Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,9208
EURO
44,2566
IMKB
9.356,000
ALTIN
4.218,040
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ÜÇ FİZİK SORUSU HATALI
ÜÇ FİZİK SORUSU HATALI
 
ÖSS sınavında üç fizik sorusunun hatalı olduğu öne sürüldü. Uğur Dershaneleri eğitim öğretim koordinatörü Alparslan Alemdar son ÖSS'de 3 fizik sorusunun hatalı olmasını eleştirerek, 'Bu sorular öğrencilerin sınav başarısını olumsuz etkilemiştir' dedi
 
16.6.2009 - 08:05

Heyecanla beklenen ÖSS dün gerçekleştirildi. Sınavda öğrencilere I. bölümde 120 ve II. bölümde 120 olmak üzere toplam 240 soru soruldu. Öğrenciler alanlarına göre 180 soruya yanıt verdiler.  Sınavda adaylara toplam 195 dakika süre tanındı. Birinci bölüm bütün adaylar için ortak bölüm olduğundan, bu bölümde adaylar bütün testlere yanıt vermeye çalıştılar. İkinci bölümde ise adaylar seçmek istedikleri yükseköğretim programının puan türüne göre testlere yanıt verdiler. Adayların 145 puan barajını geçmeleri ön lisans ve açık öğretim, 165 puan barajını geçmeleri ise lisans bölümlerini tercih edebilmeleri anlamına geliyor.
Sınava katılan 1.349.000 adayın geçen yıllardan farkı ise bu adayların sadece % 42'si liselerin son sınıfında okuyor olması. Bu oran geçtiğimiz yıl % 14 idi. Lise son sınıf öğrencisinin artması bu yılki istatistikleri değiştirecektir. Adayların 250.000'i geçmiş yıllarda üniversitelere yerleşmiş veya ayrılmış öğrencilerden oluşmaktadır. Bu öğrenciler sınava sadece deneme amacıyla girmektedir. Bu da aslında 2009-ÖSS'ye katılan öğrenci sayısının aslında 1.050.000 civarında olduğunu gösteriyor. Ayrıca bu yıl yükseköğretim programlarının kontenjanları %15 oranında arttırıldı. Bu durum da öğrencilere büyük bir avantaj sağlamaktadır. Adayların bu yıl daha rahat tercih yapacaklarını düşünülüyor.
Sınav sonuçlarının 15-18 Temmuz tarihleri arasında açıklanacağı ve üniversite tercihlerinin 15 Temmuz - 02 Ağustos 2009 tarihleri arasında yapılacağı bekleniyor.

Yorum yapabilen aday kazandı

Edebiyat, Sosyal ve Sosyal 2 sorularının konuları tam öngördüğümüz ve deneme sınavlarında sorduğumuz gibidir.  (Özellikle Sosyal 2 testinin konu kapsamıyla ilgili açıklama yapılmamıştı). ÖSS soru biçiminde ilk kez gözlenen bir farklılık; bir paragraf verip aynı paragraftan 2 farklı soru sorulmasıdır.
Matematik: 1. bölümde 9.sınıf matematik konularından 19 soru, 10. sınıf matematik konularından 4 soru sorulmuştur. Geometriden 7 soru sorulmuştur. Birinci bölümde doğru okuma, temel kavramlarla doğru düşünme ve hatasız işlem yapabilme becerisini sorgulayan sorular yöneltilmiştir.

İkinci bölümde 18 matematik, 3 analitik geometri ve 9 geometri sorusu sorulmuştur. İkinci bölüm sorularından bir tanesinde dizilerde limit konusuna yer verilmiştir. MEB müfredatında 'dizilerde limit' başlığı altında konu yoktur. Bu yüzden bu soru, öğrencileri fonksiyon konusuna yönlendirmek adına fonksiyonun limitini sorarak hazırlansaydı daha uygun olurdu. İkinci bölüm bilgiye dayalı olup, müfredat içerisindeki kazanımları iyi kavrayan ve yorumu yapabilen öğrenciler için çözülebilir sorulardan oluşmaktadır.

