
Netanyahu'nun Beyaz Saray ziyareti, ABD ile İsrail arasında Kudüs'teki yerleşim sorunu nedeniyle yaşanan gerginlikten önce planlanmıştı. Associated Press haber ajansı, Obama yönetiminin, dün geceki görüşmeyi sessiz sedasız bir şekilde gerçşekleştirerek, zamansız gelen bu ziyareti mümkün oldukça kamuoyunda fazla dikkat çekmeden geçiştirmek istediği yorumunu yaptı.
ABD Başbakan Yardımcısı Joe Biden'ın iki hafta önce bölgeyi ziyareti sırasında, İsrail'in Doğu Kudüs'te 1600 yeni konut inşa edileceği açıklaması ABD ’nin sert eleştirilerine neden olmuş, iki ülke ilişkilerinde kriz yaşanmıştı. Amerikalı yetkililer, İsrail'in bu adımının, ABD arabuluculuğunda İsrail ile Filistin arasında tekrar başlatılması planlanan görüşmeleri tehlikeye attığı uyarısında bulunmuştu.
ABD 'nin, İsrail'in Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki yerleşim politikasına eleştirileri Pazartesi günü Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi'nin (AIPAC) toplantısındaABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tarafından da bir kez daha dile getirilmiş, ancak Netanyahu daha sonra aynı toplantıda yaptığı konuşmada, bu konuda geri adım atmayarak, "Yahudi halkı Kudüs'ü 3 bin yıl önce inşa ediyordu, bugün de inşa ediyor. Kudüs, bir yerleşim yeri değil, o bizim başkentimiz" demişti.
KONGRE LİDERLERİNDEN SICAK KARŞILAMA
Konuk başbakan Netanyahu, Obama ile görüşmesinden önce de Kongre’de temaslarda bulundu. Burada gerek Demokrat gerekse Cumhuriyetçi kanat tarafından daha sıcak sözlerle karşılandığı gözlenen Netanyahu, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Cumhuriyetçi John Boehner ve bir grup Kongre üyesiyle bir araya geldi.
Pelosi, düzenlenen üçlü basın açıklamasında, "Kongre olarak İsrail’in yanındayız. Kongre içinde İsrail konusunda tek sesle konuşuyoruz" mesajını verdi. Boehner de "Dünyanın herhangi bir yerinde İsrail'den daha güçlü bir müttefikimiz yok. Zor bir dönemde olduğumuzu hepimiz biliyoruz. Başbakan Netanyahu'nun burada olmasından mutluyum, böylece açık diyalog kurabileceğiz" dedi.(HÜRRİYET)