MERKEZ'DEN FAİZ DARALTMA SİNYALİ

6 Temmuz 2011 Çarşamba  09:33

MERKEZ Bankası, gelişmiş ülke ekonomilerindeki sorunların daha da derinleşmesi ve yurt içi iktisadi faaliyetin durgunluk sürecine girmesi halinde bütün politika araçlarının genişletici yönde kullanılmasının söz konusu olabileceğini açıkladı. Merkez Bankası yetkilileri dün, bankanın idare merkezinde bankaların ekonomistleriyle bir araya geldi ve bir sunum yaptı. Sunumda, dış talepteki zayıf seyirden dolayı kapasite kullanımının düşük kalmaya devam ettiğine, işgücü maliyetlerinin verimlilik artışı ve sabit reel ücretler nedeniyle düşmekte olduğuna işaret edilerek, enflasyon görünümünün olumlu seyrettiği kaydedildi. Merkez Bankası yetkilileri, cari açığın, 2011’in son çeyreğinden itibaren iyileşeceği, iç talepte yavaşlamanın daha fazla sıkılaştırmaya duyulan ihtiyacı azalttığına dikkat çekti. Gelişmiş ülke ekonomilerindeki sorunların daha da derinleşmesi ve yurt içi iktisadi faaliyetin durgunluk sürecine girmesi halinde ise bütün politika araçlarının genişletici yönde kullanılmasının söz konusu olabileceği bildirildi. Türk Lirası’nın değer kaybettiği de belirtilerek,  Merkez Bankası’nın da döviz alımlarını azalttığı hatırlatıldı.

Mevduat vadesi uzuyor

MERKEZ Bankası Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürlüğünce yapılan sunumda ise, zorunlu karşılıkların vadelere göre farklılaştırılmasıyla birlikte mevduatın ortalama vadesinde artış eğiliminin sürdüğüne işaret edildi. Toplam kredilerin artış eğiliminin geçmiş dönem ortalamalarına yaklaştığı, yılın son çeyreğinden itibaren baz etkisinin ortadan kalkmasıyla beraber toplam kredilerdeki artış oranının yüzde 25 düzeyine indiğinin gözleneceği bildirildi. BDDK’nın aldığı son önlemlerin önümüzdeki dönemde tüketici kredilerindeki hızlı büyümeyi de kontrol altına alacağı kaydedildi.

Kiraz ve erik ucuzladı enflasyon hızlı düştü

MERKEZ Bankası tarafından haziran ayı fiyat gelişmelerine ilişkin yayımlanan değerlendirmede, haziran ayında tüketici fiyatlarındaki düşüşte taze meyve fiyatlarındaki gelişmeler sonucu işlenmemiş gıda fiyatlarında kaydedilen düzeltmenin etkili olduğu açıklandı. Önceki raporlarda grup fiyatlarında mayıs ayında gözlenen keskin yükselişin tersine döneceği belirtildiği anımsatılarak, “Mayıs ayında endekse arz yönlü unsurlar nedeniyle oldukça yüksek fiyat düzeylerinde dahil olan kirazda yüzde 68.05 ve erik yüzde 37.10 gerileme ile gıda fiyatlarındaki düşüşte belirleyici oldu” denildi.



Sayfa Adresi: http://www.medyaspot.com/haber/MERKEZ-DEN-FAİZ-DARALTMA-SİNYALİ/147014