Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
48,6566
EURO
56,2116
IMKB
13.892,300
ALTIN
6.767,618
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 25 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Teknoloji   Magazin   Polis Adliye 
 
Petrol Fiyatları 4 Ayın Zirvesinde
Petrol Fiyatları 4 Ayın Zirvesinde
 
Dünya genelinde rekor kıran akaryakıt fiyatları ekonomileri tehdit ederken, Türkiye'de motorinin 97 TL'yi aşması sektörü alarma geçirdi. Fiyatların üç haneye çıkma ihtimali, istasyonlarda acil sayaç değişimini zorunlu kılıyor.
 
16.9.2026 - 09:11

Petrol fiyatlarında devam eden yükseliş dünya ekonomilerinde tam anlamıyla yeni bir kaos ortamının kapısını araladı.

Akaryakıt fiyatlarındaki yükselişten altındaki düşüşe, zirveye çıkan enflasyon endişelerinden faiz artırımı beklentilerine kadar piyasalar tedirginlik had safhaya ulaştı.ABD ve İran arasında müzakere olacağına ilişkin beklentilerin azalmasının küresel petrol arzına ilişkin endişeleri artırması petrol fiyatlarının dün de yükselişi sürdürmesine neden oldu.

"4 AYIN ZİRVESİNE ÇIKTI"
Brent petrolün varil fiyatı dün 107 doları geçerek 4 ayın zirvesine çıktı. Petrolde 15 Eylül'den bu yana yaşanan yükseliş yüzde 22'ye ulaştı.

Altının ons fiyatı ise dün 4 bin 280 dolara indi. Altında da 25 Ağustos'tan bu yana yaşanan düşüş yüzde 10 oldu.

"KÜRESEL EKONOMİLERİ TEHDİT EDİYOR"
Orta Doğu'da artan jeopolitik gerilimlerin etkisiyle petrol fiyatlarında yaşanan hızlı yükseliş, enflasyonun kalıcı olabileceğine yönelik endişeleri tetikledi. Bu durum Hürmüz Boğazı kaynaklı arz endişelerine neden olurken enerji fiyatlarının yeniden yükselişe geçmesi tahvil getirilerinin artmasında etkili oldu.

Bu gelişmelerle ABD Merkez Bankasının (Fed) enflasyonla mücadele kapsamında para politikasını sıkılaştıracağına ilişkin beklentiler güçlendi. Güçlenen beklentiler ise tahvillerde satış baskısına neden oldu.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 5.04'e çıkarak Temmuz 2007'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Bu durum, enflasyon ve faizlerin uzun süre yüksek kalacağı endişelerini artırırken, bu sebeple artan borçlanma ve yatırım maliyetleri küresel ekonomileri tehdit ediyor.

"TARİHİ ZİRVELER GÖRÜLÜYOR"
ABD'de benzinin ülke genelindeki ortalama fiyatı galon (3,785 litre) başına 4,32 dolar seviyesine yükseldi. Benzin fiyatlarının yıllık bazda yüzde 35.9 arttığı dikkati çekiyor.

Taşımacılık, lojistik ve tarım sektörlerinin ana yakıtı olan dizelde de tarihi zirveler görülüyor. ABD'de motorinin ortalama galon fiyatı, 14 Eylül'de 6.23 dolar ile rekor seviyeyi gördü.

Motorin fiyatı yıllık bazda yüzde 68.7 yükseldi. Almanya'da da akaryakıt fiyatları tarihi zirveye yükseldi. Super E10 tipi benzinin litre fiyatı ülke genelinde ortalama 2,273 euroya yükseldi.

Böylece Super E10'un litre fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Öte yandan Almanya'da toptan eşya fiyat endeksi ağustosta geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 6.8 arttı. Yıllık artış, Şubat 2023'ten bu yana görülen en yüksek düzeye ulaştı.

"YENİ BİR ALTYAPI SORUNU"
Türkiye'de de motorinin litre fiyatı İstanbul'da 95 TL'yi, İzmir'de ise 97 TL'yi aştı.

Fiyatın 100 TL'yi aşma ihtimali, 14 bin akaryakıt istasyonunda yeni bir altyapı sorununu gündeme getirdi.

İki haneli fiyat gösterimine uygun mevcut sayaçlar nedeniyle yaklaşık 80 bin pompanın üçte ikisinin revize edilmesi veya değiştirilmesi gerektiği belirtiliyor. Toplam maliyetin ise 212,5 milyon doları bulabileceği hesaplanıyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Motorine Yeni Zam Yolda!

Gram Altın Eridikçe Eridi

İğneden İpliğe Zam Yağmuru Geliyor
»  Trump: Petrol Savaş Bütince Düşecek
»  Motorin 100 TL'ye Koşuyor
»  Akaryakı İstasyonlarında Pompa Alarmı
»  Trafik Sigortasına Yeni Tarife!
»  Brent Petrol 107 Doları Aştı
»  Motorine Salı Günü Dev Zam İddiası
»  Emeklinin Gözü AYM'de
»  Petrol Fiyatları Durdurulamıyor!
»  Macaristan'da Dizel Aracı Olanlara Ödeme
»  Benzinde Litre fFyatı 80 TL'yi Aştı!
»  Emejkiye Yeni Düzenleme Kapıda!
»   Enflasyon Tahmini Yine Yükseldi
»  Benzinde Tabela Yine Değişiyor!
»  Kredi Kartı Limitlerine İnce Ayar
»  Petrol 100 Doların Üzerine Demir Attı
»  Petrol fiyatları 100 doları aştı
»  2027'de Dolar/TL Ne Kadar Olacak?
»  Okul Servisleri Cep Yakacak!
»  Altın Fiyatları Yeniden Yükselişte!
»  Petrol İçin 120 Dolar Senaryosu
»  Maliyenin Gözü İnternetteki Satışlarda
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETECI ACI SOYLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.