ÖSS'de ortaya çıkan tabloyu TÖDER (Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği) Başkanı Enver Yücel, AKŞAM'a yorumladı. Eğitim sisteminin çöktüğü yorumlarının bilimsel olmadığını belirten Yücel, ABD'den örnek verdi: Amerikan Araştırmalar Enstitüsü'ne göre pek çok ABD'li öğrencinin başarı seviyesi, gelişmekte olan ülkelerin öğrencilerinin altında.
SANKİ İSVİÇRE ÇAKISI
Aynı zamanda Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı olan Yücel, Türkiye'deki sınav sisteminin sürekli tartışılır hale geldiğini söylüyor. Türk eğitim sistemini İsviçre Çakısı'na benzeten Yücel, 'Eğitimin ölçümüyle ilgili bir sistemi, sınavları azaltarak ya da çoğaltarak düzeltmeye çalışıyorlar. Bu doğru değil. 2009 ÖSS sonuçları kamuoyunda geniş yankı buldu. Konunun tartışılmasından memnunuz. Ancak, öğrenciler sıfır çekti diye elde bilimsel bir veri ve analiz olmadan tartışmayı doğru bulmuyorum' diye konuştu.
YANLIŞ BAKIYORUZ
ÖSS sonuçlarına yanlış açıdan bakıldığını belirten Yücel şöyle konuştu: 'ÖSS öğrenciye neyi öğretip öğretmediğimizi ölçen bir sınav değil. Bir yarışma, sıralama sınavı. Eğer, öğrettiğimiz dersleri, seviyelerine göre ölçen sınavlar yapsak ve öğrenciler cevap veremezse o zaman, incelenirse sonuç ve veri elde edebiliriz. Basit bir sınav sonucu eğitim sistemimize ilişkin yeteri kadar sonuç vermez. Doğru yerden bakmalıyız. Yapılması gereken sıralama değil, seviye belirleme sınavı.'
İKİ SINAV DOĞRUYDU
Öğrencilerin, araştırmacı yönleri, düşünme kabiliyetleri, girişimcilik, analiz ve sentez gücü gibi açılardan değerlendirilmesinin gerekli olduğunu belirten Yücel, 'Geçmişte uygulanan iki aşamalı sınav doğru olanı idi. Birinci aşamada öğrencisinin analiz ve sentez gücünü ölçülüyordu. İkinci sınavda ise kişinin alan bilgisini ölçecek bir test sistemi vardı' dedi.
MERKEZLER ŞART
Sıfırcı sayısını da yorumlayan Yücel, 'Oran yüzde 5'in altında. Dolayısıyla sistemin başarısızlığı diye bir durum söz konusu değil. 75-80 bin öğrenci sıfır almış olsaydı. 'ortada ciddi bir başarısızlık var' diyebilirdik. Gerçek bir değerlendirme için Milli Eğitim Bakanlığı çatısı altında ölçme ve değerlendirme yapabilecek merkezlere ihtiyaç var' diye konuştu. Öğrencilerin başarı ya da başarısızlıklarının ölçülebilmesi için 'psikometristlerin' yetiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Yücel, 'ABD'de bu alanda ciddi çalışmalar var. Bizde verilerin analiz edildiği bir çalışma yok. Hem sıfırcı öğrenci deniliyor hem de neden sıfır aldıkları incelenmiyor' dedi.
LÜBNAN'IN GERİSİNDE
ABD'de üniversite öncesi yapılan seviye tespit sınavı SAT'a değinen Yücel ilginç bir yorumda bulundu:
'İddia ediyorum. Biz sıfır çeken öğrencilerimizi bu sınava olduğu gibi sokalım yüzde 50'si başarılı olur.' Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü: Başarısız öğrenci tüm dünyada var. Amerikan Araştırmalar Enstitüsü'nün yayımladığı yeni bir rapora göre, pek çok eyaletteki öğrencilerin ortalama başarı durumu, birçok gelişmekte olan ülke öğrencilerinin gerisinde. 2007'de 8'inci sınıf TIMSS sonuçlarına göre, örneğin Washington'daki
öğrencilerin ortalama başarı seviyesi Litvanya, Bosna-Hersek, Lübnan gibi ülkelerin çok altında.
HİZMET ALINMALI
ABD'de otellere verilen yıldız gibi okulların da sıralama seviyelerinin olduğunu anlatan Yücel, 'Türkiye'de il sıralaması yapıyoruz. 'İstanbul çöktü' gibi haberler basında yer alıyor. Dershaneler günah keçisi gibi gösteriliyor. Bugün her ilde ve ilçede dershaneler yaygınlaşmış durumda. Bu dershanelerin başarısını gösteriyor. Eğitimde fırsat eşitliği yoktur deyip Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimize hizmet götürmemek yanlış. TÖDER olarak biz bu imkanları sağlamaya çalışıyoruz. Özel okulculuğun yaygınlaşmasının sonuçlarını almaya başladığımızı görüyoruz. Ama bu da yeterli değil. Özel okulların kapısını Milli Eğitim Bakanlığı hizmet satın alarak tüm öğrencilerimize açması gerektiğini düşünüyorum' dedi.
aksam