Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
39,9844
EURO
46,9087
IMKB
10.108,000
ALTIN
4.292,200
 
Hava Durumu ANKARA
18 / 33 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
YAPILAN DEĞİŞİKLİK ANAYASAYA AYKIRI
YAPILAN DEĞİŞİKLİK ANAYASAYA AYKIRI
 
AKP hükümetinin Ergenekon davası ve 'AKP ve Gülen'i bitirme planı'yla ilgili belge başta olmak üzere askerlerin yargılanmasında askeri yargıyı devre dışı bırakmak için Ceza Muhakemesi Yasası'nda yaptığı değişiklik tartışma yarattı.
 
29.6.2009 - 00:15
Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, CMYde yapılan değişikliğin anayasaya aykırı olduğunu, anayasa değişikliği yapılmadan askeri yargının yetkilerinin sınırlandırılamayacağını söyledi.

Kanadoğlu, anayasanın 145. maddesi durduğu sürece çıkarılarak yasaların anayasaya aykırı olacağını söyledi. Kanadoğlu, Burada 145. maddenin doğrudan doğruya uygulanma olasılığı da akla gelir, yeni bir tartışmaya yol açılmış olur. Anayasa hükmü elbette ki uygulanması gereken hükümdür. O itibarla askeri yargının yetkisini, görevini herhangi bir yasayla ortadan kaldırmak mümkün değil. O nedenle doğrudan uygulanabilirlilik iddiası ortaya çıkacaktır dedi. Değişikliğin son dakikada önergelerle yapıldığına dikkat çeken Kanadoğlu, düzenlemenin AB normlarına uygun gerekçesiyle izah edilmesinin de mümkün olmadığını anlattı. Düzenlemenin iyi niyetle bağdaşmadığını kaydeden Kanadoğlu, Her şeyden önce konu tartışılacak, sadece muhalefet partileri değil, konunun uzmanları var. Ceza yasası hukuku var, uygulamacılar tartışacak. Eğer gerekirse anayasanın 145. maddesi değiştirilecek. Bu şekilde hareket ederseniz de iyi niyetle bağdaştırmak mümkün değil diye konuştu. Kanadoğlu, Aceleye getirilmesi, yapılma biçimi iyi niyetle bağdaşmıyor görüşünü kaydetti.

Hukukçu Prof. Dr. Ülkü Azrak da, hükümetin yasa değişikliğiyle Ergenekon davası sanığı askerlerin askeri yargıya gitmelerinin önüne geçmeyi amaçladığını belirterek, şunları söyledi: Tam da Genelkurmay Başkanının yaptığı açıklamalarla neredeyse denk düşüyor. Yani kaotik bir durumun ortaya çıkması ihtimali çok güçlü. Ceza Muhakemesi Yasasında değişiklik yapılıyor, ama askeri ceza mevzuatındaki hükümler kalıyor. Şimdi birbirine zıt hükümler çıkacak, görev tartışması yaşanacak.

145. madde

Askeri yargı, askeri mahkemeler ve disiplin mahkemeleri tarafından yürütülür. Bu mahkemeler, asker kişilerin, askeri olan suçları ile bunların asker kişiler aleyhine veya askeri mahallerde yahut askerlik hizmet ve görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevlidirler. Askeri mahkemeler, asker olmayan kişilerin özel kanunla belirtilen askeri suçları ile kanunda gösterilen görevlerini ifa ettikleri sırada veya kanunda gösterilen askeri mahallerde askerlere karşı işledikleri suçlara da bakmakla görevlidirler. Askeri mahkemelerin savaş ve sıkıyönetim hallerinde hangi suçlar ve hangi kişiler bakımından yetkili oldukları, kuruluşları ve gerektiğinde bu mahkemelerde adli yargı hâkim ve savcılarının görevlendirilmeleri kanunla düzenlenir...”

AKP muhalefeti uyuttu

AKPnin Meclisin son çalışma gününde gece yarısından sonra getirdiği önergeyle mevcut görülen davalar dahil, askerlerin de ağır cezada yargılanması hükmünü öngören düzenleme konusunda muhalefet partilerini tam anlamıylauyuttuğuortaya çıktı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, tasarının görüşmeleri sırasında önergeleri CHPye sundu ancak Ceza Muhakemesi Yasasındaki (CMY) değişikliğini Türkçe düzeltmesi olarak gösterdi.

