![]() |
SGK, ‘naylon sigortalı’ olarak nitelendirilen kişiler için, işverenlerin niye prim ödediğini araştırdı. Yapılan araştırmada, sahte sigortalıların küçük bir kısmının, arkadaş ricası üzerine gerçekleştirildiği ve emeklilik ile sağlık yardımlarından yararlanmak için yapıldığı saptandı. Denetim elemanlarının yine dosya bazında yaptığı incelemelerde, bazı işverenlerin ise teşviklerden yararlanmak için getirilen ‘istihdam kriterini’ tutturmak için sahte işçi çalışma yöntemini kullandığını belirledi.
Uyanık patronların bu yöntemle devletten milyonlarca liralık teşvikler aldığı tespit edildi. Yine yapılan denetimlerde, sahte sigortalılar arasında hayatını kaybetmiş kişilerin de bulunması, denetim elemanlarını bile şaşırttı.
SGK’nın tespit edilen yaklaşık 3 bin sahte sigortalı için işyerlerine 89 milyon liralık ceza kestiği, ayrıca aynı işverenler hakkında Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunduğu kaydedildi. SGK’nın ayrıca, söz konusu işyeri sahiplerinden ve sigortalılardan, uğranılan zararın tazmini için girişimlerde bulunduğu belirtildi.