BDP kongreden sonra ilk grup toplantısını yaptı. Yeni Genel Başkan Selahattin Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın TEKEL işçilerinin eylemine yönelik sözlerine tepki gösterdi. Demirtaş, "Hükümet acaba Kızılay'a hava operasyonu yapmayı mı düşünüyor? 28 Şubat Başbakan'a bir şeyler hatırlatıyor olmalı ki 28 Şubat'ta TEKEL işçilerine darbe yapmayı planlıyor" dedi. Demirtaş Meclis'te kavga eden üç partinin milletvekillerine de sert çıktı.
Demirtaş kongre sonrası ilk grup konuşmasını yaptı. Demirtaş'ın ilk gündem maddesi BDP Genel Merkezine yapılan silahlı saldırıydı. Saldırının planlı olduğunu, kim ve hangi amaçla yapıldığının ortaya çıkartılmasını isteyen Demirtaş "2 yılda genel merkezi 6 defa saldırıya uğramış bir parti olarak, hedef olmaktan çıkartın hem de arkasındaki karanlık güçleri aydınlatın ki, sorumluluk hükümete kalmasın." dedi.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE DESTEK
Demirtaş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, yeni anayasa konusunda Meclis'te tarihi bir fırsatın kaçırıldığına ilişkin sözlerini hatırlatarak "Sayın Cumhurbaşkanı AKP iktidarını kast ediyor herhalde. Bize göre halen bu fırsatı kullanmak mümkün. AKP samimiyse yeni anayasa ile seçime gitmek istiyorsa biz destek vermeye hazırız. Ancak halkın gücünü arkasına alarak yeni anayasa yapabilecekken, bunu yapmazsa halk bunu yemeyecek, yutmayacaktır.Bu AKP'nin ikiyüzlülüğünün göstergesi olarak seçim hanesine yazılacaktır" dedi.
AÇILIM SÜRECİ
Anayasa taslağının başına gelenlerin Kürt sorununun da başına geldiğini, toplum kesimlerinin artık "inşallah AKP bizim için de açılım başlatmaz" diye dua ettiğini kaydeden Demirtaş, Alevi Çalıştayı'nın Alevi toplumunun ihtiyaç ve beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu söyledi. Alevi Çalıştaylarının Alevileri sisteme entegre etmeyi amaçlayan sinsi bir çalışma olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Demirtaş, AKP'nin Kürt sorunundan Kıbrıs sorununa, Ermeni sorunundan başörtüsüne kadar hiçbir sorunda mesafe katetmediğini aksine sorunların daha kronik hale geldiğini belirtti.
GATA UYGULAMASINA TEPKİ
Demirtaş Meclis'te geçen hafta yaşanan olayı "utanç verici' olarak nitelendirdi. Bu kavganın son kavga olmasını dileyen Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın türbanla GATA'ya girememesine yönelik tartışmaların ise kadının bir kez daha nesne olarak seçildiğinin göstergesi olduğunu savundu. Demirtaş, "Sayın Emine Erdoğan'a yapılan uygulamanın kabul edilir yanı yok. Ancak Başbakanın yıllardır bunu içine atması, sindirmesi başlıbaşına vahim bir durumdur. Başbakanın mağdur sıfatıyla konuşması kabul edilir değil. Özrü kabahatinden büyük. Sayın Emine Erdoğan'ın o sorunu yaşamaması için sorunu çözmesi gereken sizsiniz. Çözmediyseniz Meclis'e getirmeye hakkınız yok" diye konuştu.
ÜÇ PARTİYE DE KINAMA
Geçen hafta Salı günü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, Meclis'i yönetmesiyle ilgili Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu'ya yönelik tavrını da eleştiren Demirtaş, bu tavrın "etikdışı, nezaketdışı' olduğunu ifade ederek "Sayın Arınç'ın Güldal Mumcu'ya yönelik tavrı bizi şaşırtmamıştır. Ancak üzmüştür. Arınç böyleyse gerisi nasıl acaba diye bir düşünceye kapılıyor insan" dedi. Demirtaş, kavga nedeniyle AKP, CHP ve MHP'yi topu birbirine atmakla suçladı ve her üç partinin tavrını da kınadı.
TEKEL İŞÇİLERİ
Tekel işçilerinin süren eylemiyle ilgili hükümetten gelen son açıklamaları eleştiren Demirtaş, "Hükümet acaba hava operasyonu yapmayı mı düşünüyor, F-16'larla, Skorsklerle Kızılay'ın göbeğine hava operasyonu mu yapacak? Başbakana 28 Şubat bir şeyler hatırlatıyor olmalı ki 28 Şubat'ta Tekel işçilerine darbe yapmayı planlıyor. Geçti o günler. Türkiye'nin işçisi, Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla Kızılay meydanında kardeşlik, barış türküsü söylüyorsa darbe günleri geçmiş demektir" diye konuştu.