TBMM Genel Kurulunda görüşmeleri 25 Haziran Perşembe gecesi başlayan ve 26 Haziran Cuma sabaha karşı biten Türk Ceza Yasasında değişiklik öngören tasarının görüşmelerinde, AKP son derece incebir taktik izleyerek, askeri mahkemelerin yetkilerini daraltan ve askerlerin ağır cezada yargılanmaları yolunu açan düzenlemeyi sessiz sedasız ve tartışmasızolarak genel kuruldan geçirmeyi başardı. CHP ve MHP ise ancak haber gazetelerde yer alınca değişiklikle ilgili vehametinfarkına vardı. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, dün düzenlediği basın toplantısında Adalet Bakanı Erginin perşembe günü Türk Ceza Yasasında değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarısı için destek istediğini, sivillerin askeri mahkemelerde yargılanması nedeniyle AİHMnin Türkiye aleyhine verdiği kararlar olduğunu, bu konuda siviller sivilde, askerler askeri yargıda yargılanmasına ilişkin bir düzenleme yapmak istediklerini söylediğini aktardı. Okay, tasarının görüşmeleri sırasında Erginin 3 önerge metnini kendilerine sunduğunu, CMYde yapılan değişiklikle ilgili önergenin ise Türkçe düzeltmesi olduğunu söylediğini kaydetti. Okay, Burada amaçlanan Dursun Çiçekin yargılamasının sivil yargıya verilmek istenmesidir dedi.

AKPnin kapkaç ve yankesicilik yaptığını, art niyetli davrandığını kaydeden Okay, Bu AKPnin alacakaranlıkta iş bitirme, aradan kaçırma zihniyetidir diye konuştu. Söz konusu düzenlemenin anayasa ve Askeri Ceza Yargılama Usulü Yasasına aykırı olduğunu belirten Okay, Ergenekon davasında savcıyım diyen Başbakan Tayyip Erdoğanın bu düzenlemeyle kendi özel yargılama yöntemini getirmek istediğini kaydetti.

CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, kendisinin genel kuruldan, bu önergenin görüşmesinden önce çıktığını ve böyle bir değişiklik önerisinden haberleri olmadığını söyledi. Özyürek, olayı inceleyeceklerini ve buna göre Anayasa Mahkemesine götürebileceklerini söyledi.

Vural: Bizi kandırdılar

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural AKP’nin yaptığı son dakika değişikliğini fark edemediklerini ve iktidar partisinin kendilerini “kandırdığı”nı söyledi. AKP’nin önce sivillerin askeri mahkemelerde yargılanması yolunu kapatan düzenlemeyi getirdiğini, buradaki itirazları doğrultusunda “redaksiyon”la düzeltmeler yapıldığını belirten Vural, “AİHM, sivillerin askeri mahkemede yargılanmasına karşı çıkıyor, bu da bizi sıkıntıya sokuyor, düzenleme bu amaçla getirildi’ dediler. Yani bize gerekçe olarak ‘askerler askeri, siviller sivil mahkemede yargılanacak’ dediler. Ki ilk önerge düzenlemesi de bu yönde oldu. Ama daha sonra yeni önerge getirip, apar topar oylamışlar” dedi. AKP’nin kendilerine taahhüt ettikleri dışında bir düzenleme yaptığının anlaşıldığını belirten Vural, “Şimdi yapılan düzenlemeyi inceliyorum, ona göre biz tavrımızı koyarız, hesabını sorarız” görüşünü dile getirdi.

Cumhuriyet/Emine Kaplan



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BAKIN MECLİSİN ÖDÜL VERDİĞİ DERNEK NELER YAZMIŞ!

İSTANBUL'A SON BİR ŞANS VERDİLER

ÜÇ BOYUTLU HALI ÜRETTİ YABANCILAR KAPIŞTI
»  BAŞKAN DEVLET KESESİNDEN ALTIN DAĞITMIŞ
»  İŞTE "OLMAZ BÖYLE ŞEY" DEDİRTEN HABER!
»  ERDOĞAN'I PROTESTO EDEN İŞÇİLERE GÖZALTI
»  DEPREMZEDELER YAKAPAÇA DIŞARI ATILDI
»  MHP'DEKİ KAVGA MAHKEMELİK OLDU
»  AKP RUHBAN OKULU İÇİN HAREKETE GEÇTİ
»  ERDOĞAN VE CERRAH'IN "POLİS" BALMUMU HEYKELİ
»  HACKERLAR,HARDDİSKTE SİLİNMİŞ BİLGİLERE ULAŞIYOR
»  BELGEYİ ÜRETENLER YA ONLARSA..?
»  "SİZİ MÜŞAHADE ALTINA ALMAK GEREKİR"
»  BAŞBAKAN'A VERİLEN EN UYDURUK ÖDÜL!
»  OKEY YASAKLANDI AMA YASAKLATAN KİM BELLİ DEĞİL!
»  ERDOĞAN'IN VAZ GEÇEMEDİĞİ ADAM DİŞLİ
»  “TÜRKİYE KAZANDIKÇA RAHATSIZ OLUYORLAR”
»  POLİS MÜDÜRÜ RÜŞVETTEN TUTUKLANDI
»  KANIYLA TÜRK BAYRAĞI ÇİZEREK KURTULDU
»  AKP YÖNETİMİNE AĞIR SUÇLAMALAR
»  CÜPPELİ AHMET HOCA REKLAM YILDIZI OLDU!
»  SİVİL HAMLE SİYASETİ KARIŞTIRDI
»  8 ALBAY'A POYRAZKÖY VE İKİNCİ EKİP SORGUSU
»  MİLLETVEKİLLERİNİ KIRMIZI PLAKA HEYECANI SARDI!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.