27 ilde 2469 kişinin katılımıyla yapılan araştırmada, ‘kendinizi genel olarak siyasi yelpazenin sağında mı yoksa solunda mı görüyorsunuz’ yönündeki soruya, katılımcıların yüzde 46.2’si kendisini siyasi yelpazenin sağında, yüzde 25.4’ü solunda, yüzde 13.9’u ise ortada tanımladı. Yüzde 7.8’lik bir kesim ise bu tarz bir tasnifi kendisi için uygun bulmadığını belirtti.
Araştırmaya katılanların arasında kadınların erkeklere oranla daha fazla kendilerini siyasi yelpazenin solunda tanımladıkları belirlenirken, 25-44 yaş grubunda kendisini sağda tanımlayanların oranı yüzde 50 civarında iken 45 ve sonrası yaş grubunda bu oran yüzde 38’lere kadar düşüyor. Eğitim seviyesi arttıkça kendisini sağda tanımlayanlar azalırken solda tanımlayanlar artıyor.
Araştırmada asıl dikkati çeken ise 22 Temmuz’da yapılacak seçimlerde kendisini sağda ve solda gören insanların hangi partilere oy kullanacağı oldu. Araştırmaya göre 22 Temmuz’da yapılacak seçimlerde AK Parti oylarının yüzde 73.3 kendisin sağda gören insanlardan, yüzde 4.6 oranında ise sol seçmenden alacak. CHP/DSP ittifakı ise kendisini solda görenlerin yüzde 76.6’ısının oyunu, kendisini sağda görenlerin ise sadece yüzde 2.2’lik oyunu alabiliyor. Bu da sağdan sola oy kayışının yaşanmadığını ortaya koyuyor.
Demokrat Parti ise kendisini sağda görenlerin yüzde 51.7’lik kısmını, yüzde 11.2 ise kendisini siyasi yelpazenin solunda gören insanlardan oy alacak. DP’nin asıl en fazla oyu ise yüzde 22.4’lük oranla siyasi yelpazenin ortasında kendisini bulanlardan geliyor.
Araştırmada en şaşırtıcı sonuçlar ise MHP ve GP konusunda çıktı. Kendisini siyasi yelpazenin solunda gören yüzde 10.1’lik gibi bir kesimin 22 Temmuz’da MHP’ye oy vereceğini beyan etmesi dikkat çekti. Yine Genç Parti seçmeninin yüzde 36.7’lik kesiminin kendi siyasi yelpazenin sağında, yüzde 30’luk gibi ağırlıklı bir kesimin ise kendisini solda tanımlaması herkesi şaşırttı.