Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
40,0434
EURO
46,9911
IMKB
9.998,000
ALTIN
4.254,510
 
Hava Durumu ANKARA
20 / 36 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
SİLAH KANUNUNA ERGENEKON AYARI
SİLAH KANUNUNA ERGENEKON AYARI
 
Emekli subayların silahlarının da İçişleri Bakanlığı tarafından verilmesi öngörüldüğü için ’Ergenekon ayarı’ yapıldığı konuşulan Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki Kanun’da değişiklik öngören tasarı tamamlandı.
 
22.6.2009 - 08:14
Tasarıda, her türlü silah ruhsatı alan kişinin iki aylık eğitimden geçirilmesi de yer alıyor. Bu amaçla açılacak eğitim merkezlerinde uzmanlar tarafından ücretli olarak silah kullanma ile ilgili dersler verilecek.

İÇİŞLERİ Bakanlığı, "Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki Kanun"da değişiklik öngören tasarı hazırladı. "Ergenekon ayarı" olarak nitelendirilen yeni düzenlemede, emekli subayların silahlarının da İçişleri Bakanlığı tarafından verilmesi öngörüldü. Böylece silahların tek elden denetimi sağlanacak.

Ruhsatsız silaha ceza artıyor

Her türlü silah ruhsatı alan kişi iki aylık eğitimden geçirilecek. Bu amaçla eğitim merkezleri açılacak. Bu merkezlerde uzmanlar tarafında ücretli olarak silah kullanma ile ilgili dersler verilecek. Ruhsatsız silah yakalatan kişilere verilen hapis ve para cezaları iki katına çıkarılacak ve para cezalarına çevrilmeyecek. Şu anda bir yıl olarak öngörülen ceza 2 yıla çıkarılacak ve para cezasına dönüştürülemeyecek. Bugüne dek, ruhsatsız silah bir olayda kullanılır veya sabıkalı olan kişiler üzerinde bulunursa, 2 ila 3 yıl arasında değişen hapis cezaları veriliyordu.

Silah için 25 yaş alt sınır

Yine aynı tasarıyla, ateşli silahların bulundurulması ve taşınması sınırlandırılarak sahiplerine ağır sorumluluklar da getiriliyor. Halen 21 olan silah ruhsatı başvuru yaşı 25’e yükseltiliyor. Ayrıca eğitim düzeyi de, talep eden kişinin ruhsat almasında belirleyici rol oynayacak. Savunma amaçlı silah alımlarında, ruhsat talep eden kişinin başından geçen adli olay ve tehdit gibi faktörler değerlendirilerek, doğru olup olmadığı tespit edilecek.

Sadece merak, hobi ve koleksiyon gibi amaçlarla kimseye silah ruhsatı verilmeyecek. Silah ruhsatı alma kriterlerine sahip kişiler, düzenli aralıklarla testten geçirilecek. Silah ruhsatı sahiplerinin düzenle eğitim ve kurslara katılması zorunlu olacak ve katılmayanın ruhsatı iptal edilecek.

Taklit silaha da yasak

Silahların ruhsatlandırılmaları esnasındaki şartlar da ağırlaştırılacak. Silahları satın alan ve kullananlara ait bilgiler de İçişleri Bakanlığı bünyesinde merkezi bir veri bankasında saklanacak. Gerçek silah görüntüsünü taklit eden, oyuncak silahların kamuya açık alanlarda taşınması da yasak olacak.

Silah ruhsatları eski sistemde olduğu gibi bulundurma, taşıma, kamu görevlisi taşıma ruhsatı ve yivli av tüfeği ruhsatı olarak dört sınıfa ayrılacak. Ancak kamu görevlisi taşıma ruhsatları eski sistemde olduğu gibi kamu görevlilerinin bağlı bulunduğu kurumlar tarafından değil, İçişleri Bakanlığı tarafından verilecek.

Jandarma’nın ruhsat yetkisi elinden alınıyor

MEVCUT yasada Jandarma Genel Komutanlığı’nca emekli mensuplarına verilen silah ruhsatı uygulaması kaldırılacak. Jandarma Genel Komutanlığı tarafından verilen ve sayıları milyondan fazla olan yivli ve yivsiz av tüfekleri konusuna da böylece kontrol getirilmiş olacak. Yasayla Jandarma Genel Komutanlığı’nın yivli ve yivsiz av tüfekleri konusundaki yetkileri de İçişleri Bakanlığı’nı devredilecek. Av silahlarında ruhsatı verme yetkisi valilere verilecek.

475 bin kişiye ruhsat verildi

İÇİŞLERİ Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 596.495 kişi silah taşıma, 475.542 kişi de bulundurma ruhsatı var. İçişleri Bakanlığının resmi kayıtlarına göre Türkiye’de her 65 kişiden biri silahlı. Umut Vakfı’nın 2007 verilerine göre, kişilere, mal varlığına, topluma, millete ve devlete karşı toplam 276.572 olay meydana geldiği 2007 yılı içinde 3037 bu silahlardan çıkan kurşunlar sebebiyle ölürken ve 54.350 kişi yaralandı. Bu olaylarda kullanılan ve ele geçirilen ruhsatlı silah sayısı 767 iken ruhsatsız silah sayısı ise 5809 oldu.(HÜRRİYET)


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"SÖZLER SEÇİM YATIRIMI OLARAK MI KALDI"

BAKANI YUHLADILAR

KILIÇDAROĞLU LİSELİ KIZLA TÜRBANI TARTIŞTI
»  CERRAH ÇÖZMÜŞ,VALİ GÜLER AYDINLATMAYA ÇALIŞIYOR!
»  İZMİR'DE 2 YIL ARADAN SONRA GÖRKEMLİ MİTİNG
»  ÇİFTÇİ MİTİNGİNDEKİ PANKARTA BİLE DAYANAMADILAR
»  SELÇUK: BELGENİN ASLI BULUNMADAN NEFES TÜKETİLİYOR
»  FETULLAH GÜLEN'İN AMERİKA'DAKİ EVİ
»  O BELGEYLE, BİR TAŞLA İKİ KUŞ VURMAK İSTENDİ
»  TÜRK'E GÖRE,ÖCALAN VE PKK SİLAHLARI GÖMMEYE HAZIRMIŞ
»  RAYLARA OTURDU TREN ÜZERİNDEN GEÇTİ
»  YOLLAR YİNE KAN GÖLÜ, 18 ÖLÜ, 72 YARALI
»  FLAŞ..FLAŞ..YOLCU OTOBÜSÜ DEVRİLDİ ÇOK SAYIDA YARALI VAR
»  HER ŞEYLERİ SAHTE..!
»  TOLON'U TAHLİYE EDEN HAKİM GÖREVİ BIRAKTI!
»  "TÜRK RAKISI"DENİLMEYECEK!
»  GENERAL TÖREN'DE BAYILDI
»  KANDİL'E HABER UÇURAN PKK'ILLAR TUTUKLANDI
»  MECLİS, TATİL ÖNCESİ FAZLA MESAİYE DEVAM
»  BAYKAL'IN KONVOYUNDA KAZA
»  HASTA EŞİ DÖNDÜ, DALAN ABD'DE KALDI
»  CEZAEVLERİNDE KÜRTÇE ARTIK SERSEST
»  "ERKEKLER, ARADA BİR ALDATMALI"
»  MEHMET TOPUZ'DAN BECKHAM OLUR MU?
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.