Babası da Türkiye'nin en özgürlükçü anayasası olduğu belirtilen 1960 Anayasa komisyonu başkan vekili Emin Paksüt.
Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar tarafından "AKP'nin kapatılma davası ile ilgili yaptığı telefon görüşmeleri"nde suç unsuru görülme şüphesi ile hakkında inceleme başlatılan Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt'ün soyağacı oldukça ilginç. Dedesi Ali Çetinkaya ve Babası Emin Paksüt'ün Türkiye Cumhuriyeti'nin dönüm noktaları denilebilecek zamanlarda yaptıkları ile yakın tarihe damga vurdular.
İTTİHATÇI ALİ ÇETİNKAYA
1878 yılında Afyon'da doğdu. Demirci ustası Ahmet Efendi’nin oğludur. Afyon Rüştiyesi'nde ve Bursa Askeri İdadisi'nde okudu. 1898’de Harp Okulu’nu bitirdi; Trablusgarp Savaşı’nda çarpıştı, I. Dünya Savaşı’nda Irak , Kafkasya ve Makedonya cephelerinde çarpıştı. Mondros Mütarekesi’nden sonra Ayvalık’taki 72. Alay Komutanlığı'na getirildi. 29 Mayıs 1919 Ayvalık’ı işgal eden Yunan ordusuna karşı ilk direnişi başlattı ve halkın da katılımını sağlayarak, Ayvalık Cephesini oluşturdu. Ayvalık'ta Yunan işgaline karşı atılan ilk kurşunun yeri olan Ayvalık Şehir Merkezin'de yeralan hakim tepede TSK Ali Çetinkaya İlk Kurşun Rehabilitasyon Merkezi Komutanlığı yeralmakta ve terör sebebi ile Şehit olan askeri personelin aileleri ve yine terör sebebi ile Gazi ünvanına sahip olan askeri personele hizmet vermektedir.
İttihat ve Terakki Cemiyeti üyesi olan Çetinkaya, 1920’de toplanan son Osmanlı Meclis-i Mebusanı’na milletvekili olarak girmişti ancak İstanbul’un işgali üzerine Malta sürgünleri arasında yer alarak yurttan uzaklaştırıldı. 1921’de serbest bırakıldı ve yurda dönerek Afyon mebusu olarak TBMM 1. Dönem’e katıldı.
Atatürk ile girdiği sert bir tartışmadan sonra suikaste kurban giden Ardahan Milletvekili Halit Paşa öldürülence gözler ona çevrildi. Ancak suikastle suçlanmadı. Atatürk'e karşı yapılacak İzmir suikasti olayında Kazım Karabekir'i yargıladı. Tarihçilerin iddialarına göre İsmet İnönü'nün araya girmesi ile Kazım Karabekir idam cezası almaktan kurtuldu.
İSTİKLAL MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINI YAPTI
1925'te Hilafetin kaldırılmasına tepki olarak başlayan isyan hareketlerine karşı kurulan İstiklal Mahkemelerinden başkanlık yaptı. Güneydoğu'da bir anda yayılma eğilimi gösteren Şeyh Sait isyanı ve diğer isyanların bastırılmasında önemli rol oynayan İstiklal Mahkemesi başkanlığını yaptı.
16 Şubat 1934'te Bayındırlık Bakanı oldu. Ankara'daki resmi dairelerin çoğu, Çetinkaya'nın beş yıl süren bakanlığı sırasında yapıldı.Bu görevi 3 Nisan 1939’a değin sürdü.
Cumhuriyetin ilk yıllarında önemli görevler alan Ali Çetinkaya, 1937'de Bayındırlık Bakanı olarak Almanya'ya bir yurtdışı seyahat gerçekleştirerek o dönemin Nazi Diktatörü Adolf Hitler'le görüşme yaptı.
1939-1940 yıllarında bir süre de Ulaştırma Bakanlığı yaptı. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Ulaştırma Bakanıdır. Bakanlığı sırasında demiryolu politikasının savunucusu olmuş ve 1200 km. demiryolu yaptırmıştır.
21 Şubat 1949 tarihinde İstanbul'da hayatını kaybetmiştir. Mezarı Afyon’dadır. Ayvalik'ın Alibey (eski adıyla Cunda) adasında bir anıtı bulunmaktadır. Anısına Antalya'nın en işlek caddelerinden birine Ali Çetinkaya Caddesi ismi verilmistir.
