Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,8520
EURO
43,3708
IMKB
9.668,000
ALTIN
4.001,330
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 25 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ÜNİVERSİTE'YE İLK ADIMIN FATURASI AĞIR
ÜNİVERSİTE YE İLK ADIMIN FATURASI AĞIR
 
Türk Eğitim-Sen, üniversiteye ilk adımının maliyeti ve üniversite çalışanlarının mali durumunu araştırdı. Araştırmaya göre gençlerin üniversiteye ilk adımının maliyeti, 2 bin 131 YTL ile 4 bin 516 YTL arasında değişiyor
 
14.9.2008 - 11:02
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, bir öğrencinin üniversiteye ilk adımının maliyeti ve üniversite çalışanlarının mali durumuna ilişkin yapılan araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, şehir dışında ikamet eden ve yurtta kalan bir öğrencinin üniversiteye ilk adımı atmasının maliyeti harç ücreti, yurt, yol, yemek, sosyal faaliyet, ders araç-gereçleri, fotokobi ve kitap masrafı dahil 2 bin 131 YTL ila 2 bin 954 YTL arasında değişiyor. Öğrencinin tek başına eve çıkması halinde ise maliyet 3 bin 704 YTL’ye kadar çıkıyor. Araştırmaya göre, Mühendislik-Mimarlık fakültesini kazanan bir öğrenci evi iki arkadaşı ile paylaşması halinde ise harç, kitap, ders araç-gereç, fotokopi, gıda, giyim, ulaşım, sosyal faaliyet ile birlikte masrafı 2 bin 469 YTL, Tıp Fakültesinde okuyan bir öğrencinin ise 2 bin 737 YTL oluyor.

-İKİNCİ ÖĞRETİM MALİYETLERİ YÜKSELTİYOR-
İkinci öğretimde okuyan bir öğrencisinin ise üniversiteye ilk adımın maliyeti daha da yükseliyor. Araştırmaya göre, Eğitim Fakültesi’nde okuyan öğrencinin de üniversiteye ilk adımının maliyeti en az 2 bin 836 YTL, en fazla 3 bin 886 YTL oluyor. Mühendislik-Mimarlık Fakültesinde okuyan ikinci öğretim öğrencisinin üniversiteye ilk adım atmasının maliyeti ise en az 3 bin 466 YTL, en fazla 4 bin 516 YTL. Ailesinin ikamet ettiği şehrin dışında öğrenimini sürdüren ve devlet yurdunda kalan bir üniversite öğrencisinin aylık temel harcaması ise 715 YTL’yi buluyor. Araştırmaya göre, öğrenci tek başına ev kiralayıp, kendisini geliştirmek için yabancı dil kursuna gidecekse, aylık masrafı bin 705 YTL’ye, bilgisayar kursuna gidecekse 2 bin 140 YTL’ye kadar çıkıyor.

-TÜRK PROFESÖRÜ, AVRUPALI MESLEKTAŞININ 5’TE BİRİNİ KAZANIYOR-
Araştırmaya göre, ABD’de profesörlerin maaşı ortalama yıllık 76 bin 293 dolar ila 129 bin 527 dolar arasında değişirken Türkiye’de 31 bin 387 dolar. ABD’de bir Doçent yıllık 59 bin 938 dolar ila 94 bin 444 dolar arasında kazanırken, Türkiye’de 22 bin 209 dolar kazanıyor. Yine ABD’de bir Yardımcı Doçent, yılda 49 bin 214 dolar ila 79 bin 910 dolar arasında maaş alırken, Türkiye’de 3. derecede bir Yardımcı Doçent ancak 16 bin 733 dolar maaş alıyor. Araştırmaya göre ABD’de bir asistan yılda 39 bin 834 ila 63 bin 174 dolar arasında ücret alırken, Türkiye’de 4. derecede bir araştırma görevlisi 14 bin 363 dolar ücret alıyor. Araştırmada, maaş “uçurumu”nun Türkiye ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında daha da yüksek olduğuna işaret edildi. Araştırmaya göre, Türkiye’de en üst derecede çalışan bir Profesör yıllık 22 bin 319 Euro alırken, AB ülkelerinde 42 bin Euro ile 120 bin Euro arasında ücret alıyor. Birinci derece bir Doçent ise Türkiye’de yıllık 15 bin 792 Euro ücret alırken AB ülkelerinde 30 bin ila 84 bin Euro ücret alıyor. Araştırmaya göre, 4. derecede bir araştırma görevlisi de Türkiye’de 10 bin 213 Euro alırken, AB ülkelerinde 24 bin ila 48 bin Euro kazanıyor.

AB ülkelerinde akademik kadro dışında üniversite çalışanlarında da gelirleri oldukça yüksek olduğuna dikkat çekilen araştırmaya göre AB ülkelerinde bir memurun maaşı yılda 12 bin ila 24 bin Euro iken, Türkiye’de 3. derecede bir memur 7 bin 429 Euro kazanıyor. Araştırmada, Bir hizmetlinin AB ülkelerinde 9 bin 600 Euro ila 18 bin Euro arasında, Türkiye’de ise 6 bin 905 Euro ücret aldığı belirtildi.

