DOLAR
50,046
▲%0.06
EURO
56,491
▲%0.5
ALTIN
6654,20
▲%1.81
BIST-100
11478
▼%0
Ankara hava durumu9/12°
FacebookXInstagramYouTube

YAZAR KASALAR TARİHE KARIŞIYOR!

Maliye’nin kayıtdışı ile mücadeleye dönük yeni eylem planı çerçevesinde yazarkasalar ile POS cihazları uyumlaştırılacak. Tek tip cihazlar sayesinde sadece kredi kartı ile değil nakit alışverişler de bankacılık sistemi kanalıyla Gelir İdaresi’ne aktarılacak ve mükelleflerin çapraz kontrollerinde kullanılacak

  • | Medya Spot

Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye dönük yeni eylem planı ile kredi kartıyla yapılan alışverişlerden sonra nakit alışverişleri de izlemeye alıyor. 2011-2013 dönemini kapsayan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı’nda yazarkasa ve POS cihazlarının uyumlaştırılması öngörülüyor.

Bu modelde, yazar kasalar devre dışı kalacak. Kredi kartıyla alışverişlerde POS cihazı slibi, fatura veya fiş yerine geçecek. Vergi mevzuatında da slipler, geçerli belge kabul edilecek. Kredi kartında olduğu gibi nakit alışverişlerde de, bilgiler POS cihazına işlenecek. Bu şekilde bütün alışveriş bilgileri bankacılık sistemine girecek.

Alışveriş bilgileri, buradan da kredi kartı alışverişlerinde olduğu gibi, Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Merkezi’ne aktarılacak. Böylece Başkanlık, her türlü alışverişi bankalar kanalıyla takip edebilecek. Ticari işletmelerin sadece kredi kartlı alışverişleri değil, nakit alışverişlerinin de KDV beyannamelerinde yer alıp yer almadığı sistem üzerinde görülebilecek. Bu bilgiler, gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerindeki kişi ya da kurum kazançlarının takibine de imkan verecek.

Norveç örnek alınacak

Gelir İdaresi, bu bilgiler kanalıyla kişi ve kuruluşların harcamalarına da ulaşacak ve bunlar gelir ve harcamaların karşılaştırıldığı çapraz kontrollerde kullanacak. İdare, oluşturulacak sistemi, kademeli olarak devreye sokmayı planlıyor.

Bu arada Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışı ekonominin kayda alınmasına dönük önlemler çerçevesinde yeni cihazlar için Avrupa ülkelerindeki uygulamalara da baktı. POS cihazlarının yazar kasa olarak da kullanıldığı Norveç’te bu alanda çok iyi işleyen bir sistem oluşturulduğunu belirledi. Yetkililer, Türkiye’de de aynı tür bir altyapı kurulmasının planlandığını bildirdi.18 NİSAN 2011/VATAN

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz