DOLAR
50,150
▲%0.2
EURO
55,921
▼%-0.62
ALTIN
6556,39
▼%-0.6
BIST-100
11483
▲%1.32
Ankara hava durumu2/6°
FacebookXInstagramYouTube

Yemin Töreni 2. Turdan Sonra Yapılacak

14 Mayıs seçiminin ardından gözler yasama ve yürütmede yeni dönemin başlayacağı takvime çevrildi. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) milletvekili seçiminin kesin sonuçlarını açıklayacağı tarihe bağlı olarak, TBMM’deki yemin töreninin 28 Mayıs’taki ikinci tur Cumhurbaşkanı oylamasından sonra yapılması bekleniyor. Bu durumda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ikinci turda kazanması durumunda, yeni parlamentonun göreve başlamasından hemen önce yeni kabinesini açıklama olasılığı bulunuyor.

  • | Medya Spot

Yeni milletvekillerinin ne zaman yemin edeceği kesin sonuçların ilanına göre belirlenecek. 28’inci dönem parlamentosu, YSK’nın kesin sonuçları ilan etmesinden sonraki 3’üncü gün saat 14.00’te yemin için toplanacak.

Hürriyet'ten Bülent Sarıoğlu'nun haberine göre YSK, cumhurbaşkanı seçiminin birinci turuna ilişkin kesin sonucu 19 Mayıs’ta, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turuna ilişkin kesin sonucu ise 1 Haziran’da açıklayacak. Ancak YSK’nın mayısın son haftasından önce milletvekili genel seçimiyle ilgili kesin sonuçları ilan etmesi beklenmiyor.


Meclis Başkanı Mustafa Şentop da dün CNN Türk’te katıldığı yayında, yemin töreninin 29-30 Mayıs’ta olabileceğini söyledi. Şentop “Benim kanaatim önceki takvimlere de baktığımızda, bu şekilde süreç devam ederse Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra toplanır” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile 15 bakan, 14 Mayıs’ta seçilerek parlamentoya girdi.

Bu bakanların kabine üyeliği sona erecek. Yeni kabine listesi Yemin töreninden önce açıklanırsa, Milletvekili seçilen AKP'lilerden kabineye alınmayanların bakanlık görevleri sona ermiş olacak.


Seçilen eski bakanlar, Meclis’te yemin ederek parlamenterlik hizmetine başlayacaklar.

Bu durumda, seçilmiş olan kabine üyeleri görevlerinde kesinti olmadan Meclis üyeliğine geçiş yapacaklar. Başkanlık sisteminde ilk kez uygulanacak bu geçiş süreci gelecek dönemler için de “emsal” olacak.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz