|
 |
 |
|
DOLAR |
39,5998 |
 |
|
 |
EURO |
46,0176 |
 |
|
 |
IMKB |
9.449,000 |
 |
|
 |
ALTIN |
4.231,290 |
 |
|
|
|
Şehir Seçimi

|
|
|
|
|
 |
|
|
|
 |
|
İSTANBUL'UN 162 GÜNLÜK SUYU KALDI
|
 |
 |
 |
|
|
İstanbul için alarm verdi... Kurallara uymayanlara para cezası geliyor. Zeytinburnu’nda halı yıkayanlara cezalar kesildi bile
|
|
|
 |
|
|
|
|
 |
Barajlar alarm veriyor, uzmanlar küresel ısınma nedeniyle “yaz kurak geçecek” diye uyarıyor... Kabus, günde 2 milyon metreküp su tüketen İstanbul’u da sardı... Yağışsız geçen kışın ardından, barajlardaki doluluk oranı yüzde 46.84’e kadar geriledi. İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, yüzde 45 olduğu takdirde kesintilere gideceklerini açıklamıştı. Geçtiğimiz yıl Mayıs ayındaki doluluk oranının yüzde 93 olduğu düşünülürse, su oranının yarıdan fazla azaldığı görülüyor.
İstanbul’un su ihtiyacının karşılandığı 10 ayrı barajdaki su miktarı şu anda 404 milyon metreküp. Bu miktar, günde 2 milyon metreküp su tüketilen kentin 202 günlük suyu kaldığını gösteriyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tasarruf önlemlerini gündemine aldı. Su kullanımındaki artış ve buharlaşma dikkate alındığında, yaz yağışsız geçerse Eylül ayında olası su kesintilerine gidilebilecek.
40 günlük su buharlaşacak İSKİ verilerine göre İstanbul’da yaz aylarındaki günlük tüketim, ortalama 2 milyon 200 bin metreküpe kadar yükseliyor. Barajlarda yıllık 65 milyon metreküp su buharlaşıyor. Küresel ısınmanın etkisiyle bu yıl buharlaşmanın 80-90 milyon metrekübe ulaşması bekleniyor. Bu da barajlardaki su miktarı gözönüne alındığında 162 günlük suyun kaldığını ortaya çıkıyor.
Her fırsatta İstanbullular’ı su tasarrufunda bulunmaya çağıran, hatta kurna ve sarnıç önerileri getirip, halıların silinmesi çağrısında bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da su sorunun tedbir gerektirecek boyuta ulaştığına dikkat çekiyor. İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural ise “Var olan suyun muhafazası için İSKİ, belediye ve İstanbullular azami gayret sarf etmeli” dedi.

