Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
40,3912
EURO
47,0429
IMKB
10.366,000
ALTIN
4.347,240
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 32 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İŞTE YENİ REFORM PAKETİ
İŞTE YENİ REFORM PAKETİ
 
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'deki reform sürecinin ''dinamik ve sürekli'' olduğunu söyleyerek, yavaşladığının ya da durduğunun düşünülmesine rağmen bunun doğru olmadığını, ''sürecin devamında çok kararlı olduklarını'' bildirdi.
 
12.4.2006 - 13:04
      Gül, Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, yeni reform paketini açıkladı.
      Türkiye'nin demokratikleşmesine özen gösterdiklerini dile getiren Bakan Gül, TBMM'nin desteğiyle, iktidar ve muhalefet elbirliği ile önemli yasaları çıkardıklarını kaydetti. Önceki hükümetler döneminde başlayan bu süreçte Anayasa'nın üçte birinin değiştirildiğini hatırlatan Gül, Türkiye'deki demokratik yapının giderek güçlendirilerek, bu çerçevede 8 reform paketi çıkarıldığını anımsattı.
      Bakan Gül, önemli kanunların çıkarıldığını söyleyerek, ''Ama bu süreç sürekli bir süreçtir, iyileştirmenin sonu yoktur. Önemli olan gittiğiniz istikamettir. Reform süreci daima dinamik tutulması gereken bir süreçtir'' diye konuştu.
      Gül, bu nedenle yeni bir reform paketi hazırladıklarını belirterek, siyasi ve ekonomik reformların bir bütün olduğunu, içerden ve dışardan gelen şoklara karşı Türk ekonomisinin artık daha sağlam hale geldiğini bildirdi. Gül, bu süreç sayesinde eskiden tabu olarak düşünülen şeylerin artık yasak olmaktan çıktığını belirterek, şunları kaydetti:
      ''Bu sürecin devamında çok kararlıyız. Bazıları reform sürecinin durduğunu ve hatta geriye gidiş olduğunu düşünebilir ama bu doğru değil. Daha önemli yasa değişiklikleri önceden yapıldığı için bundan sonrakiler uygulama ile ilgili adımlardır.'' Uygulamayla eksikliklerin giderilmesiyle ilgili adımların atılacağını, hala çıkartılacak yasalar bulunduğunu belirten Gül, kamu görevlileri ile siyasetçilerin daha hesap verebilir hale gelmesi ve etik kurallarının daha iyi uygulanması, bürokrasinin daha etkin çalışması gibi konuların hükümetin birinci öncelikleri olduğunu kaydetti.
     