-KONCUK, “AİLELERİN NE ŞARTLARDA ÇOCUKLARINI OKUTTUĞU BELLİDİR”-
Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, üniversite okumanın oldukça masraflı olduğunu belirterek, “Harç, yol, yemek, giyim, barınma, kitap masrafları derken, öğrencileri uzun bir liste beklemektedir. Bugün elektriğe, doğalgaza art arda yapılan zamlar düşünüldüğünde, hayatın giderek pahalandığı göz önüne alındığında kıt kanaat geçinen ailelerin çocuklarını ne tür şartlarda okuttuğunu anlamak zor olmayacaktır. Üniversite çalışanları da dünyadaki meslektaşlarına kıyasla düşük ücret almaktadır. Büyük bir özveri ile çalışan akademisyenler ve idari personelin emeği ne yazık ki karşılıksız kalmaktadır. Diğer çalışanlar gibi üniversite çalışanları da geçinmek için büyük çaba göstermektedir. Tüm bu gerçekler göz önüne alındığında hem üniversite öğrencilerini, hem de üniversite çalışanlarını ekonomik yönden zor bir yıl beklemektedir” diye konuştu.

-TÜRK EĞİTİM-SEN’İN ARAŞTIRMASINA GÖRE BİR ÖĞRENCİNİN ÜNİVERSİTEYE İLK ADIMI ATMASININ VELİYE MALİYETİ
/**
BARINMADEVLET YURDU
Yurt Ücreti (3 Aylık)225,00
Depozito175,00
ÖZEL YURT
Yurt Ücreti (Aylık)600,00
Depozito100,00
KİRALIK DAİRE
Kira (Aylık)600,00
Depozito600,00
Elkt., Su, Tel., D.Gaz250,00
GİYİM (KIŞLIK AYAKKABI VE KABAN DAHİL)500,00
SOSYAL FAALİYET, ULAŞIM, YİYECEK 570,00
DERS ARAÇLARI / KİTAPSAĞLIK BİLİMLERİ
Ders Araç Gereçleri200,00
Kitap425,00
EĞİTİM BİLİMLERİ
Ders Araç Gereçleri220,00
Kitap175,00
FEN BİLİMLERİ-MÜHENDİSLİK
Ders Araç Gereçleri300,00
Kitap250,00
KAYIT ÜCRETLERİ (HARÇLAR)1. ÖĞRETİM
1-Tıp Fakültesi 559,00
2-Diş Hekimliği Fak. 467,00
3-Eczacılık Fak. 467,00
4-Teknik Eğt.Fak. 266,00
5-Mim.Müh.Fak. 366,00
6-Orman Fak. 366,00
7-Fen-Edb Fak. 269,00
8-Hukuk Fak. 296,00
9-İk.İdr.Bil.Fak. 296,00
10-İlahiyat Fak. 269,00
11-Eğitim Fak. 269,00
12-Mesleki Eğt.Fak. 269,00
13-Sağlık Eğt.Fak. 269,00
14-Yabancı Diller 443,00
15-İletişim Fak. 269,00
2. ÖĞRETİM
1-Müh.Mim.Fak. 1.446,00
2-Fen-Edb.Fak.(Fen Prg.) 1.212,00
3-Fen-Edb.Fak.(Edb.Sos) 911,00
4-Eğtim Fak.971,00
5-İktisat Fak.1.093,00
EN DÜŞÜK MALİYET2.131,00
EN YÜKSEK MALİYET3.704,00
ÖĞRENCİNİN AYLIK MALİYETİ
BARINMADEVLET YURDU 75,00
ÖZEL YURT600,00
Yurt ücreti600,00
KİRALIK DAİRE
Kira (Aylık)600,00
Elkt., Su, Tel., D.Gaz250,00
Yabancı Dil (Kur ücreti) 215,00
BİLGİLGİSAYAR
İşletmenlik (2.5 Ay)350,00
Programcılık (3 Ay)650,00
KİTAP,DERGİ 70,00
SOSYAL FAALİYET, ULAŞIM, YİYECEK
EN DÜŞÜK MALİYET715,00
EN YÜKSEK MALİYET1.490,00
**/


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


MİNİK ÖĞRENCİLERE ÖRTÜNME TELKİNİ

ÖĞRENCİLERE, KİM NE KADAR BURS VERİYOR?

MEB'E DAVA YAĞMURU
»  MEB'E DAVA YAĞMURU
»  JAPON MİLLİ EĞİTİM BAKANI OLSA HARAKİRİ YAPARDI
»  İŞTE YENİ OKUL FORMALARI
»  LAİKLİK SÖZLEŞMESİNİ İMZALAMAYANA OKUL YOK!
»  BU ÜLKEDE MİLLİ EĞİTİM BAKANI VAR MI?
»  OKUL KİTABINDA ÖCALAN SKANDALI
»  ÖĞRENCİ AFFI GELİYOR AMA HERKESİ SEVİNDİRMEYECEK
»  MİLLİ EĞİTİM BAKANI'NA SUNULUR "BURASI BİR OKUL"
»  DARBE OKUL KİTAPLARINA BAKIN NASIL GİRDİ
»  ÖĞRENCİLERE MÜJDE! TİŞORT VE KRAVATSIZ OKUL DÖNEMİ
»  ÖSS'DE SON ŞANS
»  LİSE SON SINIFLARA TEK DERS MÜJDESİ
»  OKRULLAR'DA KURTLAR VADİSİ ÖNLEMİ
»  "BAŞIMI ÖRTMEYECEĞİM" TAAHHÜTNAMESİ
»  ÖĞRETMENE 475 YTL MÜJDESİ
»  ÖĞRETMENLERE 475 YTL HAZIRLIK ÖDENEĞİ
»  İZMİR'DE ÖĞRENCİLERE PET ŞİŞE SUYU DAĞILDI
»  BU ÜNİVERSİTEYİ TERCİH EDENLER ALTIN KAZANIYOR
»  YIKIM KARARI VERİLEN OKULDA EĞİTİM SKANDALI
»  MİNİKLERİN OKUL MARATONU BUGÜN BAŞLIYOR
»  MEB, EĞİTİM SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRİYOR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.