DONANMADAKİ OPERASYON, CASUSLUĞA UZANDI!

27 Ekim 2010 Çarşamba  07:51

'Şantaj ve askeri casusluk' iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, 45'i muvazzaf asker toplam 49 kişiye yönelik operasyon çerçevesinde, TÜBİTAK ve Genelkurmay Başkanlığı Elektronik Sistemler Komutanlığının da (GES) aralarında bulunduğu 100'e yakın adreste arama yapıldığı öğrenildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcılarından Fikret Seçen'in yürüttüğü soruşturma kapsamında, İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Gölcük ve Karamürsel gibi il ve ilçelerin de aralarında bulunduğu 9 şehirde, 4'ü TÜBİTAK görevlisi, 45'i muvazzaf asker toplam 49 kişiye yönelik, TÜBİTAK ve Genelkurmay Başkanlığı GES Komutanlığının da olduğu 100'e yakın adreste operasyon gerçekleştiği belirtildi.

Adreslerde yapılan aramaların, şüphelilere yönelik Türk Ceza Kanunu'nda yer alan, 'Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri yok etmek, tahrip etmek ve bunlar üzerinde sahtecilik yapmak', 'Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek' ve 'Gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek' suçlamaları iddiasıyla gerçekleştiği ifade edildi.

Genelkurmay Başkanlığı GES Komutanlığı ve TÜBİTAK'ta yapılan aramalarda Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıklarına ait belgelerin ele geçirildiği, soruşturma şüphelilerinin yabancı servislerle irtibatlarının da araştırıldığı kaydedildi.

-14 KİŞİ, 8 KASIMDAN SONRA İFADEYE GELECEK-
Kendilerine yönelik operasyon yapılanlardan 4 TÜBİTAK görevlisinin de yer aldığı 35 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilen soruşturma kapsamında, haklarında 'zorla getirilme' kararı verilen Tuğamiraller Şafak Yürekli ile Fahri Can Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 14 kişinin, ifade vermeleri için, 8 Kasım 2010'dan itibaren Merkez Komutanlığı görevlilerince Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine getirilmelerinin istendiği öğrenildi.

Soruşturma kapsamında, çok sayıda asker ve askeri öğrencinin Merkez Komutanlığında talimatla ifadeleri alınmıştı. Soruşturma dosyasından ayrılan 'fuhuş' suçlamalarına yönelik dosya kapsamında 23 kişi tutuklanmıştı.

Bu kapsamda, emekli Tuğamiral Türker Ertürk, Tümamiral Mücait Şişlioğlu, Koramiral Deniz Cora, Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz ve Tuğamiral Sinan Ertuğrul'un 'mağdur' sıfatıyla ifadeleri alınmıştı.

Soruşturmada, TÜBİTAK ve Genelkurmay Başkanlığı, savcılığın talebi üzerine bazı şüphelilerin evinde ele geçirilen belgelerin 'Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeler' olduğuna dair rapor göndermişti.

Bahriye’de faaliyet gösterdiği öne sürülen fuhuş çetesi soruşturması sırasında ele geçen bazı belgelerin “devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeler” olduğunun belirlenmesi üzerine başlatılan “casusluk ve şantaj” operasyonunda 9 ilde çoğu muvazzaf asker 35 kişi gözaltına alındı. 2 amiral ve 5 kurmay albayın da aralarında bulunduğu 14 askerin zorla ifadeye getirilmesi kararlaştırıldı.

Bülent CEYHAN-Salih AYDIN-Nihat ULUDAĞ/AHT/Enis YILDIRIM/ANKARA

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde bazı üst düzey komutanları ve bürokratları ‘fuhuş tuzağı’na düşürerek, görüntülerle ve sakladıkları iç çamaşırlarıyla şantaj yaptıkları iddia edilen çeteye yönelik operasyon yeni boyut kazandı. Casusluk ve şantaj amaçlı özel hayatın gizliliğini ihlal eden bilgileri ele geçirdiği ileri sürülen çeteye yönelik operasyonda 9 ilde 35 kişi gözaltına alındı. Operasyon kapsamında 49 şüpheliyle ilgili olarak Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı’nın (GES) ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın da aralarında bulunduğu yaklaşık 100 adreste arama yapıldı.

