|
 |
 |
|
DOLAR |
38,7684 |
 |
|
 |
EURO |
43,4155 |
 |
|
 |
IMKB |
9.702,000 |
 |
|
 |
ALTIN |
3.970,890 |
 |
|
|
|
Şehir Seçimi

|
|
|
|
|
 |
|
|
|
 |
|
TÜRKİYE'DE ÇOCUK PORNOSU UTANCI
|
 |
 |
 |
|
|
Emniyetin bilişim suçları merkezleri kurması, Türkiye'de çocuk pornosundaki artışı da gözler önüne serdi. Son bir yıl içinde 50 ayrı ilde yapılan operasyonlarda yüzlerce kişi takibe alındı |
|
|
 |
|
|
|
|
 |
Türkiye, hızla yaygınlaşan internetle birlikte, sanal ortamda çocuk pornosu tehlikesiyle de tanıştı. Ardı ardına yapılan operasyonlar çocuk pornosundaki artışı ortaya koyarken, emniyet birimlerinin verdiği bilgilere göre, Türkiye'de son bir yıl içinde 50 ayrı ilde çocuk pornosuna ilişkin operasyon yapıldı. Yüzlerce kişi takibe alınırken, operasyon sayısı bir yılda 2.5 katı arttı. Türkiye'de çocuk pornosundaki asıl tablo, emniyetin bilişim suçları merkezleri kurmasıyla ortaya çıktı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, 2004'te 6 ülkeyle yapılan işbirliği sonucunda 11 ilde operasyon yapıldı. Yakalananlar tutuksuz yargılandı. Geçen yıl, 12 ülkeyle yapılan ortak çalışmalar sonucunda, 20 ilde operasyon yapıldı. Bir kişi tutuklandı. Bu yıl ise 20 ülkeyle yapılan işbirliği sonucunda 6 kişi tutuklandı. TCK'nın 226. maddesinin çocuk pornosunu izlemeyi de suç haline getirmesinin ardından, hakkında kovuşturma yapılanların sayısı hızla yükseldi. Yasaya göre, çocuk pornosu izleyenin yanı sıra, kopyalayan ve başkasına gönderen de 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanabiliyor.
Türkiye'de izleyen çok Çocuk pornosu görüntüleri, internet üzerinden genelde yurtdışından kopyalanıyor. Böylece yasanın suç saydığı "kopyalamak" fiili gerçekleşmiş oluyor. Bu görüntüleri, bilgisayarda muhafaza etme ya da depolama suç teşkil ediyor, aynı zamanda başka mail adreslerine göndermek ya da bilgisayarlara kopyalamak da yasaya göre "paylaşıma açmak" anlamına geliyor. Son verilere göre, en çok kopyalama ABD'ye ait sitelerden gerçekleşirken, son bir yılda en çok Almanya'dan görüntü alındığı belirlendi. Görüntülerin çekildiği ve çocukları en çok mağdur eden ülkeler ise genellikle Uzakdoğu'da bulunuyor. İnternette mercek altına alınan sitelere giriş yapıldığı anda, dünyanın neresinde olursa olsun hangi bilgisayardan kopyalama yapıldığı anında belli oluyor. Bu anlamda, Türk polisi, yurtdışındaki istihbarat servisleri ve emniyet birimleriyle ortaklaşa çalışıyor. Örneğin, Avrupa'daki bir siteden çocuk pornosu sitesine giren bir kişinin bilgisayarına ait kimlik numarası (IP) anında Türkiye'ye bildiriliyor. Suçlu kişi, bu noktada siteyi kullandığını inkâr etse de, bilgisayar kayıtları her şeyi açığa veriyor. Nitekim, bugüne kadar yapılan tüm operasyonlarda polis ön araştırmasında tüm delilleri toplamıştı. Bir emniyet görevlisi, "Bilişim suçlarında, yapmış olduğunuz tüm işlemler dijital ortamda kaydediliyor. Faili meçhul oranımız çok düşüktür, biz olayların yüzde 90'ını aydınlatıyoruz" dedi. Ancak, eğer kişiler, kendi aralarında dosya paylaşımı şeklinde çocuk pornosunu yaygınlaştırıyorsa, yakalanması güçleşiyor. Bu durumda, genellikle ihbar sistemi çalışıyor.
Görüntüler nasıl gidiyor? Emniyet görevlileri, Türkiye'de en çok merak ya da ahlaki çöküntü nedeniyle çocuk pornosu görüntülerini internet sitelerinden izleyenlerin oluşturduğu grubun büyüklüğüne dikkat çekiyor. Pornografi sitelerine çocukların görüntülerini çekerek gönderenler ise diğer grubu oluşturuyor. Buna göre, bu kişiler en çok bebeklik dönemindeki çocukları dahi çıplak görüntülerini gizli kamerayla çekerek, bazı sitelere para karşılığı satıyorlar. Son grupta ise görüntüleri bir şekilde ele geçirip çoğaltmaya ve dağıtmaya çalışanlar bulunuyor.
Eğitimli erkekler Türkiye'deki çocuk pornosu suçlularını genelde eğitimli ve iş sahibi erkekler oluşturuyor. Asayiş Şube yetkililerinin verdiği bilgiye göre, yakalananlar 25 yaş üstü, mali durumu iyi, çoğunluğu üniversite mezunu kişilerden oluşuyor. Emniyet görevlileri, bu suçtan yakalanları "Genellikle hastalığının farkında olmayan, çevresinde dikkat çekmeyen, hatta çok iyi niyetli olarak tanımlanan" kişiler olarak tanımlıyor.
17 kişilik ekip takipte
İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü'ne bağlı Bilişim Suçları Merkezi birinci yılını doldurmak üzere. Bilişim Şube Müdürü Dinçer Ay, Milliyet'e yaptığı açıklamada, merkeze günde beş altı olayın intikal ettiğini söyleyerek, tehdit, hakaret, kişisel verilerin ve şifrelerin çalınmasıyla ilgili olaylarla ilgili şikâyetlerin dışında, en çok çocuk pornosuyla ilgili çalışıldığını söyledi. Merkezin çalışmasıyla ilgili bilgi veren Ay, "İnternette 24 saat sörf yapan arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız suç unsuruna rastladığı sitelerle ilgili delil topluyorlar. Biz o görüntüleri alıyoruz, Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, savcının talimatıyla işleme başlıyoruz. Ya da ihbar geliyor" diye konuştu.
Madde 226 ne diyor?
Müstehcen görüntü, yazı veya sözleri içeren ürünlerin üretiminde çocukları kullanan kişi, 5 yıldan 10 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır. Bu ürünleri ülkeye sokan, çoğaltan, satışa arz eden, satan, nakleden, depolayan, ihraç eden, bulunduran ya da başkalarının kullanımına sunan kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır
 |
|
|
|
 |
|
|
Toplam yorum |
0 |
|
Onay bekleyen |
0 |
|
|
 |

