Maliye Bakanı Naci Ağbal, otomobil piyasasındaki sıkıntıların çözümü ve teknik mevzuattaki belirsizliklerin giderilmesi konularında yarın Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) yetkilileri ile bir kez daha bir araya gelecek. Geçtiğimiz günlerde OYDER’in 7’inci Kongresine katılan Bakan Ağbal’dan otomobil piyasanın canlandırılması yönelik talepler dile getirilmişti.
Bu kapsamda OYDER, ikinci el otomobil satışında satış fiyatı üzerinden KDV uygulamasından vazgeçilmesini, 20 yaş üzeri araçlarda ‘ÖTV indirimi teşviki’ ve galerilerdeki test araçlarının KDV’den muaf tutulması ile ilgili talepleri vardı. 21 MİLYON ARACIN 3,5 MİLYONU HURDA Edinilen bilgiye göre, trafiğe kayıtlı araç sayısı her yıl ortalama yüzde 5’in üzerinde artıyor. Bu kapsamda, 2016 yılı Şubat ayında 19 milyon 994 bin 472 olan trafikteki araç sayısı, bu yıl 21 milyon 90 bin 424 adede çıktı. Türkiye genelinde ise 3,5 milyonundan fazla aracın 20 yaş üzerinde olduğu belirtiliyor.
Otomotiv sektörünün Türkiye’de Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Maliye, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ve İçişleri bakanlıklarını ilgilendirdiğine dikkat çeken OYDER yetkilileri, 20 yaş üzeri hurda araç sınıfında ÖTV indirimi ile getirilecek teşvikin hem çevre ve hem de ekonomi açısından faydalı olacağına dikkat çekti. MAKTU VE NİSPİ DESTEK ÖNGÖRÜLÜYOR
Konunun geçtiğimiz haftalarda Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) ele alınmasının kararlaştırıldığı ancak, otomotiv satıcıları ile bazı detayların daha ele alınması kararı üzerine geri çekildiğine işaret eden yetkililer, 2 milyondan fazla aracın trafikten çekilmesinin öngörüldüğü düzenlemede araçların yaş grubuna göre sınıflandırılacağını belirttiler.
Bu çerçevede 1997 yılı öncesi araçlarla ilgili ‘maktu tutar’ın da olabileceğine dikkat çekilirken, böylece satın alınacak düşük motor hacmindeki yeni otomobiller için maktu tutar üzerinden bir ÖTV indirimi üzerinde durulduğu belirtildi.
Yine satın alınacak otomobilin ÖTV’sinde motor silindir hacmine göre belli bir nispi oranda indirim olabileceği de belirtiliyor. Bu planlamalar çerçevesinde 1600 cc için yüzde 30, 1600-2000 cc arası için yüzde 10, 2000 cc silindir hacmindekiler için yüzde 5 ÖTV indirimi üzerinde de durulduğu ifade ediliyor. Üzerinde durulan hesaplamalardan birinin de hurda teşvikinin 1997-1992 arası araçlar için 7 bin 500 lira, 92-87 yılları arası için 6 bin lira, 1987 yılı öncesi için 4 bin 500 lira planlanması olduğu öğrenildi.
MALİYE’NİN OTOMOTİVDEN ALACAĞI ÖNEMLİ Otomotiv sektörü ve otomotiv yan sanayiye de büyük bir dinamizm katacağı beklenen hurda teşviki, hurda ithalatını da düşüreceği gibi, iç pazarda otomobil talebine de destek getireceği belirtiliyor. Bunun yanı sıra, düzenleme Maliye Bakanlığı’nın otomobil satışlarından elde ettiği ÖTV ve KDV gelirlerinde de artış sağlayacak. Maliye Bakanlığı, 2017 yılında toplam 136,5 milyar lira ÖTV gelirinin, 19,8 milyar lira da motorlu taşıt araçlarından gelmesini planlıyor. Yine, 2017’de toplam 511.1 milyar lira vergi gelirinin yaklaşık yüzde 4’ü motorlu taşıt araçları üzerinden ÖTV olarak tahsil edilecek.
Satın alınan benzinli/dizel bir otomobil üzerinden motor hacminin yanı sıra değer artış kriterine göre yüzde 45, yüzde 90 veya yüzde 145 ÖTV ve (hesaplanan ÖTV de matraha dahil olmak üzere) yüzde 18 de KDV tahsil ediliyor. KUTU..KUTU.. OYDER yetkilileri, 2106’da otomobil pazarının yüzde 4,3 arttığını, hafif ticari pazarının ise yüzde 6,5 küçüldüğünü, yıllık toplam otomobil ve hafif ticari satış adedinin 983 bin 720 olduğu dile getiriyor. Bu yılki iyimser senaryoya göre yüzde 5 ila 10 oranında, kötümser senaryoya göre ise yüzde 20 daralma beklendiğini söyleyen OYDER, “Özellikle yılın ilk 6 ayının oldukça sıkıntılı geçeceği bekleniyor. İkinci 6 ay umuyoruz ki biraz daha olumlu geçebilir. Dolayısıyla hurda teşviki sektörde toparlayıcı olur. 21,8 milyon motorlu kara taşıtı var. Bunların 11,1 milyonu otomobil. Yollarımızda 3,5 milyon 16 yaş üstü araç var. AB’deki gibi sürekli bir hurda teşviki uygulanmalı. Tüm sektör dernekleri olarak ilgili kurumlarla görüşlerimizi sıklıkla paylaşıyoruz. Eski teknolojili, yüksek yakıt tüketen, çevreye zararlı, hayati ve yaralanmalı kazalara sebebiyet veren araçlar karayollarımızdan kaldırılmalı. Bu konuda hızlı bir düzenleme pazardaki daralmayı azaltabilir” değerlendirmesi yaptılar.