Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
40,7161
EURO
47,5214
IMKB
10.956,000
ALTIN
4.437,880
 
Hava Durumu ANKARA
21 / 32 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
SÜPER LİGİN, TÜRKÇE BİLMEYEN KAPTANLARI
SÜPER LİGİN, TÜRKÇE BİLMEYEN KAPTANLARI
 
Önce NBC’ye kızdım. Pekin’de yüzme elemelerinin akşam, finallerin sabah yapılıyor olmasının sorumlusu onlar çünkü. Finalleri ABD’de gece izlenebilir bir saate getirmek için yapılmış bir düzenleme bu. Tabii bize de sabahın 5’inde dikilmek düşüyor.
 
12.8.2008 - 09:19


Sonra kızdığım için kendime kızdım. Adam tüm zamanların en büyüğü olma peşine düşmüş. (Bizim hanım Phelps’in 8 altını değil, 8 altını, 8 dünya rekoruyla almayı hedeflediğini düşünüyor.) 
Sabahın köründe dikilme sebebim bu adam, yani Phelps. Tabii ki yayın ABD’ye göre ayarlanacak. Derya Büyükuncu’ya göre bir düzenleme mi yapsınlar!
Hem çok da takılmamak lazım... HD (hem TRT hem Eurosport yüksek çözünürlüklü veriyor Digiturk üzerinden) hemen kafasını açıyor insanın. Uyku filan kalmıyor. Tam biraz kestireyim artık yüzme bitti derken, bu kez Küba-ABD bayanlar voleybol başlıyor ve sonra hayat artık daha parlak daha güzel bir hal alıyor. Sonra Rusya-Brezilya... Sonra başkası, sonra başkası. Hem atletizm daha başlamadı bile... Beşeriyetin kutlanması...Yüksek çözünülürlüklü mutluluk...

Kızamıyorum işte
NBC’ye kızamıyorum işte. Başkanları bütün sülale Su Küpü’nde, yüzücüleri tarihi yeniden yazmak için atlama taşındayken, kime göre ayarlayacaklar ki yayını, bana göre mi? Kızmam gereken bizzat kendimim, benim ait olduğum.
Olimpiyatları seyrederken, tüm dünya üzerindeki ebeveynler gibi hayal ediyorum ben de. Misal 2024’te New York (?) Olimpiyatları’nda kızımın kürsüde olması mümkün mü acaba? Hangi dalda olabilir? Hayal ediyor ve düşünüyorum. Senkronize atlama, voleybol, yüzme, atıcılık, bisiklet yol yarışı... Artık o sırada ne seyrediyorsam (Evet galiba ben de kendi yapamadığı her şeyi çocuklarına yaptırmak isteyen o ruh hastası babalardan olma yolundayım)... Sonra her zaman olduğu gibi hayalin gerçekleşme yollarını düşünmeye başlıyorum ve işte asıl kızgınlık o zaman başlıyor.

Olmaz bu kadarı
Misal, biz topun peşine düşmüş bir halkız değil mi? Pekin’de Türk sporcusunun topa vuracağı tek spor masa tenisi. Tarihimizde ilk defa Masa Tenisi’nde Olimpiyat sahnesine Çin’de çıkıyoruz. 2 Çin asıllı sporcuyla. Melek Hu ve Cem Zeng...
Her şeyi bırakın ve topa bu kadar sevdalı bir halkın nasıl olup da olimpiyatta topa ancak bu şekilde dokunabileceğini bulmaya çalışın. Senkronize atlamayı, artistik jimnastiği geçtim.
Bakın bunun için bir devlet politikası olması lazım. Hayır sporu kalkındırmak için bir politika oluşturmaktan bahsetmiyorum. Söylemek istediğim bu kadar az sporcu yetiştirmek için özel çaba göstermek gerek. Ancak özel bir çabayla bu kadar kıt, bu kadar kısır bir spor dünyası oluşturulabilir. Bu kadarı ancak bir devlet politikasıyla mümkündür. Serbest bıraksanız, herkes kafasına göre takılsın deseniz bile olmaz bu kadarı.
Yoksa tarihe büyük ulus sınıfından girebilmiş az sayıdaki halktan olan bizlerin tarihimizde güreş, halter ve judo dışında altın madalya kazanamamış olmamızı başka nasıl açıklayabiliriz ki! Bunlar bizim için spor değil ki. İçgüdü. Bizim şakalaşmamız güreş, kutlamamız halter.

Madrid uçağındayım
Düşünsenize en büyük gururlarımızdan biri, bu cumhuriyetin kurucu kadrosunun da mensubu olduğu ordumuz değil mi? Dünyanın en güçlü, en kalabalık, en deneyimli silahlı kuvvetlerinden biri. Peki nasıl oluyor da atılıcılık ve okçulukta bir tane efsanemiz, bir olimpiyat şampiyonumuz yok. Her şeyi geçin sadece buna bakın.
Şimdi ben nasıl NBC’ye kızayım. Ve nasıl hayal kurayım kızımın spor geleceği hakkında.
Kurmaya başladığım anda sahne bir anda eşyalarımı toplayıp bir Avrupa ülkesine yerleştiğim sekans oluyor.
Gözlerimi kapıyorum ve THY Madrid uçağındayım.