Sınav kolay değildi

2009-ÖSS 2008-ÖSS'ye göre zorluk derecesi açısından benzerlikler göstermektedir. Sınavda müfredat dışı soru yoktur. Sayısalda fizik testleri, EA'da ve sayısalda MAT -2 testi, sözel grupta ise tarih-2 ve felsefe grubu test bölümleri öğrencileri zorlayacak testler olacaktır. Kamuoyunda söylendiği gibi ÖSS kolay bir sınav olmamıştır.
Öncelikle yükseköğretim konusunda ülkemizin içinde bulunduğu süreç doğru algılamalıdır. Öğrenci sayısı çok fazla, ama sağlanan kontenjanlar oldukça sınırlıdır. Böyle olunca yapılması gereken öğrencileri sıralamak ve sıralamayı adil ve tarafsız yapmaktır. Eğer amaç fazla öğrenciyi az olan kontenjanlara adil dağıtmak ise mevcut ÖSS bunu son derece adil yapmaktadır. Amaç öğrencileri sıralamak değil de başarılarını, öğrenme durumlarını sorgulamak ise yapılması gereken daha bilimsel ve daha kapsamlı sistemler getirmek olacaktır. Ancak unutmamalıdır ki öncelikle yapılması gereken, liseler arasında ki düzey ve başarı farklılıklarını eşitlemektir. Eşit olmayanların katıldığı bir sınavda adil bir sonuç almak mümkün değildir.  Ülkemizde üniversite sayısı çok artsa her öğrenciye yetecek kadar kontenjan olsa bile sınavlar olacaktır. Çünkü dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde üniversitelere kriter olmadan yerleştirme yapılmıyor. Daha iyi bir üniversiteye girebilmek için öğrenciler mutlaka yarışacaklardır. Dolayısıyla tartışılması gereken sınavın varlığı değil adilliği ve hakkaniyetidir.

Yeni getirilmek istenen sınav sisteminden önce

-Yükseköğretimin kalite sorunu
-Liselerin arasındaki eşitsizlikler
-Öğrencilerin doğru kariyer yönlendirmesi
-Meslek yüksek okullarının arttırılması sorunlarının çözümlenmesi    gerekmektedir.

ÖSS PUANINI HESAPLAMA YÖNTEMİ

ÖSS'de puanlar hesaplanırken her yıl öğrencilerin testlerdeki ortalamaları kullanılır. Her yıl testlerin yapılabilme ortalamaları değişebileceğinden aşağıda verilen formüller ve veriler 2008'e aittir. 2009-ÖSS'yi yansıtmamakta sadece fikir verme amacı taşımaktadır.
Sözel-1: 119,524+(2,660 x Türkçe)+(1,967 x Sosyal-1)+(0,713 x Mat-1)+(0,676xFen-1)
Sayısal-1: 124,290+(0,766 x Türkçe)+(0,539xSosyal-1)+(2,280xMat-1)+(2,272xFen-1)
Eşit Ağırlık-1: 119,732+ (2,210xTürkçe) +(0,876xSosyal-1)+ (2,220xMat-1)+(0,702xFen-1)
Sözel-2: 106,346+(1,338 x Türkçe)+(0,989 x Sosyal-1)+(0,717 x Mat-1)+(0,680xFen-1)+( 1,454xEd-Sosyal)+( 1,277xSos-2)
Sayısal-2: 104,407+(0,847 x Türkçe)+(0,597xSosyal-1)+(1,261xMat-1)+(1,257xFen-1)+ (1,451xMat-2) +(1,107xFen-2 )
Eşit Ağırlık-2: 103,309+(1,155xTürkçe)+(0,915xSosyal-1)+(1,160xMat-1)+(0,734xFen-1) +(1,335xMat-2) +(1,1256xEd-Sosyal)

Fizik, tarih ve felsefe öğrencileri zorladı

Felsefe Grubu: Soruların tümü müfredatın içeriğinde yer alan konulara ilişkin olup müfredat dışı soru yok. Sorular geçen yıllardaki sınavlarla karşılaştırıldığında genel olarak seçicilik düzeyi yüksek, yoğun bilgi kullanımı gerektiren, zorluk derecesi yüksek nitelikte.
Sosyal -I bölümündeki felsefe sorularının genel olarak, bilmeyen öğrencinin asla yapamayacağı, birçok bilgiyi bir arada kullanmayı gerektiren, doğrudan paragrafın anlattıklarından yanıta gidilemeyen, ayırt ediciliği yüksek sorular olması dikkat çekici.  

