Geçtiğimiz sene Temmuz ayında yürürlüğe giren 3. Yargı Paketi kapsamında 31 Aralık 2011’e kadar mahkemeler basılı yayınlarla ilgili verilmiş toplatma ve yasaklama kararları, kanunun yayımı tarihinden itibaren 6 ay içinde, yetkili ve görevli mahkemeden bu yasaklılığın devamı niteliğinde bir karar alınmamış olması durumunda kendiliğinden hükümsüz hale geliyordu. Ankara Emniyet Müdürlüğü, yasak kararı kalkacak olan 453 kitaptan 67'sinin ve 645 yayından 16'sının yeniden yasaklanmasını istemişti.
SAVCI: "13 KİTABIN YASAĞI DEVAM ETSİN"
TMK'nın (Terörle Mücadele Kanunu) 10. maddesiyle görevli savcı Yıldırım Bayyurt, Emniyet'in gönderdiği kitap listesi içinde Abdullah Öcalan'ın "Kürt Sorununda Demokratik Çözüm Bildirgesi", "12 Eylül Faşizmi PKK Direnişi", "Barışa Doğru Roma Konuşmaları" adlı kitapları ile Hizbut Tahrir'e ait 10 kitap hakkında "verilen yasaklama kararının devam etmesi" yönünde talepte bulundu.
Hakkında yasaklama kararı olan CHP ve Ecevit’i Tanıyalım, Devlet ve İhtilal (Lenin), Demokrasi Risalesi (Yaşar Kaplan), Kürt Aydını Üzerine Düşünceler (İsmail Beşikçi), Kurtuluş Savaşı Destanı (Nazım Hikmet), Makaleler (Rusça, Sultan Galiev), Vur Emri (Abdurrahim Karakoç), Yeni Şiirler (Nazım Hikmet), Nazım Hikmet’in Bütün Eserleri, Türkiye’de İnsan Hakları Panoraması (İHD yayını), MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in MGK’ya Cevabı, National Geographic Atlas of the World, Bolşevik Partisi Tarihi (J.Stalin), Çetenin Kimliği (Salman Yüksel), Azizname (Aziz Nesin)'nin de yasaklarının devam etmesi yönünde ise herhangi bir talep bildirmedi.
ÖZGÜRLÜK HAKİMİNDEN "RET"
Bu talebi değerlendiren TMK'nın 10. maddesiyle görevli Özgürlük Hakimi Halil İbrahim Kütük ise "özgürlükçü" bir karara imza attı. Kütük, kitapların yasaklanması için gerekli koşulların bulunmadığını beirterek, 13 kitap hakkında istenen "yasaklama kararının devamı" talebini reddetti. Kütük kararının gerekçesinde Basın Yasası’nın 25. maddesine dikkat çekerek, yasakların sürmesi yönünde karar alması için kitaplarla ilgili "Soruşturma veya kovuşturma başlatılmış olması" gerektiğini vurguladı. "Yasaklamanın devam etmesi" yönünde talep belirtilmeyen kitapların yasakları 5 Ocak günü son buldu.
Öte yandan savcının, Özgürlük Hakimi'nin verdiği karara itiraz etmeyeceği öğrenildi.
ÖCALAN POSTERLERİ DE ÖZGÜR
AFİŞ: "30 Mart - 17 Nisan Şehitlerimizi Anıyor Önderimizi Selamlıyor Umudu Büyütüyoruz - Halk Cephesi" - Arka Yüzü "Bağımsızlık Demokrasi Sosyalizm İçin Cephe Saflarında Birleşin",
* "2 Temmuz 93'te 35 Aydın Diri Diri Yakıldı. Sorumlusu Sermaye Devlettir. Unutmadık, Unutturmayacağız. Katliamların hesabını İşçi ve Emekçiler Soracak"
GAZETE: Atılım - 5 Eylül 2009, Üniversiteli Cephe
BİLDİRİ: "Bağımsız Demokratik Sosyalist Türkiye'yi Yaratmak İçin Sözümüz Var-Halk Cephesi" (Bildiri) "Ezilenlerin Sosyalist Platformu", (Bildiri) "Haklar ve Özgürlükler Cephesi"
DERGİ: "Bağımsızlık Demokrasi Sosyalizm İçin Yürüyüş" (6 sayı), İslam Devleti Hilafet, Köklü Değişim, Kurani Mücahede, Atılımda Yurtsever Gençlik, Genç Bakış - Abdullah Öcalan posterleri.(vatan)