Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,7262
EURO
43,5888
IMKB
9.665,000
ALTIN
3.923,680
 
Hava Durumu ANKARA
5 / 18 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İŞSİZ ÖĞRETMENLER ÜCRETLİ KÖLE Mİ YAPILMAK İSTENİYOR?
İŞSİZ ÖĞRETMENLER  ÜCRETLİ KÖLE Mİ YAPILMAK İSTENİYOR?
 
Kadro açığı ücretli öğretmenlik uygulamasıyla kapatılmaya çalışılıyor.Ders başına 5 lira ödeyerek, ayda 300 liraya çalıştırılıyorlar.
 
4.9.2007 - 12:59

Erdal Şafak'ın yazısı...

Öğrencisiz öğretmenler.

Neredeyse bir aydır "İşsiz öğretmenler", tüm köşe yazarları gibi bizi de e-mail bombardımanına tutuyor.

Kimi gün Türk dili ve edebiyatı öğretmenlerinin sesi gür çıkıyor: "17 bini aşkın işsiz mezunuz. Lise sayısı artıyor ama öğretmen atama kadrosu azalıyor. 2003'te Türk dili ve edebiyatı dersleri için 1.099 öğretmen atanırken, 2006'da bu sayı 34'e düştü. Kamuoyu tepkisi ve liselerin 4 yıla çıkmasının etkisiyle hükümet geçen ay 400 atama yapmak zorunda kaldı. Bu bile okul sayısının, dolayısıyla öğretmen ihtiyacının daha az olduğu 2003'teki atamaların yarısını bulmuyor."

Kimi gün Fransızca ve Almanca öğretmenlerinin çığlığı vicdanımızı sızlatıyor: "Onlarca üniversitede İngilizce dışında birçok yabancı dil öğretmenliği eğitimi veriliyor. Her yıl yüzlerce genç bu bölümlere girerken, yüzlercesi de mezun oluyor. Ancak bakanlık İngilizce dışındaki yabancı dil öğretmenlerine ihtiyaç olmadığını söylüyor."

Bazen tüm branş öğretmenlerinin ağıtı yükseliyor: "İşsiz lise branş öğretmeni sayısı resmi verilere göre 100 bini geçti. Ama her atama döneminde lise branşlarına ayrılan kadrolar 15, 20, 30 gibi komik sayılarda kalıyor. Sürekli yeni liseler açtıklarını söyleyen Milli Eğitim Bakanı'na soruyoruz; peki bu yeni liselerde hiç öğretmen açığı oluşmuyor mu?"

Cevabını da veriyorlar: "Kadro açığı ücretli öğretmenlik uygulamasıyla kapatılmaya çalışılıyor. Eğitim camiasında ' Ücretli kölelik' diye anılan bu sisteme göre, il veya ilçe milli eğitim müdürlükleri ihtiyaç bulunan branşlarda ücretli öğretmen görevlendiriyor. Onları ders başına 5 lira ödeyerek, ayda 300 liraya çalıştırıyor. Böylece kadrolu atayıp 930 lira maaş vermekten kurtuluyor." Bir gün okul öncesi öğretmenliği mezunları seslerini duyurmaya çalışıyorlar, ertesi gün matematik öğretmenleri kuyruğa giriyorlar.

Değersiz diploma fabrikası

Sorun şu: Halen Türkiye'de 200 bini aşkın işsiz öğretmen var. 200 bin öğrencisiz öğretmen. 200 bin susuz çiçek. AK Parti iktidara geldiğinde bu sayı 60 bin kadardı. Önlem alınmazsa her yıl en az 50 bin artışla 10-15 yıl sonra işsiz öğretmenler ordusu 1 milyon kişiye ulaşacak. Bakanlık ihtiyaç duyduğu öğretmenleri Kamu Personel Sınavı (KPS) ile alıyor. Bu yıl 205 bin işsiz öğretmen sınava girdi, 19 bin kadarı kazandı. 10 yıl sonra 1 milyonu aşkın öğretmenle sınav yapılacak, KPS yeni bir ÖSS trajedisine dönüşecek.

