Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,9143
EURO
44,0442
IMKB
9.475,000
ALTIN
4.115,820
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 27 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İŞTE LEYLA ZANA'NIN "EYALETLERE BÖLÜN"DEMESİNİN NEDENİ.
İŞTE LEYLA ZANA NIN  EYALETLERE BÖLÜN DEMESİNİN NEDENİ.
 
Leyla Zana'nın Iğdırda yaptığı " Türkiye'yi eyaletlere bölelim " demesinin ardındaki gerçek ve 23'cü dönem Büyük Millet Meclisine giren Bağımsız DTP'lilerin yeni meclisten taleplerinin neler olacağı ortaya çıkmaya başladı.
 
24.7.2007 - 11:10

 İşte Türkiye'nin yakında nelerle muhatap olacağı Osman Öcalan'la yapılan bu söyleşi Barzanici site Kerkük Kürdistanede yayınlanmıştır.

Arif Zêrevan: — Kürdistan’ın kuzeyi için hedefleriniz ve talepleriniz nelerdir? Kürtler için hangi hakları talep edeceksiniz?

Osman Öcalan: — Makul çözüm neyse onun için adım atmalıyız. Çok büyük şeyleri talep ederek hiçbir şey yapamama durumuna düşmemeliyiz. Çıkarlarımızdan vazgeçmemeliyiz, ancak önümüze makul çözümleri koymalıyız. Makul çözüm de, Türkiye’nin yasalarının değiştirerek yerel yönetimleri güçlendirmesidir. Yerel yönetimlerde, vali ve belediye başkanlarının seçimle işbaşına gelmeleri gerekiyor. Yerel parlamentoların olması, yetkinin yerel parlamento ile merkezi hükümet arasında eşit şekilde dağıtılması gerekiyor, bugünkü gibi değil. Kürtlerin demokratik yollarla temsilcilerini seçebilme ve yaşamlarının düzenleyebilme imkânını sahip olmaları gerekiyor.

Arif Zêrevan: — Sizin bu tarif ettiğiniz sisteme nasıl bir ad koyabiliriz. Vilayetlere dayalı federasyon mu, otonomi mi, belediye idareleri mi veya başka bir idare biçimi mi? Nedir bu sistemin adı?

Osman Öcalan: — Benim sözünü ettiğim, iller federasyonu veya bölgeler federasyonu ya da eyaletlere dayalı federasyon biçimidir. Bana göre illere dayalı bir federasyon talebi, yerinde bir taleptir. Türkiye’de 81 tane il var. Eğer yerel yönetimler güçlendirilirse, bu kadar çok ile ihtiyaç kalmayacaktır. İller esasına dayalı bir federasyonun Kürt sorununu hal edeceğini düşünüyorum.

Arif Zêrevan: — Türk devleti, Kürdistan’ın kuzeyini ikiye ayırmış; bir kısmına “Doğu Anadolu” diyor, diğer kısmına da “Güneydoğu Anadolu” diyor. Yani siz Anayasada Kürdistan kuzeyinin “Türkiye Kürdistanı” şeklinde yazılmasını mı istiyorsunuz?

Osman Öcalan: — Mutlaka toprak olmalıdır. Eğer Kürt milleti varsa, onun toprağı da vardır. Siyasi anlamda değil ancak coğrafi anlamda Kürdistan kelimesi, Türkiye Anayasasında yer almalıdır.

Iğdır'da Zananın söyledikleri PKK'nın sesinden başka bir şey değildir.

Çapulcu Osman tıpkı Zana gibi bölgelere dayalı bir federerasyonu, bu çerçevede Güneydoğu bölgemize kürdistan denmesini, ve Zana'nın mitingte söylediği bir çok şeyin arka planını dile getirmiştir bu söyleşide.

Peki "siyasi intihar saydığımız düşünce bu mudur?" diye sorulabilir.

Tabiki konu bu kadar basit değildir. 

PKK içindeki Barzanici kliğin DTP deki sivil uzantısının Zana olduğu bilinen bir gerçektir.

Barzani'nin Osman Öcalan eliyle dışardan;  Osmanın da Zana eliyle içerden kurgulamaya çalıştığı söylemin işler mekanizması tüm çıplaklığı ile ortaya çıkmaktadır.

Peki Zana, Osman'ın yani dolayısı ile Barzani'nin aşağıdaki düşüncelerini ne zaman savunmaya başlayacaktır?

İşte o da  TBMM 'ye giren ve bu cenahın desteklediği bağımsız milletvekillerinden ve malum partinin çalışmasıyla başlatılacaktır ve bunun işaretlerinide vermişlerdir. .
 
Arif Zêrevan: — PKK-Kongra-Gel ile Abdullah Öcalan çok şiddetli bir şekilde AKP hükümetine karşıdırlar. Acaba PDW de o kadar çok AKP’ye karşı mı?

