Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,7899
EURO
43,1208
IMKB
9.702,000
ALTIN
4.058,680
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 17 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
YENİ ANAYASA'DA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER!
YENİ ANAYASA DA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER!
 
AK Parti, Meclis Başkanlığı'na sunduğu yeni anayasadaki temel hak ve özgürlüklerle ilgili önerisinde "Türk vatandaşı" ya da "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı" şeklinde bir tanımlamaya yer vermedi.
 
27.7.2012 - 10:01

AK Parti, mevcut anayasadaki "Türklük" ifadesini kaldırıp, vatandaşlığı "vatandaşlık bir haktır" şeklinde tanımlandı.

 1 Ağustos'ta toplanıp çalışmalarına başlayacak olan Uzlaşma Komisyonunda temsil edilen 4 parti temel hak ve özgürlükler bölümünde yer alan maddelere ilişkin önerilerini Meclis Başkanlığı'na sunmaya başladı. AK Parti, parti kapatma ve vatandaşlık ile ilgili maddelerde önemli değişiklikler önerdi. 1982 Anayasası'nın 66'ncı maddesi vatandaşlık ile ilgili düzenlemeler içeriyor. Bu maddede yer alan, "Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür" hükmü yıllardır tartışılıyor. Düzenlemeye özellikle Kürt kökenli vatandaşlar karşı çıkıyor. AK Parti'nin vatandaşlık ile ilgili maddesi ise kısa birkaç fıkradan oluşuyor. Bu madde "Vatandaşlık bir haktır. Vatandaşlığa kabul ve kaybetmeye ilişkin hususlar kanunla düzenlenir" şeklinde düzenleniyor. Böylece AK Parti, mevcut anayasadaki "Türklük" tanımını kaldırıyor.
 
AK Parti, vatandaşlık ile ilgili maddeyi hazırlarken şu dört seçenek üzerinde durmuştu:
 
Türk vatandaşlığı
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı
Anayasada vatandaşlık ile ilgili hiçbir madde bulunmaması.,
Irk ya da etnik hiçbir atıf yapılmayan, sadece vatandaşlık tanımının yer alması.
 
Yapılan tartışmalar sonrasında kamuoyunda en çok gündeme gelen "Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı" ifadesinden vazgeçilip, sadece vatandaşlık tanımı yapılan bir madde hazırlandı. Mevcut anayasadaki "Hiçbir Türk, vatana bağlılıkla bağdaşmayan bir eylemde bulunmadıkça vatandaşlıktan çıkarılamaz. Vatandaşlıktan çıkarma ile ilgili karar ve işlemlere karşı yargı yolu kapatılamaz" hükmü de AK Parti'nin teklifinde yer almadı. Böylece bir kişi kendi istemediği sürece vatandaşlıktan çıkartılamayacak.
 
PARTİ KAPATMA
 
AK Parti, parti kapatma konusunda 2010'daki anayasa değişikliğinde Genel Kurul'da yeterli oyu alamadığı için düşen maddenin bir benzerini önerdi. Buna göre bir parti hakkında kapatma davasına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının talebi üzerine TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin eşit katılımı ile oluşan komisyon tarafından gizli oyla karar verilecek. Parti kapatmada odak tanımı da değişiyor. "Devletin bölünmez bütünlüğü, demokratik ve lâik Cumhuriyet ilkeleri, sınıf veya zümre diktatörlüğünü veya herhangi bir tür diktatörlüğü savunma" gibi suçlar parti kapatma nedeni olmaktan çıkıyor. Bir partinin kapatılması sadece şiddeti destekleyen odak olması halinde mümkün olacak.
 
İfade özgürlüğü
 
Parti, düşünce ve ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğüne ilişkin madde önerilerini revize etti. Bu iki hak kamu düzeni, başkalarının hak ve hürriyetleri, genel ahlaka aykırılılık ile sınırlı olacak. Temel hak ve özgürlükler, ölçülülük, demokratik toplum düzenine özüne dokunulmaması gibi gerekçeler ile sınırlandırılabilecek.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TÜRK BAYRAĞINI İNDİRENLER ESED'İN AJANI

DİYARBAKIR'DA HAİN SALDIRI,2 ASKER ŞEHİT

İSTANBUL'LULARA 30 AĞUSTOS MÜJDESİ!
»  "TOKİ'Yİ İZMİR'E SOKMAM"
»  MHP'YE KIZIL ELMA MİTİNGİ SORULACAK
»  GÜL'DEN İSTANBUL TRAFİĞİNE ÇÖZÜM!
»  EMNİYET'TEN 'ŞOK' YALANLAMA!
»  "HAYALİ HARİTALARA İTİBAR ETMEYİZ"
»  ESAD'IN SON PLANI!
»   MİLYONLARI İLGİLENDİREN AÇIKLAMA
»  DİYARBAKIR CEZAEVİ'NDE TÜNEL BULUNDU!
»  150 BİN TL ÇÖPE ATILDI!
»  ÖZKÖK, MAHKEMEYE ÇAĞRILDI!
»  POLİS'TEN AİLELERE ŞOK TELEFON!
»  DAVUTOĞLU: DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEĞİZ
»  "OKULDA İÇİP KAFAYI MI BULACAKLAR"
»  BAKIM ÇALIŞMALARINA TOPBAŞ DA ŞAŞTI!
»  YARGITAY'DAN ÇIĞIR AÇACAK KARAR!
»  POLİS'E 10 YILDA 4 BİN 267 DAVA!
»  ERDOĞAN'A SUNULAN ŞOK SURİYE RAPORU!
»  KANDİL'E BOMBA YAĞDI!
»  ERDOĞAN'DAN FLAŞ SURİYE ÇIKIŞI!
»  İŞ YAPMADAN MAAŞ ALAN ADAMA ZAM!
»  CÜBBELİ AHMET HOCA'YA KÖTÜ HABER!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.