Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,8520
EURO
43,3708
IMKB
9.668,000
ALTIN
4.001,330
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
SEZER, PAPA'YA 'HOŞGÖRÜ FERMANI'HEDİYE EDECEK
SEZER, PAPA YA  HOŞGÖRÜ FERMANI HEDİYE EDECEK
 
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in konuğu olarak bugün Ankara'ya gelecek olan Papa 16. Benedictus'a hediye olarak, Hıristiyanlık tarihi açısından da önemli mesajlar içeren bir belge verilecek.
 
28.11.2006 - 08:08
 Sezer, 1453'te İstanbul'u fethederek patrikhanenin faaliyetlerini durduran, bir yıl sonra da patriklik makamını kendisine bağlı olarak yeniden düzenleyen ve Ayasofya'yı camiye çeviren Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in fetihten sonra çıkardığı "hoşgörü" fermanının İngilizce kopyasını Papa'ya sunacak.

Fatih'in resmi de var
İstanbul'u fethettikten sonra Osmanlı'yı çokuluslu bir imparatorluğa dönüştüren Fatih'in fermanında, emri altındakilere, İstanbul'da yaşayan gayrimüslim halka iyi, hoşgörülü ve kardeşçe davranmaları emrini verdiği ve "herkesin dini ibadetlerini özgürce yerine getirebileceği" vurgusu yapılıyor. Papa'ya sunulacak fermanın üzerinde Fatih'in bir portresi de yer alacak.

Mesaj verecek
Türkiye'ye geliş amacının başında Ortodoks dünyasının ekümenik (evrensel) lideri olduğu iddiasındaki Fener Rum Patriği Bartholomeus'la buluşarak, Doğu-Batı kiliselerini yakınlaştırmayı hedefleyen ve İstanbul'dan dünyaya mesaj vermeyi planlayan Papa'ya verilecek hediye olarak, Patrikhane'nin ekümeniklik iddialarına en büyük darbeyi vuran isim olarak bilinen Fatih'in bir fermanının seçilmesi "anlamlı tercih" olarak yorumlandı.

'Patrik evrensel lider değil'
Tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık da, geçen hafta basına yansıyan açıklamalarında, Fatih Sultan Mehmet'in Hıristiyanlık dünyasında çok önemli sonuçlar doğuran tasarrufu konusunda şu görüşleri dile getirmişti:
"Bartholomeus'un 'İstanbul, Ortodoks dünyanın merkezidir. Patriklik, Ekümeniklik 14 asırdır kesintisiz devam ediyor. Türk hakimiyeti bir değişiklik getirmedi, ben böyle bir geleneği temsil ediyorum' gibi iddiaları var. İstanbul'u Türkiye'nin bir vilayeti değil, Ortodoks dünyanın merkezi sayıyor. Bu iddialar doğru değil. Çünkü İstanbul'un fethiyle, Bizans ve ona bağlı bütün müesseseler hükümsüz kaldı. Bir devlet battı, bütün müesseseleri de onunla birlikte hükümsüzleşti. Fatih, fetihten bir yıl sonra patriklik makamını tashih etmiş.
Fatih, akıllıca bir politikayla halkın bir patriğe ihtiyaç duyduğuna karar vererek bir berat ile Ocak 1454'te de Scolaris'i patrik tahsis etmiş. Kesintisiz bir devamlılık söz konusu değil.
Padişah, patriği beratla tayin eder ve ancak ondan sonra patrik söz sahibi olur. Padişah patriğin yanına bir devlet memuru da verir ki, kiliselerden vergileri düzenli toplayabilsin. Yani patriğin otoritesi padişaha tabi."
Sezer: Davet benim
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in dün Çankaya Köşkü aracılığıyla yaptığı açıklamada, Papa'nın kendi davetlisi olduğunu vurgulaması dikkat çekti.
Açıklamada Papa için, "Vatikan Devlet Başkanı" sıfatı kullanılarak Cumhurbaşkanı Sezer'in "çağrılısı" olarak Türkiye'ye resmi ziyarette bulunacağı belirtildi.
Diplomatik kaynaklar, Türk ve dünya basınında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Papa ile görüşüp görüşmemesi konusunda yapılan spekülasyonlara yanıt olarak, Cumhurbaşkanı Sezer'in "Davet bana ait" açıklaması yapma ihtiyacı hissetmiş olabileceğini ve kaydettiler.
Yaprak sarması ile mantı yiyecek
Papa, Ankara'da, Vatikan Büyükelçiliği'nde kendisi için hazırlanan odada konaklayacak. Bugün elçilikte düzenlenecek akşam yemeği ve yarınki kahvaltının mönüsü de Swissotel tarafından hazırlandı. Türk yemeklerini tatmak istediği belirtilen Papa'nın akşam yemeğini Genç Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Soylu hazırlayacak. Yemekte masaya önce yoğurt soslu yaprak sarma, kırmızı biberli ıspanak kökü, çeri domates dolmasından oluşan zeytinyağlı tabağı ve sigara böreği tabağı getirilecek.
Ardından et suyu içerisinde mantı servis edilecek. Ana yemek olarak haşlanmış ıspanak, kabak ve patates ile birlikte fırında pişirilmiş kuzu eti yiyecek. Tatlı olarak ise Alman damak tadına uygun Angora çikolatalı kek ikram edilecek. Yemekte "Sarafin" ve diğer Türk şarapları sunulacak.
Sabah kahvaltısında ise, portakal suyu, çay, kahve ve kruvasandan oluşan bir mönü olacak.
Karşılama protokolü 27 yılda çok değişti
27 yıl önce: Korutürk, devlet protokolüyle karşıladığı Papa için A tipi tören düzenledi. Bugün: Sezer, Köşk'te karşılayacağı 16. Benedictus için B tipi sade töreni tercih etti
Türkiye'ye bugün resmi ziyarette bulunacak olan Papa 16. Benedictus ile aynı ziyareti 27 yıl önce yapan selefi 2. Jean Paul'e uygulanan devlet protokollerinin birbirinden büyük ölçüde farklı olması dikkat çekti. Dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün özel kalem müdürü Erdil Akay'ın, 2. Jean Paul'ün karşılanışına ilişkin verdiği bilgiler ile bugün 16. Benedictus'un karşılanışı konusunda protokol yetkililerinin aktardığı program ışığında iki ziyaret arasındaki farklılıklar şunlar:
  • 2. Jean Paul, Korutürk tarafından Esenboğa Havalimanı'nda karşılanırken, eski cumhurbaşkanı Kenan Evren döneminde başlatılan havaalanına gitmeme uygulaması doğrultusunda Cumhurbaşkanı Sezer, 16. Benedictus'u Çankaya Köşkü'nde karşılayacak. Korutürk, A tipi tören düzenlerken, Sezer B tipi sade bir töreni tercih etti.
  • 2. Jean Paul'ü uçağının merdivenlerinde karşılayan Korutürk, daha sonra tören için hazırlanan platformda konuğuyla Vatikan Papalık Marşı ile İstiklal Marşı'nı dinledi. Bugünkü karşılamada Köşk'te marş çalınmayacak. Papa, tören bölüğü tarafından da karşılanmayacak.
  • Esenboğa'daki törende Korütürk'ün yanı sıra devlet protokolü de hazır bulundu. Köşk'te bugün düzenlenecek törene protokol davet edilmedi.
  • Korütürk, 2. Jean Paul ile 2 gün içinde 3 kez görüşürken, Sezer tek görüşmeyle yetinecek.
  • 2. Jean Paul'ün Ankara'daki resmi temaslarıyla, İstanbul'daki Ayasofya ve Topkapı müzeleri ile İzmir Meryemana Kilisesi'ne yaptığı ziyaretlerin tamamına dönemin Dışişleri Bakanı Hayrettin Erkmen refakatçi bakan olarak katıldı. 16. Benedictus'a refakatçi olarak atanan Beşir Atalay'ın refakati Ankara ile sınırlı kalacak.

    (MİLLİYET)


  • Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
      Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


    Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
     

    Bu haber henüz yorumlanmamış...

      Bu kategorideki diğer haberler


    İŞTE HAZRETİ OSMAN'IN KUR'AN-I KERİMİ

    SAHİBİNDEN SATILIK BELEDİYE BİNASI

    MEHMET ALİ AĞCA İNCİL YAZDI
    »  AMERİKA'DA KARA ÖFKE BÜYÜYOR
    »  İ
    »  PATRİKHANE'NİN AKREDİTASYONU DURDURULDU
    »  ÖNCE AYASOFYA SONRA SULTANAHMET
    »  ÇİÇEK: DEVLETİN GİREMEDİĞİ YER OLMAZ
    »  ERDOĞAN 3 ARALIK'TA İRAN'A GİDECEK
    »  TOPBAŞ'TA PAPA'YI PROTESTO ETTİ
    »  DTP'DEN BAYKAL'I DA HEDEF ALAN 'SAYIN ÖCALAN'LI BİLDİRİ
    »  BAYKAL: "PAPA ZİYARETİNİ KAZASIZ BELASIZ ATLATALIM"
    »  ERDOĞAN'DAN PAPA'YA 20 DAKİKA
    »  "PATRİKHANE AKREDİTE İŞLEMİ YAPAMAZ"
    »  İŞTE PAPA'YI KIZDIRAN FİLM
    »  KIBRIS GÖRÜŞMELERİ BAŞARISIZLIKLA BİTTİ
    »  AKP, VEKİLE DOKUNDURTMUYOR
    »  TÜRKİYE'DE PAPA ALARMI
    »  YENİ SİSTEMLE NÜFUS SAYIMI BAŞLADI
    »  ÇİÇEK: BUNLAR SİYASİ MAGANDA"
    »  NEWSWEEK:"DARBE İHTİMALİ YÜZDE 50"
    »   KEMAL TUNCER KALP KRİZİ GEÇİRDİ
    »  VATİKAN'DAN AĞIR ELEŞTİRİ
    »  KAMYON OTOMOBİLİ BİÇTİ: 7 ÖLÜ
     
      ÇOK OKUNANLAR
      YAZARLAR

     
    EMİN VAROL
     
    GAZETEC? ACI S?YLER !

     
    Ercan Deva
     
    Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

     
    MURAT ŞAHİN
     
    Matematik Ucuzlugu

     
    Cahit Saraçoğlu
     
    100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
      ÇOK YORUMLANANLAR
      ANKET
    Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
    Recep Tayyip Erdoğan
    Kemal Kılıçdaroğlu
    Muharrem İnce
    Diğer
     Sonuçları göster   
     
     
    RSS

    Add to Google
    Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.