Kürt Sorunu'nda Barış ve Barış Çalışmalarının Ortaklaştırılması" konferansı Diyarbakır'a başladı. Kürt sorununun demokratik ve siyasal çözümünün tartışıldığı toplantı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Konferansa, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, eski DEP Milletvekilleri Hatip Dicle, Orhan Doğan, Selim Sadak, DİSİAD Başkanı Raif Türk, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kutbettin Arzu, Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu'nun da bulunduğu yaklaşık 350 kişi katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını Çağrı Grubu adına yapan Avukat Selahattin Demirtaş, halklar arasındaki barış ve kardeşliği geliştirmenin Kürt sorununda en doğru çözüm yolu olduğunun ortaya çıktığını bildirdi.
Demirtaş, barış çabalarının ortaklaştırılması ve güçlü bir barış inisiyatifinin geliştirilmesi ile kalıcı toplumsal barışın gerçekleşmesinin daha olanaklı olacağını kaydetti.
"ÇÖZÜMÜ PKK'DAN BEKLEMELİYİZ"
Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu ise konuşmasında sorunun çözümünde farklı farklı düşünceler bulunduğunu, bunları açmak istediklerini söyledi.
Tanrıkulu, "Bu sorun federatif bir yapıyla çözülebilir. Üniter yapıdan bağımsız olarak da çözülebilir. Ya da ayrılıktan uzak demokratik ve barışçıl şekilde de çözülebilir. Ancak bu sorun, şöyle ya da böyle bir şekliyle mutlaka çözülecektir" dedi.
"Kürt sorunu konusunda devlet ya da hükümetten adım atmalarını bekliyoruz" diyen Tanrıkulu, hükümetin son dönemlerdeki tutumunun bu adımın atılmayacağını ortaya koyduğunu savundu. Tanrıkulu, "Sorunun çözümünü PKK'dan beklemeliyiz. PKK, taktiksel olarak değil, stratejik olarak silahı yöntem olarak kullanmayacağını açıklamak durumunda olmalıdır" dedi.
MEHMETÇİKLER HİKAYEYMİŞ
Yazar Orhan Miroğlu ise geçmişle yüzleşmeden halklar arasında kalıcı bir barışın temellerinin atılamayacağını ileri sürdü. Miroğlu, "Bize anlatılan hikayelerde durup dururken, dağa çıkmış, 'Vatan haini' gençler vardı hep. Ve bu gençlerden vatan toprağını kurtarmaya yemin etmiş Mehmetler ya da Mehmetçik'ler. Hala bu hikayelere inanmamız isteniyor bizden. Oysa gerçek çok farklı" şeklinde konuştu.
Dicle Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kahraman Gündüzgüzel ise yaptığı konuşmada anti demokratik yasalara değinerek, herkesin parlamentoda temsilinin bulunması gerektiğine dikkat çekti. Gündüzgüzel, sorunların çözüm yerinin parlamento olduğunu söylerken, "Anti demokratik baskı yasaları kaldırılmıyorsa, bağımsız adaylarla da olsa Meclis'e girilmeli" önerisinde bulundu.
"DAĞDAKİLER MECLİS'E GİRMELİ"
Ankara Barışı İnisiyatifi adına konuşan eski DEP'li Orhan Doğan, ise sorunların çözümü için kalıcı projelerin sunulması gerektiğini söyledi.
Doğan, her konuda olduğu gibi taraflara sunulmak üzere barış konusunda da projelerin üretilmesi ve bunların yaşam bulması gerektiğine dikkat çekerken, şöyle konuştu:
"Genel Af deniyor, genel af sorunu çözmüyor. Dağdaki silahlı militanlara genel af çıkarmakla sorun çözülmez. Onlara bu mikrofonda ve bu kürsüye çıkabilme olanağı sağladığımız zaman ben inanıyorum ki dağda kimse kalmayacaktır. Bu nedenle ben nitelikli af diyorum. Onların toplumsal yaşama katacak bir çözüm modeli üretmek zorundayız.”
Bunlara bu kadar yüz veren ve haklarında işlem yapmayanlarda bu vatana ihanet edenlerdir. Ve unutmasınlar bunun cezasını bir gün er geç çekeceklerdir.