İstanbul Organize Müdürlüğü tarafından önceki gün başlatılan Ankara ve İstanbul’da yapılan operasyonda Üçok’un yanısıra 2 sivil memur, 2 emekli astsubay, 1 emekli binbaşı, 3 hayat kadınının da aralarında bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların özellikle sanatçı ve işadamlarının askerlikle ilgili işlemlerini takip ettiği belirlendi. Zanlıların ev ve işyerlerindeki aramalarda ele geçirilen dökümanlarda pek çok zengin aileye mensup gençler ile ünlü sanatçıların askerlik işlemlerine ait belgeler bulundu. Şebekenin ratingi yüksek dizi oyuncularının askerlik işlemlerine yardımcı oldukları ve ‘çürük raporu’ karşılığında 20 bin TL aldıkları iddia edildi.
2.5 MİLYON DOLARLIK RÜŞVET İDDİASI
Gözaltına alınan ve ‘Sahte çürük raporu ve ihale‘ çetesinin lideri olduğu iddia edilen Turgay T, isimli işadamının askeri ihalelere katılan firmalara danışmanlık yaptığı ve ‘ihale alımını’ sağladığı iddia edildi. Askeri makamlarına başvurularak ‘mevcutlu’ çağrılan Üçok dün Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta’ya ifade verdi. Örgütteki kod adı ‘Bamya’ olduğu belirlenen Üçok’un Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait ‘satılamaz‘ şerhli bir arazinin satışı için devreye girdiği, 4.5 milyon dolar rüşvet istediği ve 2.5 milyon dolar aldığı iddia edildi. Paranın da örgüt üyeleri arasında paylaşıldığı tespit edildi. Üçok’un bu görüşmelerinin de belgelendirildiği öğrenildi. Araziyi satın alan kişinin ise kamuoyunda bilinen bir işadamı olduğu iddia edildi. Öte yandan Üçok’un, hakkında çürük raporu iddiasıyla dava açılan DTP eski Başkanı Nurettin Demirtaş’ın yargılandığı askeri mahkemenin savcılığını da yaptığı belirtildi.
14 KİŞİ GÖZALTINDA
İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri aylardır takibini yaptığı 'sahte çürük raporu' çetesine ilişkin operasyon için önceki gün düğmeye bastı. Operasyon kapsamında 14 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Milli Savunma Bakanlığı Asker Alma Dairesi Başkanlığı (ASAL)'da görevli iki sivil memur, bir emekli binbaşı, 2 emekli astsubay ve hayat kadını oldukları iddia edilen 3 kişi yer aldı.
HAVA KUVVETLERİ'NE YAZI
Operasyonun en çarpıcı ismi ise Hava Kuvvetleri Savcısı Hava Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok oldu. Üçok için 24 Eylül günü Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na yazı yazılarak 25 Eylül'de İstanbul Beşiktaş'taki özel yetkili soruşturmaların yürütüldüğü Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nde 'mevcutlu' olarak hazır bulundurulması istendi. Yazıda yer alan 'mevcutlu' ifadesi ise dikkat çekti. Üçok, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın görevlendirdiği bir subay gözetiminde adliyeye getirildi.
KOD ADI ‘BAMYA’
Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta tarafından ifadesi alınan Üçok, sahte çürük raporuna aracılık eden "örgütün üyesi olmak", "haksız kazanç ve yağmaya azmettirmek" ile "varlıklı kimselere ve ünlü sanatçılara askeri işlemlerde usulsüzlük yaparak çürük raporu sağlamakla" suçlandı. Ergenekon soruşturmasıyla bir ilgisinin olmadığı öğrenilen soruşturmanın, örgütten çürük raporu alanlar ve menfaat temin edenler ile onlara aracılık edenlere yönelik genişleyebileceği belirtildi.
Üçok’un teknik takibi sırasında örgüt içindeki kod adının Bamya olduğu öğrenildi. Çete liderinin Murat Turgay Tepe olduğu ileri sürüldü. Tepe ve Üçok'un 3 Eylül’de İstanbul'da 5 yıldızlı bir otelde 2 hayat kadınıyla birlikte oldukları ve kadınlardan birinin Silopi'deki erkek kardeşinin askerlik durumu için talepte bulunduğu iddia edildi.
SiCiLiNE iŞLENEN iKi KINAMA
Albay Ahmet Zeki Üçok hakkındaki iddialar nedeniyle daha önce Askeri Adalet Müfettişleri'nce inceleme başlatılmış ve bu incelemelerden iki kınama cezası almıştı.
1.KINAMA: RÜŞVET
Üçok'la ilgili ilk inceleme, 22 Aralık 2008 tarihinde Askeri Yargıtay Başkanlığı ve Yargıtay Başsavcısı'na gönderilen ihbar mektubu üzerine başlatıldı. İhbar mektubunda dönemin Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz'ın, Üçok ve Hava Hakim Yüzbaşı Mehmet Çelik'le birlikte çıkar ve işbirliği içerisine girerek belediyenin en değerli taşınmazlarını ele geçirmeye çalıştıkları ve Yargıtay 14. Hukuk Dairesi Başkanı İ.K.'nın rüşvet alarak bunlara yardımcısı olduğu bu yolla trilyonlarca lira çıkar sağladıkları iddiaları bulunuyordu.
HAKİMLİĞE YAKIŞMIYOR
Milli Savunma Bakanlığı'nın talimatı üzerine iddialar hakkında inceleme başlatan Askeri Adalet Müfettişleri, "Üçok'un amiri olduğu Hak. Yzb. Mehmet Çelik ile ortaklaşa arsa alıp hakimlik mesleği ile bağdaşır görülmediğine" dikkat çekti. Bu kusuru nedeniyle Üçok'a "Kınama Cezası" verildi.
2.KINAMA: SAHTECİLİK
Üçok'a ikinci kınama cezası ise yardımcısı Yüzbaşı Çelik'in, Konya'nın Yunak ilçesinde karıştığı silahlı tehdit olayıyla ilgili soruşturma nedeniyle geldi. Yunak Savcılığı, yürüttüğü silahlı tehdit olayının şüphelisi olan Çelik'in teşhisi için Askeri savcılıktan bir adet fotoğraf istedi. Ancak Üçok imzasıyla gönderilen resmi belgede, aynı birimde çalışan başka bir askeri hâkimin fotoğrafının yer aldığı ortaya çıktı.
Yunak Savcılığı, skandal üzerine Milli Savunma Bakanlığı'na suç duyurusunda bulundu. Askeri Adalet Müfettişlerine konuyu inceleten Bakanlık, iş yoğunluğu nedeniyle fotoğrafı kontrol etmediğini savunan Üçok'un "Kamuoyunda bir askeri savcının sahte belge düzenlenmiş intibaı uyandığı" gerekçesiyle 'kınama cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi.