Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,8332
EURO
44,1154
IMKB
9.399,000
ALTIN
4.136,820
 
Hava Durumu ANKARA
5 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
UCUZ KREDİ TALEP PATLAMASI YARATTI
UCUZ KREDİ TALEP PATLAMASI YARATTI
 
Konut kredi faizlerinin tarihte ilk kez 5 yıl ve üzeri vadede yüzde 1'in altına düşmesi ile son iki ayda konut kredi talebinde patlama yaşanmasını sağladı.Talebin artmasıyla sektör son iki ayda yüzde 5 büyüme sağladı.
 
22.11.2009 - 07:50
Bankaların konut kredileri faizlerini yüzde 1’in altına çekmesi, sektörün son iki ayda hızlı büyümesinde etkili oldu. Faiz indirimlerinin ardından ucuz krediye olan talep artışı, Eylül-Ekim aylarında konut kredi pazarındaki büyüme oranının yüzde 5’e ulaşmasını sağladı.

Bu yıl Eylül ayına kadar sadece yüzde 3 büyüyen sektör, son iki aydaki bu hareketlilikle birlikte toplamda yüzde 8’lik büyüme oranını yakaladı. Yıl sonunda toplam konut kredi portföyünün 41-42 milyar TL’ye ulaşması beklenirken büyüme oranının ise yüzde 12 olması öngörülüyor.

Bankalar konut kredi faizlerini ağustos ayının ikinci yarısından itibaren düşürmeye başladı. Özellikle eylül ayında birçok banka 5 yıl (60 ay) vadede konut kredisinde yüzde 1’in altında faiz vermeye başlarken, vade kısa sürede 10 yıla (120 ay) kadar çıktı. Konut kredi faizinin tarihte ilk kez bu vadelerde yüzde 1’in altına gerilemesi de tüketiciyi harekete geçirdi. Kriz nedeniyle kredi ile ev satın alma talebini bekletenler ve özellikle yüksek faizle kredi kullanmış olanlar bankalara hücum etti..

Eylül ayıyla birlikte bankalara yoğun talep gelmeye başladı. Yenileme kredilerinde bankalar rekor düzeyde krediyi yapılandırırken, yeni başvurularla birlikte konut kredi portföyü de hareketlilik kazandı. Eylül ayında bu hareketin sonucu olarak konut kredi pazarı yüzde 2.24 oranında büyüme yakaladı. Bunun ardından Ekim ayında da tüketicinin talebi aynı hızla devam etti. Ekim ayında ise pazarın büyüme oranı yüzde 2.5’a ulaştı. Böylece sadece iki aylık süreçte konut kredi portföyü yüzde 5 büyüme gerçekleştirirken, toplam portföy de 40 milyar 468 milyon TL’ye ulaştı.

Sadece iki aylık dönemde faizlerin etkisiyle yüzde 5 büyüme gerçekleştiren konut kredi pazarında yılbaşından ekim ayına kadar olan büyüme oranı ise yüzde 8 olarak gerçekleşti. Faiz indirimleri öncesinde ağustos ayına kadar sadece yüzde 3 gibi sınırlı büyüme gösteren sektörde faizlerin etkisi bir kez daha ortaya çıkmış oldu.

Konut kredi sektörünün 2009 yılı başından bugüne seyrine bakıldığında ise sınırlı büyümenin nedeninin ocak ayındaki gerileme olduğu dikkat çekiyor. Konut kredi portföyü ocak ayında gerilemeye devam ederken, şubat ayında ise bu kan kaybı durdu. Mayıs ayına gelindiğinde ise konut kredi pazarındaki büyüme oranı yüzde 1.30 civarında gerçekleşti. Ağustos ayına kadar yüzde 3 ‘e ulaşan büyüme oranı eylül ekim aylarında hız kazandı.

Konut kredilerinde bankalar faiz indirimlerinin ardından çeşitli kampanyalarla sektördeki talebi canlı tutmaya çalışıyor. Özellikle bu dönemde konut fiyatlarında hareketlenme olmamasını da ‘fırsat dönemi’ olarak değerlendiren bankalar önümüzdeki yıl için de hedef büyütmüş durumda. Sektörün en canlı olduğu ve yüzde 37 oranında büyüme yakalanan 2007 yılına doğru hareket etmek isteyen bankalar, 2010 için konut kredi pazarındaki büyümenin yüzde 20 olmasını hedeflerken, 2010’un ‘normalleşme’ yılı olacağı öngörüsünde bulunuyor.

 Yıl  Büyüme oranı (yüzde) 

  2007 37 
  2008 21 
*2009 12 
*2010  20 

Esra Sahici / Hürriyet emlak



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TRABZON'DA TOPRAK KAYMASI: 2 ÖLÜ

TARAF'TAN ÇİFTE SALVO

UFUK URAS, BAYKAL'I SAKROZY'E BENZETTİ!
»  DTP'DEN "ETNİK SAYIM YAPILSIN" İSTEĞİ
»  'DİNLENDİNİZ GEÇMİŞ OLSUN' MEKTUBU!
»  BİLİMADAMLARINI ŞOK EDEN SOLUCANLAR!
»  HERŞEY DE İZLERİ VAR AMA ONLAR "YOK"LAR!
»  7 DTP'Lİ VEKİL HAKKINDA FEZLEKE HAZIRLANDI
»   KÜRDİSTANA ÖZGÜRLÜK İSTEDİLER
»  TÜM STADLAR ONA KAPALI AMA..!
»  "BAŞBAKAN'A DERSİNİ ALMANYA'DA VERECEĞİM"
»  CEP TELEFONUNUN PİLİNİ ÇAKARTMASINI İSTEYEN BAKAN?
»  O TEĞMENE VERİLEN CEZA AÇIKLANDI
»  TÜRK FUTBOLU İÇİN ŞOK İDDİA..!
»  FLAŞ... ARNAVUTLUK İLE VİZE KALDIRILDI
»  ERDOĞAN'DAN TARAF'A KAFES TEPKİSİ
»  ADANA'DA OKULLARA DOMUZ GİRİBİ
»  DOĞAN-AXELL SATIŞINA FATİH ALTAYLI YORUMU
»  ALARA'NIN BOŞANMA TAZMİNATI BORCUNA GİDECEK
»  "BUNLAR KONUŞURKEN ÇOCUKLARINIZI TV'DEN UZAKLAŞTIRIN"
»  YAZICIOĞLU'NUN ÖLÜMÜNDE YENİ İDDİA
»  ERGENEKON DURUŞMASINDA TAVAN ÇÖKTÜ!
»  "CEP TELEFONUNUN PİLİNİ ÇIKAR"
»  BAHİS SKANDALI FENERBAYÇE'YE UZANDI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.