'GÖREV VERDİLER,YAPTIK GÖREVDEN ALDILAR'

27 Ağustos 2011 Cumartesi  00:47

Almanya bağlantılı Deniz Feneri e.V soruşturmasını yürüten savcılar Nadi Türkaslan, Mehmet Tamöz ve Abdulvahap Yaren, Ankara Başsavcılığı tarafından soruşturmadaki görevlerinden alındı. Almanya’daki Deniz Feneri davasının açılmasından sonra başlatılan Deniz Feneri soruşturması, tam 2 yıl 10 aylık inceleme ve araştırma sürecinin ardından geçen Temmuz ayı başında başlatılan operasyonlarla ivme kazanmıştı. Soruşturma kapsamında aralarında Zahid Akman ve Kanal 7 yöneticilerinin de olduğu 9 kişi tutuklanmıştı.

Almanya’daki dernekle Türkiye’deki derneğin ilişkilerine ve toplanan bağışların şüphelilerin ortağı oldukları şirketlere aktarıldığına dair çok sayıda bilgi ve belgenin ortaya çıktığı soruşturmayı yürüten savcılar hakkında şüpheliler Akman ve Karaman HSYK’ya suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusunda savcıların 1 Haziran 2009’da Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurarak aralarında Akman’ın da bulunduğu 19 kişinin tüm mal varlıklarına el konulması talebinde bulundukları, Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesi’nin tüm taşınmazları, araçları ve ortak olduğu şirketlerdeki hisselerine “el konulması” karar verdiği, ancak ortak oldukları şirketlerin mal varlıklarına el konulması kararını ise reddettikleri belirtilmişti. Ancak savcıların şirketlerin mal varlıklarına el konulması talebinin reddine rağmen, bu şirketlerin varlıklarına el koyma amacıyla işlem yaptığını iddia etmişlerdi. Bu iddialar üzerine HSYK’nın incelemesi sonunda, savcılar hakkında soruşturma açılmasına karar verildi.

Önce başsavcı vekili gitti

HSYK soruşturması devam ederken Ankara Başsavcılığı, önce soruşturmadan sorumlu başsavcı vekili Nuri Yiğit’i bu görevden alarak, HSYK yedek üyesi olan Harun Kodalak’ı görevlendirdi. Ardından savcılarla ilgili sürpriz karar yine Başsavcılık tarafından alındı. Başsavcılık üç savcıyı da Deniz Feneri soruşturmasındaki görevlerinden alarak yerlerine savcılar Veli Dalgalı ve Hakan Tektaş’ı getirdi.

Görevden alınan savcılardan Tamöz, HSYK’ya verdiği savunmada haklarındaki şikayette yer alan bütün iddiaları yanıtladığını belirterek “Görev verdiler, yaptık, görevden aldılar. Bizim küskünlüğümüz devlete olmaz. İnsanlara küskünlük olur” dedi.

Görevden alınan savcıların Deniz Feneri soruşturmasının bazı şüphelilerine “telefonlarının dinlendiğini ve arama yapılacağını bildirdiği” yolunda güçlü deliller elde ettikleri 3 kamu görevlisinin ifadesini almaya hazırlanırken görevden alınmaları da dikkat çekti.

‘Titiz soruşturmanın ödülü’

Görevden alınan savcıların soruşturmayı yürütürken ve şüphelilerni sorgularkan titizlikle hareket etmeleri dikkat çekmişti. Alışıldık soruşturma usullerinde zanlıların poliste ifade verdikten sonra savcılığa çıkarılmaları ve tutuklama talebi olduğu takdirde nöbetçi hakimliğe sevk edilmeleri gerekiyordu. Oysa Deniz Feneri soruşturmasında bu usulün dışına çıkıldı ve Emniyet’te tutulan zanlılar poliste ifade vermeden doğrudan savcılığa çıkarıldı. İfadesi alınan zanlılar, yeniden Emniyet’e götürüldü. Savcılığın tüm zanlıların ifade vermesinden sonra tutuklama talep edip etmeme konusunda vereceği karara göre zanlılar mahkemeye sevk edildi.

Yargıya KHK neşteri

Hükümetin yargının hızlandırılması amacıyla hazırladığı belirtilen Kanun Hükmünde Kararname’den yargıyla ilgili çok önemli düzenlemeler çıktı. Dünkü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren KHK’nın bazı önemli sonuçları şöyle:

- AİHM savunmalarını Adalet Bakanlığı hazırlayacak. - Yargıtay ve Danıştay’da başkanlık için aranan çalışma süreleri kısaltıldı. - Mahkumların yanısıra tutukluların da cenaze izni genişletildi. - Adli tatil uzadı. - Daha az eğitimle hakim-savcı olunacak. - Yeni mezuna Yargıtay hakimliği, yeni üyelere yüksek yargıda başkanlık yolu açıldı. - Sivil toplum kuruluşlarının bakanlık izniyle cezaevi ziyareti izni almaları yasaya girdi. - Bakanlığa, bireysel ziyaret izinleri için izin verme yetkisi verildi. - Düzenlemeler, İmralı Cezaevi’ni de etkileyebilecek.



Sayfa Adresi: http://www.medyaspot.com/haber/-GÖREV-VERDİLER-YAPTIK-GÖREVDEN-ALDILAR-/149308