TBMM Uzlaşma Komisyonu dün Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplandı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı 3 saat sürdü. Edinilen bilgiye göre toplantıda CHP ve BDP’li üyeler, Türk Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu gibi 12 Eylül ruhunu yansıtan alt hukukta anayasa çalışmalarına paralel reform çalışması yapılması talebini yeniden gündeme getirdi.
BDP’nin itirası
Toplantıda BDP’li üyeler genel merkezde oluşturdukları anayasa komisyonunda görev alan PM üyesi Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın KCK operasyonu kapsamında gözaltına alınmasını da gündeme getirdiler ve şu görüşleri dile getirdiler: “Böyle bir iklimde nasıl çalışmalara devam edeceğiz? Her konuşanın içeri alındığı, dava açıldığı, ceza kararı verildiği ve bunların tasdik edildiği bir süreç yaşanıyor. Milletvekilleri hakkında bile onlarca dava açılıp karara bağlanıyor. Terörle Mücadele Kanunu ve TCK’da düzenlemeler yapalım. İklimi konuşulabilecek, tartışılabilecek bir hale getirelim. 14 aylık hedef koyduk o zamana kadar bekleyelim derseniz alt hukuku oluşturmak 3 yıl alır. 3 yılda dışarıda konuşacak, bu konuyu noktalayacak insanımız kalmaz. Belediye başkanımız, insanlarımız, bilim adamlarımız içeride.”
MHP’den destek geldi
AK Partililer’in “Bu bizim komisyonumuzun görevi değil. Partilerin birlikte karar vereceği bir şey” yanıtı üzerine BDP’liler, “Elbette oturup biz yapalım demiyoruz. Buna partiler karar verir ama bir yol temizliği yapılması zorunlu. Yoksa ilerleyemeyiz” uyarısında bulundular.
MHP ise “Yeni anayasa ile ilgili bir konu değil bu. Uyum yasalarını zaten anayasa değişikliğinden sonra çıkartacağız. Bu konuyu o zaman düşünürüz” diyerek, AK Parti’ye destek verdi. BDP’liler MHP’lilerin bu sözleri üzerine “Partimizden Büşra Ersanlı bu meclis çalışmaları için görevlendirilmişti. Teknik komisyonda yer alacaktı. Bunun akıbetini gören kim gelir de konuşur, düşüncelerimizi savunur? Bir an önce yapmalıyız” karşılığını verdi.
Taraflar arasında tartışmanın uzaması üzerine devreye giren Çiçek, komisyonda kararların mutabakatla alınacağını anımsatarak bu konuda mutabakatın sağlanamadığını söyledi ve “Siz görüşünüzü böyle ifade ettiniz. Onlar da şöyle ifade etti. Mutabakat olmayınca komisyonun iradesi haline gelmez biliyorsunuz. KCK sürecini görmek lazım. Bugün itibariyle bir karara varmak yanlış olur” dedi. BDP’liler ise “Anayasa komisyonunun devamını sorgulayacağız. Tabanımıza bu komisyonda devam etmemizi anlatmakta zorlanıyoruz. Bu şartlarda devam etmekte zorlanırız, nasıl devam ederiz? Bu süreçte milletvekilleri düşebilir. Fiilen komisyon işlevsiz hale de gelebilir” karşılığını verdiler.
4 aşamalı süreç
Toplantının ardından komisyonun çalışma usul ve esaslarına ilişkin varılan uzlaşma ise Çiçek tarafından düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı. TBMM Başkanı Çiçek düzenlediği basın toplantısında, komisyonun bir anlamda içtüzüğünü oluşturan yöntem ve usul esaslarının artık belli olduğunu belirterek, “1 Kasım itibariyle artık işin esasına yönelik çalışma yürüteceğiz. 1 Kasım itibariyle yeni döneme geçiyoruz” dedi. 2012 yılı sonu itibariyle anayasa konusuna “nokta” koymak istediklerini belirten Çiçek, bu süreçte 4 aşamalı bir çalışma yürüteceğini söyledi. Çiçek’in verdiği bilgi şöyle:
Birinci aşama katılım:
6 aylık bir süre öngörüldü. 1 Kasım 2011-30 Nisan 2012’i kapsayan bu süreçte her partiden 3 vekil olmak üzere 12 kişiden oluşan Uzlaşma üst Komisyonu’nda, her partiden 1 milletvekili ve teknik heyetin yer alacağı 3 ayrı alt komisyon oluşturalacak. Alt komisyonlardan ilki siyasi partiler, anayasal kuruluşların yeni anayasa ilişkin görüşlerini değerlendirecek. İkinci alt komisyon kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin, üçüncü alt komisyon ise sivil toplum örgütleri ve yeni anayasa için oluşturulan platformların yeni anayasa önerilerini mercek altına alacak. Her alt komisyon kimlerle görüşeceğine ilişkin kriterleri kendisi belirleyecek.
İkinci aşama yazılım
İletilen görüş ve öneriler doğrultusunda yeni anayasanın ilkeler belirlenip, taslak metnin yazımına geçilecek.
Üçüncü aşama tartışma
Taslak anayasa metninin kamuoyuna açıklanarak tartıştırılacak.
Dördüncü aşama teklif
Son aşamada ise kamuoyunda yapılan tartışmalar ışığında taslağın teklif haline getirilerek TBMM Başkanlığı’na sunulacak. içek, yeni anayasa çalışmalarına katkı sunmak isteyenlerin bugünden başlayarak 31 Aralık 2011 tarihine kadar önerilerini yazılı olarak TBMM’ye sunmalarını istedi.
Çiçek’ten ‘temenni’ fırçası
Çiçek, “alt hukuk krizine” değindi. Toplantıda bazı komisyon üyelerinin anayasa çalışmasıyla eş zamanlı olarak bazı yasalarda değişiklik çalışması yapılması talebinde bulunduklarını, buna karşılık bazı komisyon üyelerinin de “Bu konu komisyonun görevi değil. Partiler, gruplar bu konuda çalışma yapabilirler” görüşünü dile getirdiklerini ifade eden Çiçek, bir gazetecinin bu sözlerinin partilerin bu yönde bir çalışma yapılması temennisi mi olduğu yönündeki soru üzerine kızdı. Çiçek, gazetecilere “Benim sözlerim üzerinden yorum yapmayın” uyarısında bulundu. Çiçek, gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle Perşembe günü İstanbul’da biraraya gelmeyi planladığını da bildirdi.
CHP’den görüş itirazı
Toplantıda yeni anayasaya yönelik görüş alınacak kurum ve kuruluşlara ilişkin Meclis uzmanlarınca hazırlanan taslak liste de gözden geçirildi. Cemaat vakıflarından, sanatçılara, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan medyadan, Milli Güvenlik Kurulu’ndan sendikalara, barolardan, belediyelere kadar uzanan listede yer alan Genelkurmay Başkanlığı, Devlet Denetleme Kurumu ve Başbakanlık’a CHP’den itiraz geldi. CHP’li üyeler, “Bunlardan görüş alınmasına gerek yok. Bir şekilde yürütmeye bağlılar. Yürütmenin görüşü dışına çıkamazlar” diyerek bu gibi kurumlardan görüş alınmasına karşı çıktılar. Bunun üzerine katılım konusunda görev yapacak alt komisyonların kimlerle görüşeceğine her komisyonun kendisinin tespit etmesi kararlaştırıldı.