İtalya'da spor gündemini üç ayı aşkın süredir meşgul eden şike skandalında, kulüp ve zanlılar hakkındaki suç duyuruları, İtalya Futbol Federasyonu savcısı Stefano Palazzi tarafından iki saatlik gecikmeyle açıklandı.
İddianamedeki skandala karıştıkları gerekçesiyle yargılanmaları istenen kulüp ve kişilerin sayısı 30 olarak açıklandı. Juventus, Milan, Fiorentina ve Lazio kulüplerinin İtalya Spor Talimatnamesinin 1. ve 6. maddesini ihlal ettikleri gerekçesiyle yargılanmaları kararlaştırıldı.
Konuya ilişkin kulüp ve zanlılara tebligatın yapılacağını belirten Palazzi, haklarında suç duyurusu yapılan kişilerin kimlikleri konusundaysa, "özel yaşamı koruma" ilkesi doğrultusunda bilgi veremeyeceklerini söyledi.
SUÇ DUYURUSUNA MESNET TEŞKİL EDEN MADDELER
İtalya Spor Talimatnamesi'ndeki 'genel yükümlülükler' adıyla düzenlenen 1. maddede, 'Disiplin kurulunun belirlediği normlara itaatle yükümlü olan kişiler, spor faaliyetlerine ilişkin her türlü konuda sadakat, dürüstlük ve doğruluk ilkelerine uygun davranmalıdırlar' denilmekte.
Aynı maddede, bu kuralı ihlal eden kulüplere verilecek cezanın, işlenen suçun ağırlığına göre, uyarıdan puan silme cezasına, gerekirse küme düşme ve şampiyonluk unvanının elinden alınmasına dek uzanabileceği belirtiliyor.
Suçun futbolcu veya hakem gibi profesyonel kişilerce işlenmesi durumunda ise verilecek cezanın uyarı ile meslekten ihraç arasında değişebilmesi öngörülüyor.
"Bir müsabakanın sonuç veya gidişatını değiştirmeye ya da sıralamada herhangi bir kesime avantaj sağlamaya yönelik her türlü faaliyet, hangi surette gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin sporda hilecilik olarak değerlendirilir" şeklindeki 6. maddede, bu kuralın ihlali durumunda verilecek cezalar ise daha ayrıntılı biçimde düzenleniyor. Kulübün 'dolaylı' sorumluluğunun olması durumunda verilecek cezaların, bir veya daha fazla puanın silinmesinden, küme düşürme veya şampiyonluk unvanının elinden alınmaya kadar varabileceği ifade ediliyor.
Kulübün 'doğrudan' sorumlu olduğunun görülmesi durumunda ise, mevcut ligde sıralamada en alta düşürme cezasına veya daha alt kümelerden birine düşürülme cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor.
6. maddenin futbolcu veya hakem gibi profesyonel kişilerce ihlali durumunda ise, 3 ila 5 yıl arasında görevden men cezasının yanı sıra meslekten ihracının da mümkün olduğu kaydediliyor.
2 AŞAMALI SÜREÇ
Skandalla ilgili 2 aşamalı bir süreç yaşanacak ve verilecek cezalar en geç 20 Temmuz'da açıklanacak.
Birinci süreç, suçlanan kesimler hakkındaki esas mahkemesi safhasından oluşuyor. Bu ilk aşamayı teşkil eden yargılama işlemi, Roma'daki Olimpiyat Stadı'nda gerçekleştirilecek. 27 Haziran'da başlayacak olan yargılamayı izlemek için daha şimdiden yüzlerce gazeteci akreditasyon başvurusunda bulundu.
Sanıkların savunmalarının alınmasının ardından, kararın açıklanması için Dünya Kupası'nın bitmesi beklenecek. Esas mahkeme safhası sonucunda, Disiplin Kurulu tarafından verilecek ceza veya beraat kararlarının 7-9 Temmuz arasında açıklanması öngörülüyor.
İkinci süreç ise, yargılanan kişilerin, dilerlerse kararları temyize götürmeleri aşamasından oluşuyor. Temyiz başvuruları da süratle değerlendirilerek karara bağlanacak. Temyiz aşamasının da son bulmasının ardından, konuya ilişkin nihai kararın ise en geç 20 Temmuz'da açıklanması planlanıyor.
TEMYİZ DIŞINDA İTİRAZ HAKKI YOK
Yargılanan ve cezaya çarptırılan kulüp ve kişilerin, temyiz başvurularının değerlendirilmesi neticesinde açıklanacak nihai karara başka herhangi bir kurum nezdinde itiraz hakları bulunmuyor.
Yargılama sürecinin belirlenen takvim dahilinde tamamlanmasıyla, kimin hangi ligde oynayacağı 2006-07 sezonu öncesinde netleşecek.