![]() |
PETKİM Petrokimya Holding şirketlerinden Socar&Turcas Rafineri A.Ş. tarafından 4.5 milyar dolarlık yatırımla kurulacak Ege Petrokimya Rafinerisi'nin yeri tartışma konusu oldu. Rafinerici ve Depolama Lisansı'nı Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş'ın elinden Ankara'da alan PETKİM yönetimi, kısa bir süre sonra rafineri yerinin davalık olduğu yönündeki iddialar konusunda Borsa'ya açıklamada bulunmuştu. Yetkililer, dava konusunda kendilerine böyle bir bilginin ulaşmadığını, rafinerinin kurulacağı yerin ise Orman İdaresi ile bir ilgisinin olmadığını belirtmişti.
'LİSANSI ÖNCE BİZ ALDIK'
PETKİM'in Borsa'daki açıklamalarına yanıt veren İstanbul merkezli Buhar Enerji A.Ş'den yapılan açıklamada, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) açtığı ihale sonucunda 16 Eylül 2009 tarihinde 39 yıllık işletme hakkını kazandıklarını belirtildi. "Jeotermal sahamızdaki kaynağın MTA tarafından tepit edilmesi 1990'lı yılların başlarına uzanmakta olup, kaynağın işletme safhasına gelmesi şirketimizin işletme ruhsatını edinmesi ile gerçekleşmiştir" denilen açıklamada, devletin kaynağı bulma ve sahip olma tarihi de başta olmak üzere şirketin işletme ruhsatını haketme tarihinin de rafineri izninden önce olduğu dile getirildi. Açıklamada ayrıca, "Dolayısıyla rafineri izninin veriliş tarihinde şirketimizin aynı saha üzerinde hukuki anlamda kazanılmış hakları mevcut ve tartışılmazdır" denildi.
DAVA SONUÇLARI BEKLENİYOR
Yeraltı kaynaklarının üzerindeki yapılaşmaların kaynağın kapatılması ve bir daha kullanılmaması anlamına geldiğini belirten yetkililer, rafineriden çıkan çevresel atıkların da jeotermal kaynağını olumsuz etkileyeceğini iddia ettiler. Yasalarda yeraltı kaynaklarının arsa sahibinin mülkiyetinde olmadığının öngörüldüğünü de hatırlatan yetkililer, bu konudan kaynaklanan karşılıklı davaların sonuçlanmasını beklediklerini kaydettiler.
RAFİNERİ YERİ DEĞİŞTİRİLSİN TALEBİ
Şirketin büyük tartışmalara meydan vermemek için bugüne kadar sessiz kaldığını dile getirildiği açıklama şöyle devam etti:
"İlgili rafineri yatırımının halihazırda yenilenebilir enerji alanı olarak tespit edilmiş bu sahaya yapılması ülke kaynaklarının kullanımı açısından sakıncalıdır. Bu yatırımın yeraltı kaynağı olmayan bir noktaya alınması rasyonel ve mümkündür, teşvik edilmelidir."
Açıklamada ayrıca devletin sahibi, şirketin işleticisi olduğu yenilenebilir enerji kaynaklarının yok edilmemesi için gereken yeni davaların da açılacağı uyarısında bulunuldu.