Türkçe konuşmayan kaptan olur mu?
Zaman Gazetesi’nde Temel Yirmibeşoğlu güzel bir Delgado röportajına imza attı. Keyifle okudum. Kaptanlığın ona verilmesi sonrası başka bir oyuncu portresi görülüyor bu röportajda. Sonra merak edip gazeteyi aradım acaba Delgado hangi lisanda konuştu diye? Üçüncü sezonunda kaptanlığa terfi emiş bir oyuncu artık yerel dili öğrenmiş ve konuşuyor olmalı. Hayır röportaj tercüman aracılığıyla yapılmış.
Peki bu misal İspanya’da mümkün olabilir mi? Bırakın kaptan yapılmasını kulüpte hayatı kolay olur mu 2 yılı devirmiş bir adamın İspanyolcayı öğrenmemesi durumunda?
Bu sadece İstanbul kulüplerinde mümkün olan bir durum. Ankara’ya, Trabzon’a transfer olan 1 yıla kalmadan Türkçe’yi öğreniyor. Tamam cümle yapısı farklı ama özellikle futbol jargonu topu topu 50 kelime lisanımızın. Bu kelimelerin yarısından fazlası da yabancı dillerden gelme.
Peki nasıl oluyor da takım kaptanları bile öğrenmiyorlar bunu.
İşini nasıl yapacak? Hakemle nasıl konuşcak, bir tartışma olduğunda nasıl araya girecek ve arabulucu olacak? Alex, Delgado artık öğrenin şu lisanı.
Ve kulüpleri yönetenler, kendi dilinize verdiğiniz değer kadar değerli olabilirisiniz! Değil mi?





Derya Büyükuncu

Bırakın 3 tarafı denizlerle çevrili ve bir iç denizi olan bir su ülkesi oluşumuzu. Bu dünyada İstanbul’dan gayrı 6 tarafı denizlerle çevrili başka bir şehir var mı acaba? 10 kilometre ötesinde 6 ada bulunan. 2 devasa gölü, baraj gölleri, şunları bunları olan. Denizinin üzerinde bile yüzme havuzu olan bir şehir. Bu şehrin anlı şanlı 2 kulübü her sene havuzda kapışırlar. Birbirlerinden adam çalarlar. Seninki doping yaptı, hayır seninki diye yerler birbirlerini. Peki sonuç?
‘Yaş gruplarında 4 altın kazanıp takım halinde 1. olduğumuz Lüksemburg’daki yarışlar’ hala yapılıyor mu bilmiyorum? (Bir tek TRT varken alırdık haberi de. Şimdi pek duymuyorum). Sonrası hiç gelmez. Yüzme yoktur bu ülkede.
Ve bu varlık içinde yokluk, su içinde yüzücüsüzlük kaderinde bir adam, hem de 32 yaşında 5. kez olimpiyat koşuyor. Hem de laf olsun diye değil.
1 ay önce 100 sırtüstünde 55.03’le Türkiye rekorunu kırarak. 200’de kendi derecesini 1.58’e kadar geliştirerek.
Bu adam efsanedir. En azından ‘Kardeşim bakın böyle bir spor var buraya da bakın’ dedirttiği için bile efsanedir. Gitmeseydi Çin’e ne olacaktı? Aslında çok iyi yüzücülerimiz var, ama olimpiyatları önemsemiyoruz, Balkan Şampiyonası asıl hedefimiz deyip yırtacak mıydık? Sorunu görmeyince çözülmüş mü olacaktı?
Derya Büyukuncu’ya niye Thorpe olmadın, senin Phelps’ten neyin eksik, bizi kazıklama diye soranlara vicdan diliyorum. Ona durup durup yine mi bu adam başka yüzücü mü yok diye soranlara da akıl.
Ve Londra’da da olmasını aynı zamanda. Hatta mümkünse bir sonraki olimpiyatlarda da. Çünkü Derya 4 senede bir de olsa bu ülkede sporcu yetiştirmekle yükümlü olanların kafasına vurulan en güzel ve en büyük tokmaktır.(MEHMET DEMİRKOL/MİLLİYET)





Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


SIRBİSTAN'DA FENERBAHÇE SAVAŞI

-"TRİBÜNLERİ KEYİFLENDİRMEK HOŞUMA GİDİYOR"

SIFIRCI NURCAN:"BEN BURADA BİTMEDİM"
»  KAFASINA MOTOSİKLET DÜŞTÜ
»   GALATASARAY'A İKİ ŞOK DAHA
»  OLİMPİYATLARDA SIFIR ÇEKTİ, BÖYLE AĞLADI
»  YILDIRIM: "FENERİ ARTIK KİMSE TUTAMAZ"
»  MISIR'LI BOSÖR'DEN ZAFER SECDESİ
»  ZİCO, TAKIMINI BULDU
»  OLİMPİYATLARDA İLK MADALYA SİBEL ÖZKAN'DAN
»  ÇARŞI'NIN YENİ LİDER ADAYI ÇETECİ ÇIKTI
»  OLİMPİYAT AÇILIŞLARI NEFES KESTİ
»  İBRAHİMLER GERİ DÖNÜYOR
»  VE KEZMAN FENER'DEN AYRILDI
»  BURSASPOR:0 GALATASARAY: 0 (MAÇ SONUCU)
»  ÇİN OLİMPİYATLARINADA "SPORCULAR İÇİN TEHLİKE YOK"
»  FENERBAHÇE'NİN BİLETLERİ EL YAKIYOR
»  TOROĞLU'NA BUDAPEŞTE'DE SALDIRI
»  ÜMİT ÖZAT KAPTAN OLDU
»  ARAGONES, SKORA DEĞİL, GOL YEMEDİKLERİNE SEVİNDİ
»  FENER'İN MTK BUDAPEŞTE'DEN İNTİKAMI ACI OLDU 5-0
»  MTK BUDAPEŞTE 0- FENERBAHÇE-1 (İLK YARI),
»  FİFA, DÜNYA SIRALAMASINI AÇIKLADI
»  GALATASARAY OLİVİERA İLE ANLAŞTI GİBİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.