Mızrak çuvala sığmadı
Önce Hatay Valisi Ahmet Kayhan, “20 yıldır Hatay’da tek bir yabancıya mülk satışı yapılmadı” iddiasıyla mızrağı çuvala sığdırmaya çalıştı. Ardından da Tapu Kadastro 13. Bölge Müdürü Cengiz Yıldırım Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Devlet Denetleme Kurulu’nun raporunu kendi kurumunun Genel Müdürlüğü tarafından 2005 yılında hazırlanmış haritaya rağmen yalanlamaya kalkıştı.
Gerçeği gizlemek güç
YIldIrIm’ın açıklamasına göre “Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta satış yapılan yabancı uyruklu 2 kişi var. Kilis’te ise hiç yok. Binde 5 sınırını geçme gibi bir durum sözkonusu değil.” Oysa Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün geçen yıl hazırladığı harita Yıldırım’ı yalanlıyor. Haritaya göre, Gaziantep’te toprak satın alan yabancı sayısı 972, Kahramanmaraş’ta 66, Kilis’te ise 604. n 10’DA
TAPU KADASTRO 13. BÖLGE MÜDÜRÜ HATAY VALİSİ GİBİ YAPTI!
Satışı yalanlama telaşı
Tapu Kadastro 13. Bölge Müdürü Yıldırım, “Gaziantep ve Maraş’ta satış yapılan yabancı uyruklu 2 kişi var. Kilis’te ise hiç yok” dedi.
Oysa Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün haritasına göre, Gaziantep’te toprak satın alan yabancı sayısı 972, Kilis’te ise toplam 604
Yabancılara yapılan toprak satışı kamuoyunun gözünden ısrarla kaçırılmaya çalışılıyor. Tapu Kadastro 13. Bölge Müdürü Cengiz Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Devlet Denetleme Kurulu’nun raporunu kendi kurumunun genel müdürlüğü tarafından 2005 yılında hazırlanmış haritaya rağmen yalanlamaya çalıştı. Yıldırım, “Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta satış yapılan yabancı uyruklu 2 kişi var. Kilis’te ise hiç yok. Binde 5 sınırını geçme gibi bir durum sözkonusu değil” dedi. Oysa Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından 2005 yılında hazırlanan haritaya göre, Gaziantep’te toprak satın alan yabancı sayısı 972, Kahramanmaraş’ta ise toplam 66. Kilis’te ise toplam 604. DDK raporu, Kilis’te ise binde 5 sınırının çoktan aşıldığı, yabancıya satışın binde 40’a ulaştığı belirtilmişti.
Spekülasyonmuş
Tapu Kadastro 13. Bölge Müdürü Cengiz Yıldırım, 4916 sayılı Tapu Kanunu’nda yabancıların Türkiye’de taşınmaz edinmesiyle ilgili maddesinin 5444 sayılı kanunla yeniden düzenlendiğini hatırlatarak, yabancıların Türkiye’de mal edinmesine belli şartlar getiren uygulamanın 26 Temmuz 2005’ten itibaren başladığını söyledi. Cengiz Yıldırım, bu dönem içerisinde çok spekülasyonlar yapıldığını belirterek, şunları kaydetti: “Tapu Kanununun 35. maddesi çıktıktan sonra, bölgemizde olan iller arasında bulunan Kilis’te şu anda yabancı uyruklu kişiler veya şirketler namına satılmış herhangi bir gayrimenkul yok. Sadece Gaziantep ve Kahramanmaraş illerinde var. Bunlar da toplam 78 kişi. Bunun 36’sı Kahramanmaraş’ta. Şunu da karıştırmamak gerekiyor; bu 78 kişinin içinde yabancı uyruklu olan sadece 2 kişi var. Diğerleri çifte vatandaş. Dolayısıyla basında (bir bölgeyi İsraillilerin kapatması...) şeklinde çıkan haberler gibi bir olay yok.”
‘Arsa alıyorlar’ dedi.