Yorumunuz editörlerimiz
tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır. |
|
|
|
 |
Bu haber henüz yorumlanmamış...
|
 |
|
 |
Bu kategorideki diğer haberler |

|
|
|
|
|
|
 |
|
|
ÇOK OKUNANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
Akdeniz'de gece saatlerinde 6.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD Depremin Muğla Datça'ya ... |
 |
|
 |
 |
|
MHP Ankara İl Başkanı Alparslan Doğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i hedef alarak, "Bilge liderimize ... |
 |
|
 |
 |
|
T24 muhabiri Can Öztürk, Boğaziçi eylemini izlerken ters kelepçeyle gözaltına alındı; boğazı sıkıldı, ... |
 |
|
 |
 |
|
Altın fiyatlarındaki düşüş devam ediyor. Altın güne düşüşle başladı. |
 |
-
-
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
YAZARLAR |
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
ÇOK YORUMLANANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
Akdeniz'de gece saatlerinde 6.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD Depremin Muğla Datça'ya ... |
 |
|
 |
 |
|
Altın fiyatlarındaki düşüş devam ediyor. Altın güne düşüşle başladı. |
 |
|
 |
 |
|
T24 muhabiri Can Öztürk, Boğaziçi eylemini izlerken ters kelepçeyle gözaltına alındı; boğazı sıkıldı, ... |
 |
|
 |
 |
|
MHP Ankara İl Başkanı Alparslan Doğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i hedef alarak, "Bilge liderimize ... |
 |
-
-
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
ANKET |
|
 |
 |
|
|
|
|
 |


 |
Medya
Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden
kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan
haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması
durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır.
Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait
yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz. |
 |
|
|
|