SAVCI ARIYOR, ASKER SUSUYOR!

29 Eylül 2011 Perşembe  07:47

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU/MİLLİYET

BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu’yla birlikte 5 kişinin yaşamını kaybettiği helikopter kazası ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) raporu doğrultusunda soruşturma yürüten Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, dün operasyon için düğmeye bastı. Savcılık, 5 ilde eşzamanlı aramalar ve gözaltılar yapılması konusunda mahkemeden karar çıkarttı. Alınan bilgiye göre, operasyonda 11’i muvazzaf 2’si emekli 13 asker gözaltına alındı. Ayrıca Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü  kaza kırım ekibi başkanı Feridun Seren ile ekip üyeleri Mehmet Sevdim ve uzman Kerem Mumcuoğlu da gözaltına alınan isimler arasında. Gözaltına alınan muvazzaf askerlerin büyük bölümünün Ankara Güvercinlik’teki Kara Havacılık Okulu’nda görev yaptıkları öğrenildi.
Malatya Özel Yetkili Başsavcıvekilliği’nin talebi, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda, Malatya, İzmir, İstanbul, Ankara ve Antalya’daki bazı adreslere polis ekipleri tarafından dün operasyon düzenlendi. Malatya’daki 2. Ordu karargahı ve askeri lojmanları, İzmir Buca Şirinyer’deki Merkez Komutanlığı, Ankara’da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü polis tarafından  arandı.
Baskınların, düşen helikopterden askerler tarafından söküldüğü belirlenen aletlerin bulunması için yapıldığı bildirilirken, savcılığın, BBP tarafından Türkiye’ye çağrılan uzman Volkan Sürmeli’nin, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde, helikopter kazası nedeniyle oluşturulan kaza kırım ekibine başkanlık eden Feridun Seren’in masasında söz konusu kayıp aletleri gördüğü yönündeki beyanı üzerine harekete geçtiği öğrenildi. Savcılığın, aralarında Genelkurmay’ın aynı bölgede düşen askeri helikopter için oluşturduğu kaza kırım ekibinde yer alan 11 askerden bazılarının da bulunduğu muvazzaf asker ve bazı kamu görevlileri hakkında gözaltı kararı bildirildi. Bu isimler arasında, helikopterdeki cihazı tornavida ile söken 3 askerin de bulunduğu ifade edildi.

İstifa eden pilot bulunamadı
Polis, Antalya’nın Fener Mahallesi’nde pilot binbaşı M.Ç’ye ait evde arama yaptı. TSK’dan istifa ettiği öğrenilen M.Ç’nin evde bulunmadığı tespit edildi. İzmir Buca Şirinyer’deki Merkez Komutanlığı’nda görevli bir pilot astsubayın ofisinde ve lojmanında yapılan aramada bazı belgelere el konulduğu, astsubayın bilgisayarındaki bilgilerin yedeklendiği bildirildi. Aramada elde edilen dokümanların Malatya’ya gönderileceği öğrenildi. Arama sonunda gözaltına alınan Astsubay A.Ö.’nün Kara Havacılık Komutanlığı 3. Kara Havacılık Bölüğü’nde projeksiyon astsubayı olarak görev yaptığı bildirildi.
Savcılığın, 60’a yakın kişinin şüpheli sıfatıyla isminin yer aldığı dosya kapsamında, gözaltı kararlarının, özellikle, Yazıcıoğlu’nun helikopteri ile aynı bölgede düşen askeri helikopter nedeniyle bölgeye giden Genelkurmay’ın 11 kişilik kaza kırım heyetinde yer alan isimlere yönelik olduğu bildirildi. Yazıcıoğlu’nun helikopterindeki cihazları söken 3 askerin de söz konusu kaza kırım ekibinde olduğundan şüpheleniliyor.

‘Arama tarama yok’
Bu arada Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk, aramanın ne kadar süreceğini soran gazetecilere, “Arama, tarama diye bir şey yok. Burada yoğun ilgi gösterdiğiniz kadar ekstrem bir durum yok” yanıtını vermesine karşın, polis ekiplerince saat 08.00’de başlatılan arama gazetemizin baskıya girdiği saatlerde devam ediyordu.

 

‘Cihazları gördüm’
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne yapılan baskında ise BBP’nin kazadan sonra Almanya’dan Türkiye’ye getirdiği kaza kırım ekibinde yer alan pilot Volkan Sürmeli’nin beyanlarının etkili olduğu öğrenildi. Mağdur ailelerinin avukatları, Sürmeli’nin, helikopterden sökülen cihazları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde oluşturulan 3 kişilik kaza kırım ekibine başkanlık eden Seren’in masasında gördüğünü söylediğini, bu iddianın savcılık tarafından ciddi bulunarak arama kararının çıkartıldığını bildirdi. Alman Sivil Havacılık Kurumu’na bağlı kaza kırım uzmanı Uwe Reibel ile birlikte kazayla ilgili rapor hazırlayan Sürmeli, raporunda, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden, radar kayıtları ve uçuş planlarının alınamaması nedeniyle daha detaylı çalışma yapılamadığını da söylemişti.
  ‘İnceleme yapılıyor’
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne yönelik baskınla ilgili olarak, “Ne operasyonu, hiçbir şey yok. Konu yargıda olduğu için Malatya Özel Yetkili Savcının talebiyle Sivil Havacılıkta bir inceleme yapıyor polis. Herhangi bir gözaltı falan yok. Arkadaşların bilgisine başvuruldu. Bazı bilgi belgeler hakkında bilgiler alındı. Bilmiyorum tam detayını” dedi. Yıldırım, “helikopterden söküldüğü belirtilen Argus 5000 cihazının bulunmasının, kazanın aydınlatılmasına katkı sağlayıp sağlayamayacağına” ilişkin soru üzerine şunları kaydetti: “Bu kanaatleri benim belirtmemin anlamı yok. Dolayısıyla kazaya cihazın sökülmesi veya sökülmemesi neden oldu, olmadı diye bir değerlendirme yapmam şu anda anlamsız. Artık bundan sonra yapmamız gereken bekleyip mahkemenin tespitlerini, sonuçlarını görmek.”



Sayfa Adresi: http://www.medyaspot.com/haber/SAVCI-ARIYOR-ASKER-SUSUYOR/150690