Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,8434
EURO
43,6842
IMKB
9.668,000
ALTIN
4.039,690
 
Hava Durumu ANKARA
6 / 19 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TÜRKİYE BÖLGENİN SÜPER GÜCÜ TESPİTİ DOĞRU ÇIKTI
TÜRKİYE BÖLGENİN SÜPER GÜCÜ TESPİTİ DOĞRU  ÇIKTI
 
İsrailli üst düzey savunma ve istihbarat analistlerinin "Türkiye Ortadoğu'da süper güç oluyor" tahlilini bölgede yaşanan iki kriz haklı çıkardı.
 
1.2.2007 - 12:52

Geçtiğimiz hafata Guardian gazetesi, "İsrailli üst düzey savunma ve istihbarat analistlerinin, İran ve Türkiye’nin Ortadoğu’da yükselen süper güçler haline geldiği konusunda hem fikir olduğu" şeklinde bir haber yayınladı. Gazetenin başyazısında, Herzliya kentinde bir araya gelen İsrailli üst düzey istihbarat ve savunma analistlerin, Ortadoğu’nun geleneksel siyasi haritasının değişmekte olduğu konusunda fikir birliği içinde bulunduğu belirtildi. İsrail’in de anlaşmaları kestiği bölgede baskın Arap ülkeleri olan Mısır ve Ürdün’ün etkisinin azaldığı vurgulanan yazıda, buna karşın Türkiye ve İran’ın bölgesel süper güçler olarak etkilerinin arttığı ifade edildi.

İsrailli istihbarat uzmanlarının yaptığı bu değerlendirmeyi, Türkiye'nin yaşadığı iki önemli krizde oynadığı rol haklı çıkardı.

TÜRKİYE UYARDI, BÖLGE ÜLKELERİ GERİ ADIM ATTI

Bu krizlerden ilki KKTC karasularını da içeren bölgede petrol aramak üzere ihale açmaya hazırlanan Rum Yönetimi’nin bölgedeki ülkelerle masaya oturmasıydı. Ankara, griişime sert tepki göstererek, bölge ülkelerine adeta ultimatom verdi. Türkiye'nin bu tepkisi hemen etkisini gösterdi. Mısır, Rumlarla imzaladığı anlaşmayı 3 yıllığına dondurdu.
Lübnan, anlaşma ile ilgili Ankara’ya 'izahat' verdi ve "Haklarınıza sadığız." mesajı gönderdi. Suriye ve İsrail ise Rumlarla masaya oturmayı reddetti.

Alithia Gazetesi’nin haberine göre Papadopulos hükümeti ile 2005’te masaya oturan Mısır, imzalanan anlaşmayı 3 yıllığına dondurma kararı aldı. 17 Ocak’ta benzer bir anlaşma imzalayan Lübnan ise, Türkiye’nin talebi üzerine, anlaşmayla ilgili ayrıntılı bir 'izahat' verme kararı aldı. Beyrut Büyükelçisi İrfan Acar’la görüşen Lübnan Dışişleri yetkilisi Hişam Dimaşki, tüm tarafların haklarının korunmasında eşit mesafede olacaklarını vurgulayarak, "Türkiye ve KKTC’nin haklarına saygılıyız" dedi.

Dün Ankara’da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşen Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim de, ülkesininin gündeminde Kıbrıs Rum Kesimi ile Doğu Akdeniz’de petrol arama anlaşması imzalanmasının olmadığına dair güvence verdi. Muallim, "Sizi temin ederiz ki, gündemimizde böyle bir anlaşmayı imzalamak kesinlikle yok" dedi.

IRAK GERİ ADIM ATTI

Türkiye'nin bölgesel süper güç olmaya başladığını kanıtlayan ikinci gelişme ise Irak'la yaşanan petrol taşımacılığı krizinde gösterdiği kararlılıkla bu ülkeye geri adım attırması oldu. Irak Milli Petrol Şirketi'nin Türk firmalara gönderdiği 'Yeni kontratlar için bundan sonra Kuzey'deki (Kürt yönetimi) yetkililerle görüşün' şeklindeki yazıyla başlayan krizde Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen Irak yönetimi sert bir şekilde uyardı. Tüzmen ''Türkiye'yi test etmek isteyenler, bunun bedelini öder. Birileri Türkiye'ye bir şeyleri dayatmak istiyorsa, bunu başaramayacaklarını göreceklerdir. Türkiye Cumhuriyeti, oldu bittilere asla izin vermez. '' diyerek tepkisini dile getirdi... Türkiye tepki olarak Habur'dan girişleri durdururken, hükümetin girişimleri sonucu Irak geri adım atarak, petrol taşımacılığında eski uygulamanın geçerli olduğunu açıkladı.



HABER7


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BÜYÜKANIT, : "SAVAŞ GEMİSİ YOLLANMADI"

ÇORAPÇILARDAN, WOLFOWİTZ'E 12 ÇİFT ÇORAP!

CEP'TE NUMARA TAŞIMANIN YOLU AÇILDI
»  DIŞİŞLERİNDE ÖNEMLİ GÖRÜŞME
»  TÜRK SAVAŞ GEMİLERİ KIBRIS AÇIKLARINDA
»  DİYANET, TÜRK FİLMLERİNİ FİŞLEDİ
»  JANDARMA VE POLİS'İN MEYDAN SAVAŞI
»  BOLU TÜNELİNDE SKANDAL
»  DELİK ÇORAP, DÜNYAYA ALAY KONUSU OLDU
»  TALABANİ'Yİ, 'YA AMERİKA GİDERSE'KORKUSU SARDI!
»  ''GÜL VE RİCE SINIRÖTESİ SORUNUNU KONUŞACAKLAR''
»  "IRAK ATEŞ İÇİNDE, SÖNDÜRMEK İÇİN GAYRET GÖSTERİYORUZ"
»  TUNCER BAKIRHAN BRÜKSEL'DE KÜSTAHLAŞTI
»  PROF.DR. BASKIN ORAN'A VALİKTEN KORUMA
»  HÜKÜMET YARGIYI SATIYOR
»  BAŞER'İN AÇIKLAMASI OPERASYON SİNYALİ Mİ?
»  YAZAR ORHAN PAMUK, BRÜKSEL'E GELİŞİNİ ERTELEDİ
»  TRABZON'A UÇAK SEFERLERİ İPTAL
»  ABD,:''PKK, ÖNCELİĞİMİZ DEĞİL''!
»  CHP'Lİ VEKİL ÇARK ETTİ!
»  CHP'DEN, ERDOĞAN VE AKSU HAKKINDA SORUŞTURMA
»  MECLİS'TE ÇAY-KAHVE YÜZDE 50 ZAMLANDI
»  VEKİLLERİN, 'BAŞBAKAN CEZA ALDI'TARTIŞMASI
»  İŞTE TARTIŞMALARIN ODAĞINDAKİ MAHMUR KAMPI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.