     TBMM'DE BEKLEYEN YASALAR

      Bakan Gül, reform paketinin birinci ayağı çerçevesinde halen TBMM gündeminde bekleyen kanun tasarılarının bulunduğunu söyleyerek, bu tasarıları TBMM tatile girmeden önce yasalaştırmak istediklerini bildirdi.
      Gül, bu tasarıları, ''Kamu Denetçiliği Kurumu tasarısı, Sayıştay Kanunu Teklifi, Özel Öğretimler Kanunu'nda değişiklik yapılması hakkında kanun tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonu'na sevk edilmiş olan Vakıflar Kanunu Tasarısı, İskan Kanunu Tasarısı'' olarak sıraladı.
      Kamu denetçiliği olarak bilinen ombudsmanlığın aslında halkın avukatlığı anlamına geldiğini söyleyen Gül, kamu ile vatandaşlar arasında varolan sorunları mahkemelere taşıyıp yıllar harcamak istemediklerini belirtti. Gül, bu sorunların pratik şekilde çözümlenmesini hedefleyen yasayı kısa bir süre içinde çıkartacaklarını kaydetti.
      Bakan Gül, Sayıştay kanunu teklifinin de Plan ve Bütçe Komisyonu'nda olduğunu anımsatarak, bunun aslında şeffaflıkla ilgili bir kanun olduğunu, ilgili anayasa değişikliğinin önceden yapıldığını, şimdikinin ise uygulama ile ilgili olduğunu bildirdi. Gül, bu yasa ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) kontrolündeki devlet mallarının ve TSK harcamalarının TBMM adına Sayıştay tarafından denetlenmesinin amaçlandığını kaydetti.
      Özel Öğretimler Kanunu'nda değişiklik yapılması hakkında kanun tasarısının yabancı okullarla ilgili bir düzenleme olduğunu söyleyen Gül, bunun da aslında beklenen bir kanun olduğunu bildirdi.
      Vakıflar Kanunu tasarısının Plan ve Bütçe Komisyonu'na sevk edildiğini hatırlatan Gül, vakıfların çok özel bir yeri bulunduğunu çünkü Türkiye'nin, Osmanlı geçmişi ve çok zengin bir tarih birikimi olan bir ülke olduğunu belirtti. Gül, vakıfların günümüz koşullarına uyarlanması, vakıf eserlerinin kazandırılması gibi konuların yanı sıra cemaat vakıfları ile ilgili sorunların giderilmesinin de söz konusu olduğunu kaydetti. Vakıflar denilince bunun sadece Müslüman vakıfları anlamına gelmediğini, eskiden Osmanlı şimdi Türkiye toprakları üzerinde birçok vakıf bulunduğunu söyleyen Gül, gayrimüslim cemaatlerin de bazı sorunları bulunduğunu, bu yasa ile bu sorunların giderildiğini bildirdi.
      Gül, İskan Kanunu tasarısının da göçmen vatandaşların sorunları ile ilgili olduğunu belirtti.
     
     REFORMLAR SÜRECEK

      Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, hükümetin demokratik, ekonomik ve sosyal reform sürecini daha ileri noktalara götürmede kararlı olduğunu söyledi.
      Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, yeni reform paketini açıklayan Gül, iyileştirmenin sonunun olmadığını belirterek, "Önemli olan gittiğiniz istikamettir. Türkiye'nin istikameti daha çok demokratikleşmedir, bireysel hak ve özgürlüklerin çok daha pekiştirilmesidir" dedi.
      Türkiye'nin açık bir toplum olduğunu belirten Gül, reformların Türkiye'yi daha güçlü kılacağını kaydetti. Gül, "Hükümetimiz reform sürecini daha ileri noktalara götürmede kararlıdır" diye konuştu.
      Bakan Gül, reform paketi çerçevesinde hükümetin bazı yeni kanun tasarılarını süratle TBMM'ye sevk etme kararı aldığını söyledi. Gül, bu paketin içinde yer alan kanun tasarılarını, "idari usul kanun tasarısı", "idari yargı usulü kanun tasarısı", "siyasetin finansmanına dair kanun tasarısı", "siyasi etik komisyonu kurulmasına dair kanun tasarısı" şeklinde sıraladı.
      Gül, bu kanun tasarılarının, "hesap verebilme, şeffaflık ve etik kuralların uygulanmasıyla" ilgili olduğunu kaydetti.
      TBMM'ye sevk edilecek bir başka kanun tasarısının, "askeri mahkemeler kuruluşu ve yargılama usulü kanununun bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı" olduğunu belirten Gül, bununla da sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasının minimum noktaya getirileceğini bildirdi.
      Bu yasal düzenlemelerle "şeffaflık, etik davranış ilkeleri ve sivil asker ilişkileri" gibi alanlarda ciddi ilerlemeler kaydedileceğini belirten Gül, bu kanun tasarılarının en kısa sürede TBMM'de yasalaşmasını arzu ettiklerini söyledi.
     