Cengiz Yıldırım, Kırgızistanlı Talantbek Batyraliev’in 14 Haziran 2005’de Gaziantep’in Şehitkamil ilçesinde 2436,31 metrekarelik bir mesken ve Amerikalı Michael John Barker’in 27 Haziran 2006 tarihinde Şahinbey ilçesinde 10544,14 metrekarelik arsa aldığını bildirdi. Yabancı uyruklu özel veya tüzel kişilere satışta kayıtların mutlaka tutulduğuna işaret eden Yıldırım, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta yabancı uyrukluların daire, ev, tarla, bağ ve arsa aldığını kaydetti.
Gaziantep’te Almanlara satılmış
Yabancı uyruklu gerçek kişilerin il bazında edinebilecekleri taşınmazın il yüzölçümüne göre binde 5’i geçmemesi gerektiğine; savunan Tapu Kadastro 13. Bölge Müdürü Cengiz Yıldırım, “Gaziantep, Kahramanmaraş ve Kilis için böyle bir durum söz konusu değil. İstatistiki verileri takip ediyoruz, şu anda binde 5’i geçme durumu yok” dedi.
Tehlike yokmuş
Tapu Kadastro 13. Bölge Müdürü Cengiz Yıldırım, şunları kaydetti: “Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta satış yapılan yabancı uyruklu 2 kişi var. Sonuçta, öyle bir tehlike şu anda yok. Abartılma sebebini biz net olarak kestiremi-yoruz. Ama, istatistiki veriler bakıldığı zaman herşeyi ortaya koyuyor. Yani bahsedilen kanun değişikliğinden sonra öyle abartıldığı şekilde bir taşınmaz satışı söz konusu değil. Ondan evvelki yasalara göre ya da miras yoluyla bir takım edinilmiş taşınmazlar hakkında mutlaka devlet olarak kayıtlarınızı tutacaksınız. Onda bir sıkıntı olacağını tahmin etmiyorum. ” Yıldırım, Kahramanmaraş ve Gaziantep’te gayrimenkul satılan yabancıların Alman, Avusturya ve KKTC’li olduklarını sözlerine ekledi.
Kilis’in, 55 milyon 30 bin 989
metrekarelik bölümü yabancıların
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in talimatı üzerine Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Üyesi Recep Sanal tarafından hazırlanan ve Nisan 2006’da Başbakanlık’a gönderilen “Yabancılara Taşınmaz Satışı” adlı 828 sayfalık raporda çarpıcı tespitler yer aldı. Milliyet gazetesinin haberine göre raporda, 29 Aralık 2005’te yürürlüğe giren Tapu Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la öngürülen yabancılara taşınmaz satışındaki binde 5’lik yasal sınırın sadece Hatay’da değil, Kilis ve Mardin’de de aşıldığı belirtildi. Rapordaki 2005 yılı saptamalarına göre Kilis’in binde 40’ı, Hatay’ın binde 20’si ve Mardin’in binde 6’sı yabancılara ait. Gaziantep’te binde 4.6 ile yasak sınırına gelindi. Rapordaki detaylara göre 1 milyar 428 milyon metrekarelik Kilis’in, 55 milyon 30 bin 989 metrekarelik bölümü yabancılara ait. Suriye ve Lübnan ağırlıklı yabancılar, bu miktarın 53 milyon metrekaresini sadece Elbeyli ilçesinden alarak neredeyse ilçenin tamamına hakim konuma geldi. 5 milyar 828 milyon metrekarelik Hatay’da, 11 milyon 546 bin 203 metrekarelik alan yabancılarda. 8 milyar 806 milyon metrekarelik Mardin’de yabancıların eline geçen alan, 50 milyon 850 bin 636 metrekareyi buldu. Bu bölgelerdeki toprakların öncelikli miras yoluyla, ardından satış yoluyla yabancılara geçtiği belirlendi. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ise şimdiye kadar yasadaki binde 5 sınırının sadece Hatay’da aşıldığını açıklamıştı.
YeniÇağ