Felsefe dersinin soru niteliği ve zorluk derecesi, bilgisel donanımı iyi olmayan öğrencileri ayırt etmede çok önemli bir etken olacaktır. Bu bağlamda geçen yıllara oranla Felsefe sorularında önemli bir niteliksel farklılaşmanın olduğunu belirtmek gerekir.
Sosyal -II bölümündeki sorular genel olarak değerlendirildiğinde gerek psikoloji, gerek sosyoloji, gerekse de mantık sorularının zorluk derecesinin geçen yıllara göre daha yüksek olduğu dikkat çekmekte. Sorular, doğrudan yoğun bilgi kullanımına dayanan, bilgi düzeyi yüksek öğrencilerin yapabileceği niteliktedir. Bilgi kullanımı gerektirmeyen soru yoktur. Soruların konulara göre dağılımı dengelidir. 

Kimya: Sorular gayet açık ve anlaşılır olup, beklenen düzeydedir. Zorluk dereceleri iyi ayarlanmış ve beklentilerle örtüşmekte. Milli Eğitim müfredat programlarına ve öğretim programları kazanımlarına uygun bir sınavdır. Düzenli olarak çalışan ve bilgi birikimi iyi olan öğrencilerin beklentilerine cevap verebilecek nitelikte bir sınav olmuştur. 

Biyoloji: Müfredat dışı soru yok. Sorular bilgiyi kullanma ağırlıklı, bilme ve uygulama tarzında.  Biyoloji soruları müfredat konularını kapsayacak şekilde düzenlenmiştir. Özellikle güncel konuları takip eden, yıl boyunca derse devamlılığı olan öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği sorular sorulmuştur. 2009 yılının 2. bölüm soruları bilgi ve yorum ağırlıklı olarak düzenlenmiş olması, biyoloji sorularının seçiciliğini artırmıştır.

TÜRKÇE'DE ÇELDİRİCİ SORU ÇOK 

Türkçe: Türkçe sorularının dağılımı geçmiş yıllardaki gibi. Ancak soruların daha seçici, çeldiricilerin daha güçlü olduğu söylenebilinir. Yorum ağırlıklı tutulan soruların bazılarının kavramları da yoklamaya dönük olduğu gözlemlendi. Bu da sınavın seçiciliğini artırmaktadır.

Edebiyat: Edebiyat soruları da beklenenden çok farklı değil. Edebiyat testindeki 18. soru tartışmaya açıktır. Yusuf Ziya ORTAÇ'ın da gezi yazısı vardır. Reşat Nuri GÜNTEKİN gezi yazılarıyla değil romanlarıyla tanınan bir yazardır.

Tarihte kavram bilgisi öne çıktı

Tarih: I. Bölüm sınav soruları ÖSS'ye hazırlanan ders programına uygundur. Sorular oldukça seçicidir. Hazırlığı olmayan bir öğrencinin oldukça zorlanacağı sorular vardır. Sorularda daha çok kavram bilgisi ön plana çıkarılmıştır. Buna örnek 'Feodal tımar' 'Milis' 'Karasuk-Tagar' gibi kavramlardır. Uzun yıllar sonra ilk kez milli güvenlik bilgisinden de bir soru sorulmuştur.

II. Bölüm bu yılda TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinden hiçbir soru sorulmamış, alan dersinden sorular çıkmıştır. Henüz MEB'in kitabının bile hazırlanmadığı Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersinden 3 soru çıkmıştır. Bu sözel öğrenciler için iyi bir durum değildir.

Bunun yanı sıra 8. soru cevap 'Yalnız I' gibi duruyor (1789 Napolyon'un Mısır'ı işgali söz konusu ise bu da Osmanlı Devleti'ne bir baskı sayılabilir. Dolayısıyla bu bir çelişkidir) Cevap 'I ve III' de olabilir. Bunun dikkate alınıp alınmadığı çok açık belli değildir. II. bölüm soruları zorlayıcı olmuştur.    

Fizik: Sınav genel olarak ortalamanın üzerinde olmakla beraber, sınavı zorlaştıran hatalı bazı sorular mevcuttur. Özellikle aşağıdaki sorular özensiz hazırlanmış ve hatalıdır:
Bölüm-I ağırlık merkezi sorusu: Bu soruda levhanın türdeş olduğu belirtilemediği için soru hatalı duruma düşmüştür. Bölüm-I Optik-Aydınlanma sorusu: Soru konusu gereği şimdiye kadar 2. Bölüm sınırları içinde ele alınmıştır. Soruda hata yok fakat ikinci bölümde sorgulanması daha doğru olurdu.

