Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
IMKB
10.644,000
ALTIN
2.498,740
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"BANKALAR, KAR ETMAN İÇİN SİNAKTEN YAĞ BİLE ÇIKARIR"!
 BANKALAR, KAR ETMAN İÇİN SİNAKTEN YAĞ BİLE ÇIKARIR !
 
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, bankaların mali bünyesine zarar verecek bir uygulamanın artması karşısında, bankalara rağmen her türlü tedbiri alma yetkisinin bulunduğunu, gerekirse bu tedbirleri uygulayabileceğini söyledi.
 
1.3.2005 - 22:50
Bilgin, Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İletişim Fakültesi ve İzmir Televizyonu tarafından düzenlenen söyleşide öğrencilerle sohbet etti.
Bilgin, Türk bankacılık sisteminin aktif büyüklüğünün 230 milyar dolar, mevduatın ise 148 milyar dolara ulaştığını, banka sayısının ise 48'e indiğini söyledi. 'Bir bankayı soymanın en kolay yolunun, o bankanın sahibi olmaktan' geçtiğini kaydeden Bilgin, geçmişte çok kolay verilen lisansların, önemli sorunlara neden olduğuna dikkati çekti.
Bankacılık sisteminde toplam aktiflerin milli gelire oranının yüzde 75 olduğunu kaydeden Bilgin, bu oranın son dönemde hızla artışa geçtiğini belirtti. Bilgin, toplanan mevduatın kredi olarak kullandırılması oranının yüzde 52'lere çıktığını ifade ederek, şunları söyledi:
'Bu oran her geçen gün yükseliyor. 1990-2000 yılı arasında bankalarımız maalesef, topladığı mevduatı Hazine bonosuna yatırmıştır. Güzel karlar elde etmişlerdir. Enflasyon da yüksek olduğu için oksijen çadırı vazifesi görmüştür. O dönemde küçük detaylarla ilgilenilmemiştir. Ama bankalarımız bugün bunların analizin yapmaya çalışıyor. Kar anlamında sineğin yağını çıkarmaya çalışıyor. Ama zamanında o kadar büyük oksijen çadırında, bunlar iyi hesaplanamıyordu.'

KREDİ KARTLARI VE TAKSİTLER
Kredi kartlarıyla ilgili düzenlemenin 10 yıldan bu yana yapılmaya çalışıldığını, ancak geçen yıl kredi kartı hacimlerinin artmasının bu konuya daha fazla ilgi gösterilmesine neden olduğunu dile getiren Bilgin, şu bilgileri verdi:
'Kredi kartı Türkiye'deki kullanımı itibarıyla bir kısım kart hamilleri ve bir kısım bankalar tarafından farklı algılanan bir enstrüman olmuş. Bir kısım kullanıcılar kredi kartlarını hayatlarını devam ettirmek için kullanıyorlar. Hayatı kolaylaştıracak bir araç gibi algılanmıyor. Sorun takip oranı maalesef artma eğiliminde. Amaç, tüketici kadar bankaların da menfaatlerini korumaktır. Amaç kredi kartını öldürmek değil. Böyle bir şey düşünülemez. Bizim ismimiz Bankacılık Düzenleme Kurulu'dur, Bakkallar Düzenleme Kurulu falan değildir. Böyle yaklaşım sergilenmesinin mantığını anlamış değilim. Herkesin görüşlerini değerlendireceğiz.' Kredi kartına taksit uygulamasının dünyada Türkiye ile birlikte Yunanistan, İsrail ve Brezilya gibi ülkelerde de yapıldığını, ancak taksitlerin en fazla 6 ay olarak alındığını ifade eden Bilgin, Türkiye'de ise 20-24 aya varan vadelere ulaştığını anlattı. Bankaların da bu durumdan rahatsız olduğunu ve konuyla ilgili bir düzenleme yapılmasını talep ettiğini söyleyen Bilgin, şöyle devam etti:
'Bankacılarımızın birçoğu, 'Evet bu iş çığırından çıktı. Akıntıya kapıldık, geri duramıyoruz. Lütfen bu konuda aramızda anlaşamazsak siz bir düzenleme yapın) diyor. Ben de bir düzenleme yapma gayreti içinde olabileceğimizi onlara hissettirdim. Ama (Mümkünse siz kendiniz anlaşın, aranızda bu akıntıya kapılmayı düzenleyin) dedik. Ama çok ilginçtir bunu söyleyen bankacılarımız başka başka açıklamalar yapıyor. BDDK Başkanı olarak bankaların mali bünyesine zarar verecek bir uygulamanın artması karşısında, bankalara rağmen her türlü tedbiri alma yetkim var. Bunu da gerekirse bütün cesaretimle alırım. Ama bunu öncelikle bankalarımızın oturup düzenlemesini isterdik, hala istiyoruz ve bekliyoruz.' Bankaların, Banka ve Kredi Kartları Yasa Taslağı'na itiraz edebileceği pek fazla bir husus olduğuna inanmadığını da belirten Bilgin, ileride bu enstrümanın başına gelebilecek kazalara ve bu enstrümana karşı oluşabilecek soğukluğa karşı önlem almak istediklerini ifade etti.