Bir başka sorun şu: 67 üniversitede görevi öğretmen yetiştirmek olan eğitim fakültesi bulunuyor. Bu fakültelere yüksek kontenjanlar veriliyor.

Üçüncü sorun şu: Kontenjanların bakanlık ve YÖK koordinasyonuyla belirlenmesi gerekiyor. Ancak iki kurum savaş halinde. Bakanlık kopukluğun sorumluluğunu YÖK'e yüklüyor, kurumu "İktidara karşı sistemli muhalefet yapmak"la suçluyor. YÖK ise sessizliğini koruyor ama yaraya neşter atılmadığı için eğitim fakülteleri diplomalı işsizler yetiştirmeye devam ediyor.

Son dönemde ciddi biçimde örgütlenen işsiz öğretmenlerle eğitimcilerin sendikaları, sorunun tek çözümü olduğunu savunuyorlar: Eğitim fakültelerine ihtiyaç kadar öğrenci almak, yani kontenjanları iyice budamak. Bir de örnek gösteriyorlar: Mezunları açıkta kalmayan Polis Meslek Yüksekokulları.

Bakanlık yetkilileri, yeni Anayasa ile YÖK sorununun aşılmasından sonra bu çözümü hayata geçireceklerini söyleyip, "Sabır" tavsiye ediyorlar.

Gelin de o sabrı 30 yaşında hâlâ anne-baba eline bakan 200 bin işsiz öğretmenden bekleyin. Hepsi de barut fıçısı gibi. Patlamaya hazır.

 

kaynak: memurlar.net



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


HANGİ KURULUŞ NE KADAR BURS VERİYOR

ÜNİVERSİTE HARÇLARINA ZAM GELİYOR

ÖĞRENCİ YURTLARINDA TANITIM GÜNLERİ BAŞLIYOR
»  ÜNİVERSİTE HOCALARIDA "HAZIRLIK ÖDENEĞİ"İSTİYOR
»  TARIM İŞÇİSİ ÇOCUKLARA TELAFİ EĞİTİMİ
»  "YEŞİL KUTU " ÖĞRETMEN EĞİTİMLERİ BAŞLIYOR
»  OSS BİRİNCİSİNE ÖDÜL OTOMOBİL VERİLDİ
»  MİLLİ EĞİTİM'DE TORPİL İDDİASI
»  BAŞBAKAN DURMAK YOK DEDİ BUNLAR KOŞTU
»  KOKULU KALEM VE SİLGİLERİN TEHLİKESİ
»  VELİLERE UYARI: KAYIT PARASI YASAL DEĞİL
»  MEB ÖĞRETMENLERİN SORULARINI CEVAPLAYACAK
»  ÖSS'Yİ KAZANANLARA TEK DERSTEN SINAV HAKKI
»  OKUL SERVİS ÜCRETLERİ ZAMLANDI
»  OKS SONUÇLARI AÇIKLANDI 100 BİN ÖĞRENCİ AÇIKTA KALDI
»  SEVİYE TESPİT SINAVI BAŞVURULARI BAŞLADI
»  İŞTE OKS YERLEŞTİRME SONUÇLARI
»  MEB 158 MİLYON 700 BEDAVA KİTAP DAĞITACAK
»  TÜRBANLI ÖĞRENCİE ÜNİVERSİTE YOLU AÇILIYOR
»  MİLLİ EĞİTİM'DE MİLLETVEKİLİ OLAMAYANA TERFİ KIYAĞI
»  TEZİÇ'TEN SONRA YÖK'ÜN BAŞINA KİM GELEBİLİR?
»  TEK DERSTEN KALAN LİSELİYE SINAV MÜJDESİ
»  FLAŞ.. FLAŞ.. LİSE SON SINIF ÖĞRENCİLERİNE TEK DERS HAKKI
»  20 BİN ÖĞRETMEN'İN ATAMASI YAPILDI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.