Türkiye'nin Suriye politikası sertleştikçe, Ankara-Tahran hattı da gerilmeye devam ediyor. İran dini lideri Hamaney'e yakınlığı ile bilinen Kayhan gazetesinin başyazısında, "Türkiye bilmeli ki İslam Cumhuriyeti, Suriye’ye yönelik komploların başarısızlığını sağlamak için elindeki tüm olanakları kullanacak" ifadesi kullanılırken, uzmanlar bunu Ankara'ya yapılan üstü kapalı bir tehdit olarak yorumladı.New York Post gazetesi yazarlarından Amir Taheri, "Suriye: Türkiye İran’a Karşı" başlığı ile kaleme aldığı makalesinde, Suriye'deki olayların "iki bölgesel rakip Türkiye ve İran arasında bir güç mücadelesine" yol açtığını belirtti.
Türkiye’nin bir süre tereddüt gösterdikten sonra Esad rejiminin daha fazla yürüyemeyeceği kararını vermiş gibi göründüğünü belirten İran doğumlu Ortadoğu uzmanı Taheri, Türkiye’nin, Suriye muhaliflerinin toplantılarına ev sahipliğini yaptığını, petrol ve gaz ithalatına ambargo dahil, AB’nin yeni yaptırımlarına "destek" verdiğini ifade etti.
Yazıda, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın iktidarı bırakması ve onun yerine de geçici bir yönetimin kurulması yönündeki Türkiye pozisyonunun, başta Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri olmak üzere, bazı bölgesel güçlerce desteklendiği belirtilirken "Avrupa Birliği de, sanki Türkiye’nin Suriye konusunda öncülük etmesini istiyor" denildi.
Buna karşın Taheri, "Bazı Arap ülkeleri, tarafsız kalıyor çünkü Türkiye’nin geçiş stratejisinin, ABD’nin sağlam desteği olmadan kredibilitesinin bulunmadığına inanıyorlar" ifadesini kullandı.
"ÜSTÜ KAPALI TEHDİT"
Yazıda şöyle devam edildi:
"Hamaney’in görüşlerini yansıtan günlük Kayhan gazetesi, bu hafta bir başyazısında ‘Komplocuların Suriye’de başarılı olmasına izin veremeyiz. Suriye’yi hedef alanlar, aslında İran’daki İslam Devrimini hedef alıyor’ dedi. Gazete ayrıca, ‘Türkiye bilmeli ki İslam Cumhuriyeti, Suriye’ye yönelik komploların başarısızlığını sağlamak için elindeki tüm olanakları kullanacak’ uyarısında da bulundu."
New York Post yazarı, Kayhan gazetesinin "uyarısı" ile ilgili, “Üstü kapalı tehdit, Tahran’ın, Türkiye’ye karşı mücadele eden terörist grupları yeniden aktif hale getireceğidir. Aslında İran şimdiden PKK'nın silahlı unsurlarının hareketlerine koyduğu yasağı şimdiden kaldırdı” değerlendirmesinde bulundu.
Ankara'nın Suriye politikasını değerlendiren İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da önceki gün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Batılı ülkelerin “karmaşık komplolarına” düşmemesi için dikkatli olması gerektiğini söylemişti