10 yıllık çalışmanın, 2 yıllık ihale sürecinin ardından sonunda sözleşmesi de imzalandı.
Tarihteki ilk yerleşik Türk imparatorluğunun adını taşıyan, Türkiye'nin ilk yerli uydusu Göktürk'ün uzaydaki yerini alması için bir aşama daha böylece geride bırakıldı.
İtalyan Telespazio firmasının ana yüklenici olduğu Göktürk bir keşif gözetleme uydusu.
Yani Göktürk askere istihbarat sağlayacak yüksek çözünürlüklü görüntü sağlayacak.
Sınırdan sızmaya çalışan teröristi önce o belirleyecek. Yılda 60 binden fazla gerçek zamanlı görüntü çekip gönderme kabiliyetine sahip olacak. Terörle mücadele bu anlamda bir tartışmaya son verecek. Teröristin 3 saat önceki yerini değil, o anda bulunduğu yeri tespit edecek.
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun Göktürk için kullandığı ifadeler, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un "belge" tartışmasındaki sözlerini hatırlattı.
Ama Göktürk sadece askerler için değil, siviller için de çalışacak. Orman, çevre, kaçak yapılaşma, ulaştırma, afet, doğal kaynakların izlenmesinde de ondan yararlanılabilecek.
Uydunun üretimini ve güvenliğini ise Türk teknoloji ve uzay sanayinin önde gelen kuruluşları, TAİ, Aselsan, TÜBİTAK ve Roketsan birlikte yapacak.
Göktürk, Türk mühendislerinin ellerinden çıkacak.
Göktürk için, aynı anda üç uydunun üretilmesine imkan sağlayacak bir merkez kurulacak. Merkezin dışında uydunun aldığı görüntülerin indirilip, işlenmesini sağlayacak bir yer istasyonu bir de mobil yer istasyonu oluşturulacak.
7 yıl ömürlü olacak Göktürk'ü, göktürk 2 takip edecek.