CHP MYK, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde toplandı. Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’ın tahliye taleplerinin reddedilmesinin ardından CHP’nin Meclis’te göstereceği tavır bu toplantıda netleştirildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün yaptığı açıklamada tutuklu milletvekillerinin tahliye edilmeleri için iktidardan somut bir adım gelmemesi durumunda TBMM Genel Kurulu’na katılmalarına karşın yemin etmeyeceklerinin işaretini vermişti.
CHP Genel Başkan yardımcısı Erdoğan Toprak, kararın verildiğini açıkladı.
Baykal: Milli irade yaralı
Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, "milli iradenin yaralı olduğunu, bu yaranın derhal tedavi edilmesi gerektiğini" ifade ederek, "Kimse, özel yetkili mahkeme hakimlerinin kararları arkasına saklanmasın" dedi.
Baykal, CHP Grup Toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. CHP'nin, bugün yapılacak yemin töreni öncesi tavrına ilişkin bir soru üzerine Baykal, partinin yetkili organlarının kararına saygılı olduğunu kaydetti.
Baykal, "Takdir onların. Çok karmaşık bir konu. Ayaküstü 'oydu, buydu' diye olmaz..." dedi.
"Milli iradenin yaralı olduğunu, bu yararın derhal tedavi edilmesi gerektiğini" kaydeden Baykal, şöyle konuştu: "İpe un serme zamanı, 'bakarız, ederiz' zamanı değil. Bunun çözülmesilazım. Bu tıkanıklıktan yarar sağlama kimseye yakışmaz.Seçim yapıldı. Milli irade tecelli etti. Gereği yapılır. Oyalama, avutma, savsaklama çok ağır sonuç doğurur. Bunun çözüm işi ülke siyasetinin en öncelikli konusudur. Özellikle yüzde 50 alanlar sorumludur. Kimse özel yetkili mahkeme hakimlerinin kararları arkasına sağlanmasın."
TBMM'de grup toplantısı başladı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM’de saat 15.00’te başlayacak yemin töreni öncesinde TBMM’de grubunu topladı.
Kılıçdaroğlu’nun başkanlık edeceği toplantıda, CHP’nin yemin törenindeki tavrı kararlaştırılacak. Toplantının ardından CHP Genel Başkanı’nın bir açıklama yapması bekleniyor.
Grup toplantısı öncesinde bir gazetecinin, "AKP ile bir temas oldu mu" şeklindeki sorusuna Kılıçdaroğlu, "Bir talep olmadı" karşılığını verdi. CHP Genel Başkanı grup toplantısına girerken, saat 14.30’da bir açıklama yapacağını söyledi.