YABANCI BANKALARIN PAYI
Bilgin, Türk bankacılık sisteminin personel kalitesi, teknolojisiyle çok iyi durumda olduğunu ve kriz tecrübesinin de olması nedeniyle önemli avantajları bulunduğunu kaydetti. Bankacılık sektörünün diğer sektörler arasında AB'ye en uyumlu sektör olduğunu belirten Bilgin, kredi verilen müşterilerin bilançolarındaki iyileşmeye paralel olarak tam uyumun sağlanabileceğini ifade etti.
Bilgin, bir soru üzerine, bankacılık sistemi içinde yabancı sermayenin payı ve bankaların fona devriyle ilgili konularda Bankalar Kanunu taslağına aktardıkları görüşler hakkında bilgi verdi.
Türk bankacılık sistemi içinde yabancı bankaların yüzde 3-4 düzeyinde olan payının artış eğiliminde olduğunu, bu yıl içinde bu oranın daha da artacağını tahmin ettiğini söyleyen Bilgin, şöyle devam etti:
'Ben bu gibi yaklaşımlarda, (ileride yabancı bankaların payı belli bir orana geldiğinde ekonominin tüm oyuncuları oturup bir şekilde karar verilip, bunun dizayn edilmesi gerekir) dedim. Benim yaklaşımım, bu kadar basit, bu kadar sınırlıydı. Bizim taslağımızda bankalar ve finansal hizmetler kanunu tasarısı taslağında fona devir hükmü yoktur. Geçmişteki fona devirlerde bankaların aktifi maalesef patronların, pasifi devletin olmuştur. Bunun artık değişmesi gerektiğini, tasfiye edilmeleri gerektiği şeklinde tasarıda görüşümüz vardı. Bu şekilde sevk ettik. Görüşümüz bu kadar net.'





Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


NEMA ÖDEMELERİ HAFTAYA BAŞLIYOR...

TURKCELL’DEN İLK ALO ŞEREFİNE, “%50’Sİ TURKCELL’DEN” KAMPANYASI BAŞLADI

OCAK AYI DIŞTİCARET AÇIĞI YÜZDE 38,7 ARTTI
»  ZORLU GRUBU 5 MİLYAR DOLAR CİRO HEDEFLİYOR !!
»  DOĞAL GAZA "MART KAPIDAN BAKTIRIR ZAMMI"
»  "KİME NE YOĞURDU 12 TAKSİDE ALIYORSAM"!!
»   DOLAR'IN HALİ PERİŞAN!!
»  KREDİ KARTI'NDA FAİZ ŞAMPİYONU CİTİBANK!!
»  HİSARCIKLIOĞLU'NDAN TEŞVİK YASASI ELEŞTİRİSİ
»  ATO'DA BAŞKANLIK YARIŞI!!!
»  MALİYE'DEN LOJMAN KİRALARINA YÜZDE 400 ZAM!!!
»  KREDİ KARTI BORÇLARINA AF GELİYOR!!!
»  BORSA'DA SEÇİM SENARYOLARI
»  "PROGRAMI TAVİZSİZ UYGULAYACAĞIZ"!!
»  DOLAR TEPETAKLAK!!
»  ÇUKUROVA, TURKCELL HİSSESİ SATIYOR
»  BANKALAR'DAN KREDİ KARTI TASARISINA TEPKİ!!
»  TÜZMEN'E NAZAR DEĞDİ!!
»  LPG'DEKİ BAŞIBOZUKLUĞA SON..
»  DEVLETTE KAÇAK İŞÇİ!! DİE ÇALIŞANLARININ YARISI KAYIT DIŞI!!
»  GÜNAYDIN ZAMMI!! TÜPRAŞ DİZEL YAKIT'A YÜZDE 4 ZAM YAPTI...
»  SERDENGEÇTİ: "BAŞLANGICIN SONUNDAYIZ"
»  KREDİ KARTI DÜZENLEMESİ BBDK TEMİZLİKÇİSİ İNTİHAR EDİNCE YAPILMIŞ!!
»  KREDİ KARTI UYGULAMASINDA YENİLİK... ŞİFRELİ ALIŞVERİŞ GELİYOR...
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.