Belediyeden önlem paketi İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin meclis kararıyla aldığı bir dizi tedbir paketini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Cuma günü belediye meclisine sunulacak, suyun idareli kullanımına yönelik önlemler paketinde israfa para cezası getirilmesi de öngörülüyor. Belediyenin önlemleri çerçevesinde Melen projesi de hız kazanacak. Amaç projenin birinci basamağı kapsamında, Kasım ayında İstanbul’a su verilmesini sağlamak.
Yılda 6 ton boşa akıyor İSKİ tarafından İstanbulluların su kullanma alışkanlıklarına yönelik yapılan araştırma gösteriyor ki... * Vatandaşların yüzde 16’sı dişlerini fırçalarken * Yüzde 15.5’i tıraş olurken musluğu açık bırakıyor. * Yüzde 36.2’si ise arabasını hortumla yıkıyor. * Onarılmadığı için saniyede bir damla damlatan bozuk musluk ise yılda 6 ton su kaybına neden oluyor.
180 milyon YTL’lik Melen projesi hızlandı İSTANBUL Belediyesi’nin önlem paketinde Melen Projesi’ni hızlandırmak da var. 155 kilometrelik Melen Çayı-Yeşilçay arası boru hattı yapımının hızlandırılması için İSKİ ve DSİ protokol imzalayacak. 40 kilometrelik hat yapılarak Melen Çayı ile Yeşilçay arasındaki bağlantı tamamlanacak. Melen’deki ham su Ömerli Arıtma Tesisi’ne kadar getirilerek İstanbullulara verilecek. Protokolle İSKİ, çalışmaları yürüten DSİ’ye 180 milyon YTL aktaracak. İstanbul, projenin ilk aşamasında 268 milyon metreküp, bittiğinde ise 1 milyar 180 milyon metreküplük su kaynağına kavuşacak.
Halı yıkayan 5 kişiye 118’er YTL ceza kesildi Susuz yaz endişesi, ilçe belediyelerini de harekete geçirdi. Vatandaşların bilinçsiz su tüketimine yönelik şikâyetlerinin arttığını belirten belediye yetkilileri, sokakta halı ve otomobil yıkamanın önüne geçmek için denetimlerini sıklaştırdı. Zeytinburnu Belediyesi, son 10 gün içinde halı yıkayan 5 kişiye Kabahatlar Kanunu uyarınca 118 YTL ceza kesti. Belediyeler, tüketim konusunda halkın bilinçlenmesi için hazırlıklara başladı. Son günlerde sokakta halı ve otomobil yıkama konusunda gelen ihbar da arttı. Bağcılar’da ise son bir haftada sokakta halı yıkayan 13 kişi tespit edildi ve uyarıldı. Bağcılar Belediyesi, su tüketimi konusunda halkın bilinçli davranması için bez afişler hazırladı.
Ankara’nın 6 aylık suyu kaldı Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada, Ankara’nın barajlarında 6 ay yetecek kadar su rezervi bulunduğu bildirildi. Ankara’da günde ortalama 1 milyon metreküp su kullanıldığı belirtilerek, yaz aylarında barajlardaki buharlaşmayla birlikte bu miktarın 1 milyon 350 bin metreküpe çıktığı ifade edildi. Ankara Büyükşehir Belediyesinin, kentin su ihtiyacı için önlem olarak Çubuk’un 30 kilometre ötesinde bu yıl 58 milyon metreküplük Kavşakkaya Barajı’nı inşa ettiği anımsatıldı. Başkan Melih Gökçek ise Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gündemine “su tüketimine yönelik önlemler” sundu. Halıların yıkanmayıp, silinmesinin de önerildiği kurallara uymayanlara para cezası öngörülüyor. Ancak, önlemlere ek olarak su tüketimini azaltmak için zam yapılması da gündemde.
Kuraklık afet kabul edilmeli, su bütçesi devreye sokulmalı Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu (Meteoroloji Mühendisi): Hava Bu yıl tüm kuzey yarım kürede kuraklık yaşandı. Bunun önemli nedenlerinden biri kuzey yarım kürede yer alan 60’ıncı paralellerden kışın hava cephesinin güneye inmesi ve yağış bırakmamasıdır. Türkiye, meteorolojik bakımdan yarı kurak bir ülke olarak tanımlanmasına rağmen 1959 yılında çıkartılan 7269 sayılı yasaya göre kuraklık halâ afet olarak kabul edilmemektedir. Afet olarak kabul edilmediği için bu konu gerektiği biçimde izlenememektedir. Türkiye’de yönetim, kriz mantığına dayanmaktadır ve afet yönetiminden risk yönetimine geçilmelidir. 1 Ekim su yılının başlangıç tarihidir ve yerel yönetimlerin bu tarihte su bütçesini belirlemesi kuraklık anında devreye sokması gerekmektedir.
Kuraklık Ege ve Marmara’yı etkiliyor Zirai Meteoroloji ve İklim Rasatları Daire Başkanı Ramazan Sağır: Türkiye genelinde yağış miktarı son otuz yıllık veriler ışığında yüzde 18 oranında azaldı. Ege ve Marmara Bölgesi başta olmak üzere İç Anadolu’nun güneyi ve doğusu dışında yurt genelinde bir kuraklık söz konusu. Son 7.5 aylık yağış miktarına göre sadece Doğu Anadolu Bölgemiz’de yüzde 4 oranında bir artış olduğunu söylemek mümkün. Ancak bunun dışında yağış miktarında Ege’de yüzde 47, Marmara’da yüzde 38, İç Anadolu’da yüzde 23, Akdeniz’de yüzde 12, Güneydoğu Anadolu’da yüzde 7, Karadeniz’de yüzde 3 azalma var.
 |
|
|
|
 |
|
|
Toplam yorum |
0 |
|
Onay bekleyen |
0 |
|
|
 |

Yorumunuz editörlerimiz
tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır. |
|
|
|
 |
Bu haber henüz yorumlanmamış...
|
 |
|
 |
Bu kategorideki diğer haberler |

