İkili, açıklamalarından sonra basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. PKK’nın faaliyetlerinin çeşitli Avrupa ülkelerinde zemin bulduğunu, değişik sivil toplum örgütleri çatıları altında faaliyetlerini yürüttüklerini anımsatan Atalay, “Avrupa şunu gördü; terör örgütü PKK'nın faaliyetleri sadece Türkiye'ye dönük değil, kendileri için de sorun getiren, giderek terör üreten bir duruma geliyor. Bu çerçevede özellikle Almanya'dan daha ileri bir işbirliği ve destek istediğimizi ifade ettik. Çok somut olarak da güvenlik konuları ve terör konuları başta olmak üzere hemen bir ortak komite oluşturuyoruz. Bu komite sık periyotta, gerekirse günlük bazda somut konuları çalışacak, noktasal konuları ele alacak, bize çalışmalarını getirecek,” bilgilerini verdi.
TERÖRLE MÜCADELEDE İŞBİRLİĞİ
İçişleri Bakanı Atalay, basın toplantısında yaptığı açıklamada, görüşmeleri çok samimi bir paylaşım olarak tanımlayarak, duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Görüşmelerde, güvenlik ve terörle mücadelede işbirliği konularının ele alındığını ifade eden Atalay, terörle mücadelede en önemli boyutun uluslararası işbirliği olduğunu söyledi.
“SAYIN BAKANA DOSYA SUNDUM”
Atalay, terörle mücadelenin Türkiye'nin en önemli önceliği olduğunun altını çizdi ve bu konuda samimiyet içinde sıkı bir işbirliği çabasının devam ettiğini dile getirdi. Maiziere ile görüşmede, terörle mücadele konusunun samimiyet ve açıklıkla değerlendirildiğine işaret eden Atalay, "Bu konuyla ilgili sayın bakana dosya sundum. Almanya'da bu konuda yürütülen faaliyetler, bizdeki bilgiler konusunda," diye konuştu.
PKK’nın faaliyetlerinin çeşitli Avrupa ülkelerinde zemin bulduğunu, değişik sivil toplum örgütleri çatıları altında faaliyetlerini yürüttüklerini anımsatan Atalay, şunları ekledi:
“ORTAK BİR KOMİTE OLUŞTURUYORUZ”
"Ama bizim Türkiye olarak yoğun çabalarımız sonucu AB ülkeleri bu konuda daha ileri adımlar atmaya başladı. Özellikle son iki yıl içinde bu konuda ciddi operasyonlar yapıldı. Avrupa şunu gördü; terör örgütü PKK'nın faaliyetleri sadece Türkiye'ye dönük değil, kendileri için de sorun getiren, giderek terör üreten bir duruma geliyor. Bu çerçevede özellikle Almanya'dan daha ileri bir işbirliği ve destek istediğimizi ifade ettik. Çok somut olarak da güvenlik konuları ve terör konuları başta olmak üzere hemen bir ortak komite oluşturuyoruz. Bu komite sık periyotta, gerekirse günlük bazda somut konuları çalışacak, noktasal konuları ele alacak, bize çalışmalarını getirecek. Biz iki bakan olarak kararlılığımızı ifade ettik. Orada yürüyen çalışmalarda sorun çözülemezse veya sorunlar devam ediyorsa bize getirecekler. Biz de daha sık görüşme içinde olacağız, gerek telefonla gerek karşılıklı ziyaretlerle sayın meslektaşımla çok sık görüşme içinde olacağız."
Yaptıkları görüşmede Almanya'da yaşayan Türklerin yeni vatandaşlık kanunu dolayısıyla yaşadıkları sorunları mevkidaşına aktardığını belirten Atalay, Türkiye'de yaşayan Almanların da çeşitli sorunlarının somut olarak ele alındığını söyledi.
ENTEGRASYON
Bakan Atalay, Almanya'da yaşayan Türk göçmenlerin huzur ve güvenliğinin ilişkilerin en önemli boyutu olduğuna işaret ederek, Hükümet olarak bu ülkedeki Türklerin entegrasyonunu, iyi bir eğitim alarak sosyal, siyasi hayatın içinde yer almalarını önemsediklerini ve bu konuda çaba harcadıklarını dile getirdi. Bu ülkedeki Türklerin ana vatanlarıyla ve öz kültürleriyle bağlantılı olmalarının, ana dillerini kullanmalarının entegrasyona engel bir husus olmadığını vurgulayan Atalay, entegrasyonun iki yönlü bir süreç olduğunu, göçmenler kadar göç alan ülke yetkililerinin de sorumlulukları bulunduğunu kaydetti.
ALMANYA VATANDAŞLARININ TÜRKİYE İKAMET SÜRELERİ
Atalay, Türkiye'deki Alman vatandaşlarının ikametleriyle ilgili sorunlarının çözümü için çalışma başlatıldığını bildirerek, "İkamette artık 5 yıl sınırı değil, sınırsız uygulamayı getiriyoruz," diye konuştu.
Alman Bakan De Maiziere ise Türkiye ve Almanya arasında köklü ve iyi ilişkiler olduğunu, ancak bunun devamının sağlanması için bu tür görüşmelerin büyük önem taşıdığını dile getirdi.
ALMAN BAKANDAN REFERANDUM TEBRİĞİ
Türk halkını ve Türk hükümetini referandum sonucundan dolayı tebrik eden de Maiziere, "Çünkü bu son derece olumlu bir gelişme," dedi. Türkiye'ye her yıl 4 milyon Alman turistin geldiğini belirten de Maiziere, bunların terörden uzak güvenli ve huzurlu bir tatil geçirmek istediğini belirtti.
“ENTEGRASYONU ASİMİLASYONDAN AYIRMAK GEREKİR”
Türklerin entegrasyonunun önemine de değinen de Maiziere, farklı yerlerde yaşamayı seçen insanların köklerini ve geldiği yeri unutmadan yaşadığı yere uyum sağlaması olarak nitelediği entegrasyonu asimilasyondan ayırmak gerektiğini vurguladı.
Bakan Atalay, bir gazetecinin "BDP ile yapılan görüşmeler plan program dahilinde mi yoksa gelişmeler üzerine mi devam edecek?” şeklindeki sorusunu, şu sözlerle yanıtladı:
"TAKVİMLİ BİR ÖZELLİK SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"
"BDP, Sayın Başbakanımızdan görüşme talebinde bulunmuştu. Başbakanımız randevu veremedi. Yardımcısı Sayın Çiçek'i bu konuda görevlendirdi ve bu görüşme o şekilde yapıldı. Yanında da Adalet Bakanımız vardı. Ben yurt dışındaydım. Giderken vekaleti ona
bırakmıştım. Bundan sonra devam eder mi olur mu olmaz mı, o konuda bir karar yok. Bu sadece bir randevu üzerine yapılmış bir görüşmedir. Takvimli sistematik bir özellik söz konusu değildir."24/09/2010