![]() |
İNTERNET Andıcı soruşturması dosyası, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'den resmi yazı ile istendi. Edinilen bilgiye göre dün savcıya ulaşan yazıda, soruşturma dosyasının generallerle ilgili kısmının Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'ya 24 saat içerisinde devredilmesi istendi. Ancak Öz istenilen dosyaları henüz gönderilmedi.
Yıllık izinde olan Başsavcı Aykut Cengiz Engin’in süreci yakından takip ettiği, kendisi gibi yıllık izinde olan Başsavcı vekili Turan Çolakkadı'yı arayarak dosyanin istenmesini istediği belirtiliyor. Doğan Haber Ajansı’nın (DHA) Adli çevrelerden ulaştığı bilgilere göre, izinde olan Çolakkadı, Başsavcı Engin'in bu talebi üzerine dün öğle saatlerinde adliyeye geldi. Çolakkadı, kendisine vekalet eden Savcı Rasim Işıkaltın'la görüştü ve söz konusu dosyanın Öz'den istemesi için sürecin başlatılmasını istedi. Bu gelişmeler üzerine Savcı Işıkaltın resmi yazıyı hazırlayan ve altına imza koyan isim oldu. Öz'den dosyayı isteyen yazıda Savcı Işıkaltın'ın unvanı, “Başsavcı Vekili ve parantez içinde (Geçici)" olarak yazıldı. DHA'nın ulaştığı bilgileri göre “Geçici Başsavcı Vekilliği" uygulaması ilk kez bu yazışmada uygulandı.
IĞSIZ'IN AVUKATI ÖNCE GELECEĞİZ DEDİ
Genelkurmay'da hazırlandığı iddia edilen “İnternet Andıcı" ile ilgili soruşturma kapsamında aralarında 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız ve Genelkurmay Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu'nun da yer aldığı 19 şüpheli Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz tarafından ifadeye çağırılmıştı. Kendisine davetiye gönderilen Orgeneral Iğsız ve diğer şüphelilerin avukatları ve merkez komutanlığı yetkilileri savcı Öz'ü arayarak ifadeye gelecekleri tarihi bildirdiği Iğsız'ın avukatının savcıyı arayarak kendilerine tanınan sürenin son günü saat saat 10:00'da geleceklerini söylediği öğrenildi.
BAŞSAVCIDAN “İFADE DAVETİYESİNİ GERİ ÇEK” TALEBİ
Edinilen bilgiye göre bu süreçte de ilginç bir gelişme yaşandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz ifadeye çağrılan isimlerle ilgili davetiyelerin geri çekilmesini istedi. Söz konusu talep Savcı Zekeriya Öz’e iletildi. Bu aşamada da kritik bir gelişme yaşandı. Cengiz'in bu isteğine olumsuz yanıt verdiği öğrenilen Öz'ün süreci devam ettirdiği, davetiyeyi geri çekmesinin mümkün olamayacağını söylediği öğrenildi.
BAŞSAVCI- ÖZ ANLAŞMAZLIĞI
Talebi karşılanmayan Başsavcı Aykut Cengiz Engin’le soruşturmayı yürüten Öz’ün arasında gerginliğin yaşandığı gerginliğin tırmandığı belirtiliyor. Adliye kaynaklarından sızan bilgilere göre bu süreçte Engin’in savcı Öz'e, “Şüphelilere sağlık raporu almalarını söyle" yönünde yeni bir talepte bulunduğu Öz'ün de “Benim böyle bir şey söylemem söz konusu olamaz” diyerek talebi reddettiği ileri sürülüyor. .
YÜZBAŞI EMİR DOĞRULTUSUNDA RAPOR ALDIĞINI SÖYLEDİ-
Öte yandan soruşturma kapsamında hakkında yakalama emri çıkan ve Savcı öz'e dün ifade veren Yüzbaşı Murat Uslukılıç'ın da ifade sırasında, “Ben süresi içerisinde ifade vermeye gelecektim. İstanbul'daki Merkez Komutanlığına geldim ancak bana verilen emir üzerine sağlık raporu aldım" şeklinde ifade verdiği iddia ediliyor.
Başsavcı Aykut Cengiz Engin konuştu
Sözkonusu talepler eski tarihli ve işbölümü çerçevesindedir
İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, "İnternet Andıcı Soruşturması" dosyasının Savcı Zekeriya Öz’den istenmesi ve bu süreçte ortaya atılan iddialarla ilgili Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) sorularını yanıtladı.
Yıllık izinde olduğunu söyleyen Aykut Cengiz Engin söz konusu dosyanın istenmesiyle ilgili talebin iş bölümü çerçevesinde yapıldığını ve yeni olmadığını söyledi. DHA’nın sorularını telefonla yanıtlayan Engin, generallerle ilgili ifade davetlerinin geri çekilmesini Savcı Zekeriya Öz’den talep ettiği, bu olmayınca adı geçen isimlerin rapor alması yönünde bir formülü yine Öz’e önerdiği yolundaki iddiaların ise asılsız olduğunu söyledi.
18.08.2010-VATAN