     YENİ DÜZENLEMELER

      Paketin üçüncü ayağıyla yeni yasal düzenlemelerin yanı sıra birtakım idari tedbirler alarak reform sürecini ileri taşımak istediklerini söyleyen Gül, bu çerçevede Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nın yeniden yapılandırılacağını kaydetti. Bakan Gül, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nı daha bağımsız, kendi başına hareket eden bir yapıya kavuşturmayı hedeflediklerini söyledi. Gül, ikinci bir düzenleme olarak da Devlet Bakanı Beşir Atalay'ın başkanlığında yürütülen "Türkiye'de Saydamlığın Artırılması ve Kamuda Etkin Yönetimin Geliştirilmesi Komisyonu" veya bu komisyonun sekreterya hizmetlerini yerine getiren "Başbakanlık Teftiş Kurulu"nun, Türkiye'de iyi yönetişim ve şeffaflığın artırılması ile yolsuzlukla mücadele eden kurumlar arasında koordinasyonun sağlanmasıyla görevlendirileceğini belirtti.
     
     ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER

      Gül, paketin dördüncü ayağını, çeşitli uluslararası sözleşmelerin onaylanarak yürürlüğe girmesinin oluşturduğunu söyledi.
      Bütün insanların en çağdaş standartlara ulaşmasıyla ilgili bu sözleşmelerin birçoğunun imzalandığını ve meclis onayından geçtiğini, hükümetin bunda çok başarılı olduğunu belirten Gül, ancak imzalanıp da meclis onayına sunulmayan bazı sözleşmelerin olduğunu kaydetti.
      Gül, bunları şöyle sıraladı:
      "BM yolsuzlukla mücadele sözleşmesinin onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun tasarısı, İnsan hakları ve ana hürriyetlerini korumaya dair sözleşmenin oluşturduğu denetim mekanizmasının değiştirilmesini ilişkin 14 nolu protokolün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun tasarısı, Gözden geçirilmiş Avrupa sosyal şartının onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun tasarısı, Avrupa sosyal şartına değişiklik getiren protokolün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun tasarısı."

     


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


AVRUPA'NIN YÜZDE 68'İ TÜRKİYE'YE KARŞI

"HER SAVCIYA ARABA İÇİN ŞARTLAR MÜSAİT DEĞİL"

OSMANLI HOŞGÖRÜSÜ YALANMIŞ!
»  "O KADAR ZENGİNMİYİZ"!
»  ŞEMDİNLE'DE AT İZİ, İT İZİ'NE KARIŞMIŞ
»  ŞIRNAK'TA 11 PKK'LI ÖLDÜRÜLDÜ
»  BERHAN ŞİMŞEK'E GAZETE İLANIYLA KINAMA!
»  BAKAN PEPE'DEN, İNSANIN KANINI DONDURAN AÇIKLAMA
»  KÜRTÇE NİKAHA SORUŞTURMA
»  OSMAN BAYDEMİR İÇİN DESTEK TURU
»  İRAN AÇIKLADI, ABD TEPKİ KOYDU
»  
»  DANIŞTAY'DA NEFES KESEN BAŞKANLIK SEÇİMİ
»  YEŞİL SERMAYE MAĞDURLARINA MÜJDELİ HABER
»  ERDOĞAN, PKK'YA AF İSTEYEN VEKİLLERE SERT ÇIKTI
»  KAMU ALACAKLARININ TAHSİLİNE YENİ DÜZENLEME
»  SAHTE DOKTORA ÜÇ YIL HAPİS CEZASI GELİYOR
»  ÇİLLER, ABD'YE GİTTİ
»  NÜKLEER REAKTÖRDE ‘CANDU’ TİPİ ÖNERİSİ
»  ERDOĞAN, AVRUPA KARMA FUTBOL TAKIMINDA
»  BAYKAL, MECLİS GRUBUNDA ERDOĞAN'A FENA YÜKLENDİ
»  PARA CEZALARI ARTTIRILDI
»  "73 MİLYONU İLGİLENDİREN BİR DEVRİM PAKETİ AÇIYORUZ"
»  CHP'Lİ ELEKDAĞ İLE ABD BÜYÜKELÇİSİ'NİN PKK KAVGASI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.