1949 yılında İstanbul'da ölen Ali Çetinkaya'nın oğlu Emin Çetinkaya da 1960 yılında siyasi hayatta ön plana çıktı.
EMİN ÇETİNKAYA 1960 ANAYASASI KOMİSYONUNDA
Dede Ali Çetinkaya'nın İstiklal Mahkemelerine başkanlık yapmasından sonra oğlu Emin Paksüt de hukukçu kişiliği ile gündeme geldi. Türkiye Cumhuriyeti'nin en özgürlükçü anayasası olarak bilinen 1960 Anayasasını hazırlayan komisyonun başkan vekilliğini yapan Emin Paksüt Muammer Aksoy, Doğan Avcıoğlu, Mümtaz Soysal gibi hukukçularla birlikte çalıştı. Anayasa Mahkemesinin hukuk sistemine ilk defa girişine öncülük eden Emin Paksüt, İsmet İnönü hükümetinde Bayındırlık Bakanı olarak da görev almıştı.
ÜÇÜNCÜ KUŞAK HUKUKÇU OSMAN PAKSÜT
1953 yılında Ankara'da doğan Osman Alifeyyaz Paksüt ilk, Orta ve Lise öğrenimini TED Ankara Koleji’nde yaptı. 1974’te Ankara Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1975’te Ankara Barosu’na kayıtlı serbest avukat olarak bir süre çalıştıktan sonra askerlik dönüşü 1977’te Dışişleri Bakanlığı’na girdi.
Türkiye’nin Tokyo, Lefkoşe (KKTC) Büyükelçiliklerinde ve Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile NATO Daimi temsilciliklerinde Katip, başkatip, Müsteşar ve Daimi Temsilci yazmanı olarak çeşitli dış görevlerde; AGİT Daire Başkanı, Birleşmiş Milletler İşleri Genel Müdür Yardımcısı gibi merkezi görevlerlnde bulunduktan sonra, Kasım 2002’de T.C. Bağdat Büyükelçisi, Kasım 2004’te de T.C. Helsinki Büyükelçisi oldu.
Helsinki Büyükelçisi iken, Temmuz 2005’te Cumburbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Üst Düzey Yönetici kontenjanından Anayasa Mahkemesi Asıl Üyeliği’ne seçildi.
FİZİKİ TAKİPTEKİ POLİS EKİBİNİ YAKALADI
Ancak Eşi Ferda Paksüt, Ergenekon soruşturma sürecinde aranan eski milletvekili ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Özel Kalem Müdürü Turhan Çömez ile yaptığı telefon görüşmeleri nedeniyle teknik takibe alındı. Telefonları dinlendi. Kendisi de eşi fiziki takibe de alındı. Kendisini izleyen polis ekibini yakalayınca Türkiye gündemine girdi. Bu durumu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği şikayet dilekçesi ile şikayet etti.
EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNÜ BASTIRIP YASADIŞI DELİL ARATTIRDI
Yasadışı olarak dinlendiğini ve izlendiğini ileri sürerek İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünü bastırdı. Ankara Cumhuriyet Başsavcığının talimatı ile İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesindeki yerleşkesinde bulunan, Organize Suçlar Şube Müdürlüğü, Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğünü müfettişlere arattırdı.
EŞİ ERGENEKON'DA SANIK OLDU
Eşi Ferda Paksüt'ün Anayasa Mahkemesindeki sekreterini arayarak kapatma davası ile ilgili bilgi aldığı bu durumu gazetecilerle ve Ergenekon soruşturmasında aranan sanıklarla paylaşarak kulis yaptığı, bu kulislerin de Ergenekon soruşturması kapsamında dinlendiği, 2. İddianamede Ferda Paksüt'ün sanık olması ile ortaya çıktı. 2. İddianamede bu detayların ortaya çıkması ile Osman Paksüt'ün Anayasa Mahkemesindeki sekreteri kendisinden habersiz ve onaysız olarak Haşim Kılıç tarafından değiştirildi.
KENDİSİ HAKKINDA İNCELEME BAŞLATILDI
Kendisi hakkında da eşinin telefonu üzerinden, AKP'nin kapatılma sürecinde yaptığı konuşmalarda suç unsuru olabileceği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi tarafından inceleme başlatıldı. (İhsan DEMİR - GAZETEPORT)