Telefon bayileri önünde binlerce vatandaş, sorgulama ve kayıt yaptırabilmek için gece geç saatlere kadar bekledi. Bazen vatandaşlar ve iş yeri çalışanları arasında yaralamalara varan olaylar yaşandı. Telefon bayileri de bu durumdan şikayetçi. Bayiler, son bir haftadır, normal ticari faaliyetlerini yürütemez hale geldi.
SİNİRLER GERİLDİ
Nevşehir'de günün erken saatlerinden itibaren abone merkezlerinde uzun kuyruklar oluşturan cep telefonu sahipleri, telefonlarını kayıt altına aldırabilmek için sıkıntı çekiyor. Kuyruktakiler, “5 YTL kayıt parası verdiğimiz yetmiyormuş gibi, saatlerce kuyruklarda beklemek doğrusu zorumuza gidiyor. Cep telefonlarının kayıt işlemlerinde abonelerden ücret alınması da oldukça tartışmalı bir uygulama. Buna son verilmesini bekliyoruz” dedi.
POLİSLER SAKİNLEŞTİRDİ
Sivas’ta cep telefonlarını kayıt altına aldırmak isteyenler, abone merkezlerinin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Abone merkezinde 5 YTL karşılığı cep telefonlarını kayıt altına aldıranlar bu işlemi yaptırabilmek için sabahın erken saatlerinde kuyruğa girmek zorunda kaldı. Kuyruğa girenlerin çoğu cep telefonun kaçak olup- olmadığını öğrenmek için, ya da kayıt yaptırmak için sıra bekledi. Sabahın erken saatlerine kuyruğa giren ve sıra beklemekten dolayı sinirli hale gelenleri polis sakinleştirmeye çalıştı.
Sürenin dolmasına bir gün kala Bolu’da da GSM abone merkezlerinin önünde uzun kuyruklar oluştu.Telefonlarını kayıt ettirebilmek için uzun süre sırada bekleyenler sürenin darlığından yakındı. Önceki gün Kayseri'de oluşan uzun kuyrukta bekleyen bir genç kız, sıranın kendisine gelmesini beklerken bayılmıştı.
HAREM-SELAMLIK KUYRUK
Kuyruk görüntüleri arasında en ilginç tabloyu çizen illerden biri de Diyarbakır oldu. Cumartesi günü kaçak cep telefonu sahipleri, telefonlarını kayıt altına alabilmek için abone merkezleri önünde harem-selamlık kuyruk oluşturdu. Erkekler ve kadınlar ayrı kuyruklar oluştururken, bazı kadınlar kucaklarında çocuklarıyla bekledi.
4 AY 3 HAFTA BOŞA GEÇTİ
Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İş Adamları Derneği (MOBİSAD), kayıt dışı telefonların 13 Aralık gününe kadar kayıt altına alınmasının hangi sistem kullanılırsa kullanılsın mümkün olmadığını açıkladı. MOBİSAD, kayıt dışı telefonların kayıt altına alınması için Telekomünikasyon Kurumu’nun ek süre tanıması gerektiğini bildirdi.
Kayıt dışı telefonların alım ve satımını ortadan kaldırmayı amaçlayan yasanın 12 Temmuz 2005’te yürürlüğe girdiği hatırlatılan açıklamada, yasanın öngördüğü CEIR sisteminin kurulması ile ilgili ihalenin iki kez ertelenmesi, bir kez Kamu İhale Kurumu tarafından iptal edilmesi ve mevzuat düzenlemeleri nedeniyle, kayıt dışı telefonların kayıt altına alınması için tanınan 5 aylık sürenin 4 ay 3 haftasının boşa geçtiği vurgulandı.