BEKLENEN RAPOR GELDİ
‘Donanma’da fuhuş çetesi’ soruşturması sırasında bir albayda ele geçen belgeler Genelkurmay Başkanlığı ve TÜBİTAK tarafından Deniz, Hava ve Kara Kuvvetleri ile TÜBİ- TAK’a ait ‘devletin güvenliğini ilgilendiren gizli belgeler’ olarak değerlendirildi. Ergenekon soruşturmasını yürüten Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen rapor üzerine bu belgelerin başka ülkelerin istihbarat birimlerine verilip verilmediği ile ‘vatana ihanet’ suçunun işlenip işlenmediğini araştırmak için İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Yalova, Bursa, Muğla, Balıkesir ve Antalya’da eşzamanlı “casusluk ve şantaj” operasyonu başlattı.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği arama kararı doğrultusunda Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı’nın (GES), Sahil Güvenlik Komutanlığı, Gölcük Donanma Komutanlığı, Marmaris Aksaz Deniz Komutanlığı, Foça Deniz Üssü, Deniz Harp Okulu, Deniz Lisesi, Karamürselbey Eğitim ve Merkez Komutanlığı ile TÜBİTAK’ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 100 adreste arama yapıldı. Baskınlarda fuhuş operasyonunda evinde gizli belgeler ele geçirildiği öne sürülen ve iddialar üzerine emekliliğini isteyen Deniz Albay İbrahim Sezer’in de aralarında bulunduğu 35 kişi gözaltına alındı. Sezer’in İzmir’deki evinde yeni belgelerin bulunduğu öne sürüldü.

Askeri birimlerdeki aramalar savcılar nezaretinde yapıldı. 18 kişiyle en fazla gözaltı Gölcük Donanma Komutanlığı’nda oldu. TÜBİTAK’ta görevli 4 kriptoloji uzmanı da Gebze’de gözaltına alındı.

ZORLA GETİRİLECEKLER
Ankara’da da 6 subay ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nda görevli A.L.V.’nin aralarında bulunduğu 3 sivil gözaltına alındı. Operasyonda, Poyrazköy davasının sanıklarından Tuğamiral Ş.Y. ve Tuğamiral F.C.Y ile 5 kurmay albayın da aralarında bulunduğu 14 kişi hakkında zorla ifadeye getirilmeleri yönünde karar alındı. Bu isimlerin 8 Kasım tarihinden itibarenMerkez Komutanlığı ekiplerince savcılığa getirilmeleri istendi.

TÜBİTAK: 'Gereken yapılacaktır'
TÜBİTAK Başkanlığı, operasyonda kurum personeli 4 kişinin gözaltına alınması üzerine yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kurumumuzda görev yapan 4 personele ilişkin olarak mahkeme kararı ile personelin çalışma alanlarında arama yapılmıştır. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu her düzey personeli ile 278 sayılı Kanun ile kendisine verilmiş görevleri layıkıyla yerine getirme misyonu ile hareket etmekte olup, kurumumuzun yargı kararları çerçevesinde gerekeni yapacağından kuşku duyulmaması gerektiğini kamuoyunun bilgisine sunarız.’’

KORKUNÇ ŞÜPHE
İddiaya göre; fuhuş operasyonunda ele geçirilen belge, hafıza kartı, CD ve hard disklerin incelemesinde bir subayın evinde bulunmaması gereken bilgiler bulundu. Türk Savunma Sanayii’ne ait birçok gizli proje üzerinde çalışmalar yapıldığı, Türkiye savunması için son derece önemli çok gizli projelerin engellenmesine yönelik faaliyetler yürütüldüğü ve çok gizli proje bilgilerinin başka ülkelere aktarıldığı öne sürüldü.

Operasyon kapsamında gözaltına alınan TÜBİTAK mühendislerinin, savunma sanayi üzerinde çalışmaları örgüte sızdırarak bu projelerin gerçekleştirilmemesi için faaliyette bulunduğu öne sürüldü. Ankara’da Savunma SanayiMüsteşarlığı’nda görevli Daire Başkanı Ahmet Lütfü Varoğlu’nun da bu nedenle gözaltına alındığı iddia edildi. Şüphelilerin ayrıca hedeflerine ulaşmak için eskort kız gönderdikleri de iddia edildi.

FUHUŞ DOSYASI AYRILMIŞTI
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde faaliyet gösterdiği öne sürülen fuhuş çetesi soruşturması kapsamında bir albayın evinde ele geçirilen belgeler üzerine geniş çaplı bir operasyon düzenlenmişti.

İddiaya göre liderliğini Mustafa D.’nin yaptığı çeteye yönelik operasyonda 35 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 23’ü tutuklanmıştı. Ele geçen belgeler doğrultusunda çetenin hedefinde olduğu öne sürülen, aralarında Koramiral Deniz Cura, Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz, Tümamiral H. Mücahit Şişlioğlu ve Tuğamiral Türker Ertürk’ün de bulunduğu 180 askerin ifadesi mağdur sıfatıyla alınmıştı. Ancak askerlerden hiçbiri şikâyetçi olmayınca Savcı Fikret Seçen soruşturmanın “fuhuş” boyutuyla ilgili görevsizlik kararı vermiş ve dosyayı Kocaeli Cumhuriyet Savcılığı’na göndermişti.26 EKİM 2010/HABERTÜRK



Sayfa Adresi: http://www.medyaspot.com/haber/DONANMADAKİ-OPERASYON-CASUSLUĞA-UZANDI/135306