Osman Öcalan: — AKP’nin attığı adımları doğru buluyoruz. Eleştirilerimizle birlikte, AKP’nin Türkiye’yi demokratikleşmeye doğru götürdüğünü söylüyoruz. AKP, oligarşik sisteme karşı demokratik bir sistemi geliştiriyor. Demokratik bir sistem, Kürt sorunun çözümü için de daha iyi imkanlar sunacaktır. Türkiye’nin demokartikleşmesi hem Kürdistan’ın güneyi hem de kuzeyi için iyidir. O nedenle AKP’nin reformlarını destekliyoruz. Ancak AKP’yi Kürtler hakkındaki siyasetinin belirsiz olması nedeniyle de eleştiriyoruz.

Arif Zêrevan: — Amerika 120 000 askeri bir güçle Irak’a girmiş bulunuyor ve bütün bölgeyi kapsayacak esaslı bir takım değişiklikleri yapması da mümkün. Siz Amerika’nın Ortadoğu’daki rolünü pozitif ve ilerici mi buluyursunuz veya Amerika’yı işgalci bir güç olarak mı görüyorsunuz?

Osman Öcalan: — Bütün işgaller kötü değildir. Eğer işgalci bir güç, köhnemiş bir sisteme dur deyip, onun yerine ilerlemeci bir sistem kuruyorsa, bu işgal yerinde olan bir işgaldir. Bilhasa Kürt halkı için böyle bir durumun özgül yanları vardır. Ancak bu ülkelerdeki mevcut sistemler, ne dünya kapitalizminin ne de hiç kimsenin çıkarına değildir. O nedenle Amerika’nın Irak ve Ortadoğu müdahelesini doğru buluyoruz; bu müdahale, Kürt halkının da çıkarınadır. Biz, Amerikan müdahalesini tartışmasız bir şekilde destekliyoruz.

Arif Zêrevan: — Siz marksist-lenininist bir gelenekten geliyorsunuz ve bugün Amerika’nın müdahalesini doğru buluyorsunuz.

Düşüncenizdeki bu büyük değişim nasıl gerçekleşti?

Osman Öcalan: — Benden daha ziyade Amerika değişti. Ondukuzuncu yüzyılda klasik sömürgecilik vardı. Yirminci yüzyılda, dostlarını iş başına getiren yeni bir sömürgecilik vardı. 21. yüzyılda ise, demokratik bir sömürgecilik var. Amerika’nın kendi çıkarlarını düşündüğü doğrudur. Ancak bu çıkarlarını diktatörlük anlayışıyla değil demokratik bir anlayışla sağlamaya çalışıyor artık. Amerika, bütün ülkelerde otoritenin demokratik yollarla kurulmasını istiyor.

Fazla söze ne hacet; Zana; Amerikanın yapmayı düşündüğü işgali öncesi öncü kuvvetleri olarak yüce meclisimize sokmaya çalıştığı askerlerine seçim öncesi birif vermiştir aslında, mesaj iletilmiş görev ''başarıyla'' yerine getirilmiştir.

Ancak unutulan birşey vardır; Kurtuluş savaşında 7 cephede emperyalizme karşı mücadele eden milletim içindeki her türden halkın ihanet dediğimiz olguya hiç bir zaman tahammülü olmamıştır ve bu yüzden asıl yapılmak istenenin farkına vardığında, önce Kürt Halkı geçirecektir, kendi elleriyle kurdukları darağaçlarında, bu hainlerin ipleri boyunlarına.

Açık İstihbarat

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BAHÇELİ ERDOĞAN'IN TELEFONUNA ÇIKMADI

TARHAN ERDEM'DEN ÖZÜR KUYRUĞU

SİHİRBAZ SANDIĞI
»  EMİN ÇÖLAŞAN AKP'Yİ KUTLADI
»  DEMİREL BAYKAL'I ARADI : İSTİFA YOK
»  ''BAYKAL, ERDOĞAN'LA ANLAŞMA YAPTI''
»  ''BEN DEĞİL, MERKEZ SAĞ ÇÖKTÜ''
»  ERDOĞAN'IN YENİ BAKANLARI
»  BUGÜN VE YARIN SICAK DAHA DA SICAK OLACAK
»  MECLİSTE YEMİN ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA
»  SİVAS'TA BİR KİŞİ DAHA KKK'DAN ÖLDÜ
»  PAŞA FIRÇASI HABERİNE VALİLİK AÇIKLAMASI
»  CHP: DENİZ BAYKAL'LA YOLA DEVAM
»  ERDOĞAN, AĞAR'A GEÇMİŞ OLSUN DEDİ
»  LİDERLERDEN ERDOĞAN'A TEBRİK YAĞDI
»  APPİAH:''SHALKE
»  'AKP'YE SEÇİMİ E-MUHTIRA KAZANDIRDI'YA SERT YANIT
»  EMEKLİLERDEN BAYKAL'A 'BAŞIMIZA GEÇ' TEKLİFİ
»  FETULLAH HOCA'DAN SEÇİM YORUMU
»  SEÇİMİ KAYBEDEN AKP ADAYI AĞLADI
»  ERDOĞAN, SEZER'E İSTİFASINI SUNDU
»  AĞAR'DAN SONRA YARDIMCISI ADAN'DA İSTİFA ETTİ..
»  AKP 47 BİN, MHP 71, CHP'LİLER İSE 65.180 OYLA MECLİSE GİRDİ
»  AVRUPA KONSEYİ SEÇİMLERDEN MEMNUN
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.