Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM), kamuoyunda büyük tepkilere yol açan ve "Talan yasası" olarak anılan düzenlemeye onay çıktı. Yeni yasa, zeytinlik alanlarda madencilik ve enerji şirketlerine açıyor. Kanun, 199 red oyuna karşı 255 milletvekilinin oyu ile kabul edildi.
MADEN SAHASIYLA ÇAKIŞAN ZEYTİNLİKLER TAŞINABİLECEK
Yeni yasayla birlikte, maden sahaları ile kesişen zeytinliklerin taşınmasına yeşil ışık yakıldı. Bu taşınma karşılığında, kesilen veya taşınan ağaçların en az iki katı kadar yeni zeytin ağacının başka bölgelerde dikilmesi şart koşuluyor.
Ancak günlerdir yasaya karşı çıkan ve Meclis önünde eylemde olan köylüler, zeyttin ağaçlarının çok uzun yıllar içerisinde yetiştiğini ve bunun 'zeytin katliamı' olacağını söylüyor.
Yeni fidanların dikileceği alanlar için devlete ait taşınmazlar tahsis edilebilecek. Bu alanlar, talep halinde eski sahiplerine rayiç bedelin yalnızca yüzde 1’i karşılığında, 20 yıllığına kiralanabilecek.
MADENCİLİK İÇİN BAKANLIK ONAYI ŞART
Kanunun en dikkat çeken maddesi ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın onayıyla zeytinlik alanlarda madencilik yapılabilecek olması. Yalnızca başka bir yerde yürütülmesi mümkün olmayan ve kamu yararı bulunan projelere, geçici maden sahası izni verilebilecek.
Fakat Türkiye'deki madencilik pratiklerine bakıldığında şirketlerin bir çok projede bakanlıklardan kolaylıkla izin alabildiği görülüyor.
Madencilik faaliyetleri kapsamında bu alanlara geçici yapılar ve tesisler kurulması da yasal hale geliyor. Ayrıca, bu alanları kullanan firmalardan ek ruhsat bedeli alınacak ve bu gelir, çevresel iyileştirme (rehabilitasyon) çalışmaları için kullanılacak.
ŞİRKETLERE KOLAYLIK ÜSTÜNE KOLAYLIK
Yasa yalnızca madencilik faaliyetleriyle sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda elektrik üretimi lisansı bulunan yenilenebilir enerji projelerine de avantajlar sağlıyor. Buna göre, 2030 yılı sonuna kadar bu tür projeler için "acele kamulaştırma" kararı verilebilecek. Ayrıca, kira ve izin işlemlerinde uygulanan %85 oranındaki indirim 5 yıl daha uzatıldı.