|
|
|
|
|
|
 |
|
|
ÇOK OKUNANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
Trump, "Belki İran artık bölgede barış ve uyuma doğru ilerleyebilir ve ben de İsrail'i aynı şeyi ... |
 |
|
 |
 |
|
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, "Şunu memnuniyetle bildiriyorum ki hiçbir Amerikalıya ... |
 |
|
 |
 |
|
Bu gece motorinde 1,66 TL indirime gidilirken, hafta boyunca toplam indirimin 5 lirayı aşması bekleniyor. ... |
 |
|
 |
 |
|
MHP lideri Devlet Bahçeli, 28 Ocak'tan bu yana ilk kez partisinin TBMM Grup Toplantısı'na katılacak. ... |
 |
-
|
 |
 |
|
İran’a karşı saldırılarını sürdüren İsrail’in hedeflerine büyük oranda ulaştığı ve hafta sonunda ... |
 |
|
 |
 |
|
30 Haziran tarihinde görülecek olan CHP Kurultay davası öncesinde Kılıçdaroğlu'nu ziyaret eden ... |
 |
|
 |
 |
|
ABD Başkanı Trump'ın İran ve İsrail arasında ateşkes sağlandığını söylemesi sonrası petrol fiyatların geriledi. |
 |
|
 |
 |
|
ABD Temsilciler Meclisi idaresinin, Kongre çalışanlarının işyeriyle ilgili cihazlarda mesajlaşma ... |
 |
-
|
 |
 |
|
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, gazeteci Fatih Altaylı'nın izinsiz ... |
 |
|
 |
 |
|
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 5 ay sonra ilk kez partisinin TBMM Grup Toplantısı'na katıldı. ... |
 |
|
 |
 |
|
İsrail-İran savaşının patlak vermesi ve ABD'nin de fiilen dahil olmasıyla küresel piyasalarda dengeler altüst oldu. |
 |
|
 |
 |
|
İstanbul ve İzmir Cumhuriyet Başsavcılıklarınca müşterek yürütülen FETÖ soruşturmasında, 174’ü ... |
 |
-
|
 |
 |
|
Aksaray’da 24 yaşındaki bir kadının, zayıflamak için sık sık tükettiği poşetli bitki çayı sebebiyle ... |
 |
|
 |
 |
|
KRT çalışanlarının maaş ve yemek ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle başlattığı 20 günlük direniş ... |
 |
|
 |
 |
|
ABD Başkanı Donald Trump'ın çatışmaların 12. gününde ateşkes ilanından sonra İran, İsrail'e füzeler ... |
 |
|
 |
 |
|
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Grup Toplantısı'nda konuştu. ... |
 |
|
|
|
 |
|
 |
 |
YAZARLAR |
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
ÇOK YORUMLANANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, "Şunu memnuniyetle bildiriyorum ki hiçbir Amerikalıya ... |
 |
|
 |
 |
|
İran’a karşı saldırılarını sürdüren İsrail’in hedeflerine büyük oranda ulaştığı ve hafta sonunda ... |
 |
|
 |
 |
|
Trump, "Belki İran artık bölgede barış ve uyuma doğru ilerleyebilir ve ben de İsrail'i aynı şeyi ... |
 |
|
 |
 |
|
MHP lideri Devlet Bahçeli, 28 Ocak'tan bu yana ilk kez partisinin TBMM Grup Toplantısı'na katılacak. ... |
 |
-
|
 |
 |
|
Bu gece motorinde 1,66 TL indirime gidilirken, hafta boyunca toplam indirimin 5 lirayı aşması bekleniyor. ... |
 |
|
 |
 |
|
İstanbul ve İzmir Cumhuriyet Başsavcılıklarınca müşterek yürütülen FETÖ soruşturmasında, 174’ü ... |
 |
|
 |
 |
|
ABD Temsilciler Meclisi idaresinin, Kongre çalışanlarının işyeriyle ilgili cihazlarda mesajlaşma ... |
 |
|
 |
 |
|
ABD Başkanı Trump'ın İran ve İsrail arasında ateşkes sağlandığını söylemesi sonrası petrol fiyatların geriledi. |
 |
-
|
 |
 |
|
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, gazeteci Fatih Altaylı'nın izinsiz ... |
 |
|
 |
 |
|
30 Haziran tarihinde görülecek olan CHP Kurultay davası öncesinde Kılıçdaroğlu'nu ziyaret eden ... |
 |
|
 |
 |
|
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 5 ay sonra ilk kez partisinin TBMM Grup Toplantısı'na katıldı. ... |
 |
|
 |
 |
|
Aksaray’da 24 yaşındaki bir kadının, zayıflamak için sık sık tükettiği poşetli bitki çayı sebebiyle ... |
 |
-
|
 |
 |
|
İsrail-İran savaşının patlak vermesi ve ABD'nin de fiilen dahil olmasıyla küresel piyasalarda dengeler altüst oldu. |
 |
|
 |
 |
|
ABD Başkanı Donald Trump'ın çatışmaların 12. gününde ateşkes ilanından sonra İran, İsrail'e füzeler ... |
 |
|
 |
 |
|
KRT çalışanlarının maaş ve yemek ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle başlattığı 20 günlük direniş ... |
 |
|
 |
 |
|
4 yıla kadar hapis cezası isteniyor |
 |
|
|
|
 |
|
 |
 |
ANKET |
|
 |
 |
|
|
|
|
 |


 |
Medya
Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden
kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan
haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması
durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır.
Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait
yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz. |
 |
|
|
|