İşte o 3 hatalı soru

1) Bölüm-II Momentum sorusu; Soru akademik olarak yanlış bir sorudur. Serbest düşme yapan bir cisim bir süre düştükten sonra bir patlama ile parçalara ayrılıyorsa, parçalardan en azından birinin aşağı doğru bir hız bileşeni olması gerekmektedir. Bu bileşenin olmaması momentumun korunumu yasasına uymadığından soru yanlıştır.

2) Bölüm-II Elektrostatik sorusu: Sığaları farklı iki elektroskobun yüklerine yaprak açıklıklarının yorumlanabilmesi için daha fazla bilgiye ve koşula ihtiyaç vardır. Bu durumda sorunun cevabı hem A hem de B olabilir.

3) Bölüm-II Yay dalgaları sorusu; Sorunun koşulları soru cümlesi içine gizlenmiş durumdadır. Soru doğru fakat ölçmek istediği durumdan daha çok dikkat ölçen bir soru olmuş, özensiz hazırlandığını söyleyebiliriz.

Sınavı geneli için biraz zor olduğunun yanı sıra özensiz hazırlandığı belirtilebilir. Seçenekler ve çeldiriciler daha güçlü, fizik testi sınavın belirleyicisi olmuş, çok rahat hata yapılabilinir tarzda sorular bulunmakta. Müfredatta olmayan kavram (açısal ivme) kullanılmıştır, ancak çizgisel ivme bilindiğinden yorumla bu soru çözülebilinir.
Coğrafya: Sorular, birden fazla konuyla ilgili kazanım sahibi olmayı gerektiren sorulardır. Seçici sorular bulunmaktadır. Coğrafyanın yeni müfredatına yumuşak bir geçiş yapılmış. Küresel ortam, çevre ve toplum üniteleri sorulara eklenmiştir.

aksam



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ÖSS'YE GİREN ÜÇ ÖÖĞRENCİDEN İKİSİ ÜNİVERSİTELİ OLACAK

İŞTE ÖSS SORU VE CEVAPLARI

ÖSS'DE HATALI SORU İDDİASI!
»  ÖSS'DE NE ALDIĞINIZI ÖĞRENİN
»  İŞTE 6. SINIF SBS SORU VE CEVAPLARI
»  TÜRBEDE SINAV DUASI!
»  EĞİTİM'DE HAKKARİ, İSTANBUL'U SOLLADI!
»  ANKARA ÜNİVERSİTESİ'NDEN ÇIĞIR AÇACAK BULUŞ
»  MEB, OKULLARI BELEDİYELERE DEVREDECEK
»  FLAŞ.. ZORUNLU EĞİTİM, 32 İL'DE 9 YIL
»  "BU YIL ÖSS'YE GİRENLER DAHA ŞANSLI"
»  "ADRESE DAYALI KAYIT SİSTEMİ ÇOK SÜPER BİR ŞEY"
»  BU SORUYU ÇÖZEBİLENE AŞK OLSUN!
»  ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNE SINAVA GİRMEDEN 2'NCİ FAKÜLTE
»  DEĞİŞEN ÜNİVERSİTE GİRİŞ SİSTEMİ TEMMUZ'DA AÇIKLANACAK
»  TÜSİAD: YÜKSEKÖĞRETİMDE ACİLEN REFORMA İHTİYAÇ VAR
»  ANAYASA'NIN 42'NCİ MADDESİNİ HATIRLATTI CEZAYI YEDİ
»  100'LÜK ÖĞRENCİ, SBS'DE YANDI
»  BAŞARILI LİSELİYE ERKEN MEZUNİYET
»  ÖSS, GENÇLERİ SİNİR HASTASI YAPTI
»  "TAYYİP AMCA BABA MI İŞTEN AT"
»  BU KEZ, BAKAN ÇUBUKÇU AÇIKLADI: BAĞIŞ KESİNLİKLE YASAK
»  YÖK'TEN KONTENJAN MÜJDESİ
»  MEB: ÖĞRENCİ AND'INI TC VATANDAŞI OLANLAR OKUYACAK
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.